Kommentar: GE köper ABBs GE-kopia

Försäljningen av affärsområdet Structured Finance ger ABB:s VD Jörgen Centerman andrum. Fokusen på balansräkningen kan förflyttas till intjäningen i rörelsen. Men bara tillfälligt.

För ett företag som ska betala av ett banklån på 1,2 miljarder dollar den 17 december är det förstås skönt att kunna berätta för aktieägarna att 2,3 miljarder dollar snart kommer att flyta in i kassan.

Prislappen 2,3 miljarder dollar är därtill högre än väntat.

I förhandsspekulationerna talades det om att ABB skulle tvingas sälja portföljen med en rabatt på 5 procent, nu blev det bara 2 procent eller 125 miljoner dollar.

Därtill återupprepade Jörgen Centerman helårsprognosen om en rörelsemarginal på 4-5 procent, trots att resultatbidraget från Structured Finance kommer att exkluderas. Affärsområdet har bidragit med några tiondels procentenheter på marginalen.

Det räcker som förklaring till kursrallyt på 12 procent i ABB-aktien till 55 kronor omedelbart efter beskedet.

Ändå efterlämnar affären en bitter eftersmak. Reaförlusten på 125 miljoner dollar tas mot eget kapital på 400 miljoner dollar och betyder att GE haft ett bra förhandlingsläge. ABB hade fått ett betydligt bättre pris om bolaget kunnat sälja portföljen i bitar.

Nu hann man inte det.

Ändå är affären otillräcklig. Vid halvårsskiftet hade ABB en nettoskuld på 5,2 miljarder kronor. För att nå målet från årsskiftet att dra ner den dåvarande nettoskulden på 4,1 miljarder dollar med 1,5 miljarer dollar måste nettoskulden dras ner med ytterligare 300 miljoner dollar.

Det betyder att arbetet fortgår även i år, inklusive både försäljning av schweiziska fastigheter och de få delar som GE trots allt ratade.

Nettoskulden måste därtill sjunka ytterligare, speciellt om ABB ska ha utrymme att växa genom nya förvärv. Affärsområdet Bygg-och anläggningsystem har redan satts upp på listan för försäljning nästa år. Det kan kanske ge ytterligare en miljard dollar.

För den som vill gräva i historien är försäljningen ett sorgligt kapitel. Financial Services byggdes omsorgsfullt upp under ledning av ABB:s forna chef Percy Barnevik och dåvarande finanschefen i Asea, Lars Thunell, numera VD för SEB.

Förebilden var just amerikanska General Electric som tjänade stora pengar på att hjälpa kunder med finansiering av stora projekt.

Även för ABB blev satsningen lönsam men affärslogiken försvann när ABB avyttrade först tågen och senare kraftgeneringen, det var ju där de stora kundprojekten fanns. Rent strategiskt borde affärsområdet sålts 2000 då marknaden var på topp.

Istället gick allt snett, våren 2001 återköpte ABB aktier samtidigt som industrikonjunkturen föll ihop. Förra hösten drabbades ABBs finansverksamhet hårt av försäkringskrisen och asbesten gröpte ur et stort hål i balansräkningen.

Ingen säljer en finansportfölj i rådande klimat på kapitalmarknaden. Förutom den som måste, och då accepterar att sälja med förlust.

GE har skäl att skratta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Euro Accident