Kommentar: Förtroendet för Nokia rubbat

Efter Nokias vinstvarning är nedjusteringen av årets vinstprognos det minsta av Nokias problem. Värre är farhågorna för den långsiktiga tillväxten, att aktiemarknaden under en månad kommer att få leva utan hjälp av prognoser från bolaget och att ledningen förbrukat en del av sitt starka förtroende.

Bolag med höga värderingar och med stark tillväxt inbyggda i kurserna straffas alltid extra hårt när de inte håller vad de lovar. Nokias aggressiva attityd, de höga målen för den egna verksamheten men inte minst den mer optimistiska synen på marknadsutvecklingen än konkurrenterna har gjort att den finländska telekomjätten själv har bäddat för dagens vinstvarning och prognossänkningar.

Nokia skyller på tre förhållanden. Av dem är osäkerheten om det ekonomiska läget den som är minst allvarligt eftersom lågkonjunkturer till sin natur är tillfällig. Skäl nummer två, mindre aggressiv marknadsföring från operatörerna, borde heller inte rendera annat än smärre förändringar i excelkolumnerna för de närmaste årens vinstprognoser.

Riktigt allvarligt är däremot varningarna för att den pågående teknologiövergången till paketbaserade tjänster (GPRS och 3G) blir försenad och än värre om den inte skulle bli så omfattande som placerare och telekomföretagen räknat med. Då är det både vinstprognoserna i närtid och den långsiktiga tillväxttakten som kommer att justeras ned och kurserna falla hårt med dem. På tisdagen fick tvivlarna rikligt med vatten på sin kvarn. Och för Nokias aktieägare blev det rejäla kallduschar.

Kalldusch 1 Nokia har hört till de mest optimistiska om världsmarknaden för mobiltelefonförsäljningen i år. Nokia är störst, vill bli större och har därför hög trovärdighet i sina prognoser. Ändå har Nokia varit en av de sista att justera ned dem. Med sänkningen från intervallet 450 till 500 miljoner telefoner till en mycket blysam tillväxt jämfört med i fjol, då 405 miljoner telefoner levererades, går Nokia i bräschen för sänkarna. Exempelvis Ericsson har tidigare sagt 430-480 miljoner telefoner. Redan vid tremånadersrapporten sackade Nokias försäljningstillväxt för mobiltelefonerna och låg då på 20 procent.

Kalldusch 2 Även på marknaden för systemen backar Nokia i sin optimism och säger att det är de kapacitetsdrivna nätinvesteringarna som i första hand drabbats av den lägre tillväxten. Under det första kvartalet var det systemen som var det stora glädjeämnet och växte med 35 procent. Nu nöjer sig Nokia med att säga att årets tillväxt ska bli åtminstone i nivå med marknadstillväxten. Det är en saftig reträtt. Till det ska läggas att 3G-investeringarna i de flesta länder ser ut att bli mindre i takt med att allt större samarbeten kommer till stånd mellan skuldtyngda teleoperatörer. Kalldusch 3 Nokia har varit en av få aktörer som vågat sätta ned foten och ge prognoser i kronor och ören och belönats rikligt för det. För det andra halvåret gavs tidigare prognosen att rörelsemarginalerna för både mobiltelefonerna och systemen skulle ligga kvar på mellan 16-19 procent samt att omsättningen skulle växa med 20 procent. Den här gången lämnar Nokia inga siffror och lämnar placerare och analytiker i sticket. Först 19 juli då halvårsrapporten presenteras kommer nya prognoser. Bolaget upprepade inte heller den långsiktiga tillväxtprognosen för 25-35 procent för 2002 vilket tyder på att även den sitter löst.

Nokia-aktien är idag ett mer skakigt tillväxt-case än tidigare. De siffror som går att räkna på gäller andra kvartalet. Den halverade försäljningsprognosen från 20 till 10 procents tillväxt i det andra kvartalet innebär att Nokia kvartal för kvartal kommer att minska sin försäljning för andra kvartalet i rad. Enligt den nya prognosen landar försäljningen på 7,7 miljarder euro. Sänkningen av vinstprognosen från 0,20 euro per aktie till 0,15-0,17 euro per aktie svarar mot en vinst efter skatt på 720-810 miljoner euro jämfört med tidigare 960 miljoner euro. En konsekvens blir också att bolagets tidigare så imponerande vinstmarginaler sjunker från förväntat 12,5 procent till intervallet 9 till 10,5 procent.

Det stora kursraset för aktien på 20 procent indikerar att Nokias hjältestämpel blivit suddig, att frågetecknen bolaget tidigare rätat ut är tillbaka och att det starka förtroendet för Nokialedningen är rubbat. Det talar för att aktien kommer att få det svårt att lyfta den närmaste tiden och att osäkerheten kommer att bestå åtminstone till 19 juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.