Kommentar: Förtroendekris för ABB

En god orderingång och underliggande resultatförbättringar ska bädda för ett starkt ABB-resultat under andra halvåret 2002. Men det räcker inte när reserveringarna fortsätter, asbesten gäckar och ytterligare en toppchef tvingas bort. Räntan på ABBs lån skenar och aktien rasar. Rasar gör även förtroendet för VD Jörgen Centerman.

ABB:s rörelseresultat på drygt 130 miljoner dollar för det andra kvartalet var 15 procent lägre än vad analytikerna räknade med enligt SME.

Det blev till och med förlust efter skatt.

Lägg till att notan för besparingsprogrammet slutade några tiotals miljoner dollar lägre än aviserats – vilket tyder på att det är försenat – och det verkliga resultatutfallet borde egentligen ha legat ännu lägre.

Det oroar.

Förhoppningen inför rapporten var annars att ABB-chefen skulle överraska marknaden med att revidera upp helårsprognosen med någon procentenhet till en rörelsemarginal på 5-6 procent. Nu befarar investerarna istället att en nedrevidering kommer i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

Fallet i ABB-aktien på över 30 procent efter rapporten till knappt under 50 kronor betyder att aktien nu står lägre än bottennivån från september förra året.

Mer oroar.

I april hette det att ABB var på god väg att klara målet att återbetala 1,5 miljarder dollar i lån mot slutet av året. Det gäller fortfarande, trots att nettoskulden sedan årsskiftet stigit från 4,1 miljarder dollar till 5,2 miljarder dollar. Det spelar ingen roll att den försvagade dollarn gjort sitt för att öka på lånen, enligt Jörgen Centerman, målet var ”försiktigt” satt.

Långivarnas bedömning var en annan. Under onsdagförmiddagen handlades ABB:s obligationslån med löptid 2008 upp med över 100 räntepunkter till 7,5 procent över libor.

Det är över en procentenhet högre än vad investerarna accepterar att betala för ett lån i riskfyllda Ericsson.

Asbesten fortsätter att gäcka ABB med lika många nya asbestsfall under det första halvåret i år som under det andra halvåret 2001. Någon anledning att inte räkna med att reserveringarna inte skenar iväg under det fjärde kvartalet finns därför inte.

Jörgen Centerman kan knappast anklagas för att ha varit overksam. Det är tydligt att fjolårets besparingsprogram kom i grevens tid, att resultatförbättringarna finns där samt att VD har tydliga idéer om hur lönsamheten ska förbättras.

På en telefonkonferens för journalister avslöjades att rörelsemarginalen på den färska 10-miljardersordern inom affärsområdet olja-och gas ligger i närheten av 5 procent, högt för att vara den typ av projekt.

Ändå kommer frågetecken kring hur Jörgen Centermans egen organisationsförändring egentligen går. Avpolleteringen av Gorm Gundersen, chefen för problembarnet olja och gas betyder att Centerman bytt ut halva sin ledningsgrupp. Centermans ABB-bygge verkar därmed allt annat än stabilt.

Vad som blir kvar av Centermans ABB efter det att alla besparingar och utförsäljningar fullbordats förblir oklart. ABB har redan tvingats avisera avyttringar av verksamheter med en försäljning på cirka 5 miljarder dollar, inkluderande både bygg-och anläggningar och delar av Financial Services.

När det är klart ger det en försäljning på kanske 19 miljarder dollar, nära nog en halvering jämfört med 1997 när försäljningen nådde 31 miljarder dollar.

Då hjälper föga att Jörgen Centerman försöker hålla modet uppe med att industrikonjunkturen ljusnat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.