Kommentar: Därför håller alla andan inför Wall Street

Kurssättningen på New York börsen när handeln drar igång efter terroristattacken kommer att avgöras av två typer av investerargrupper. Den ena gruppen består av amerikanska fondsparare. Den andra gruppen av förvaltarna till olika hedgefonder.

Trycker någon av de två grupperna på säljknappen kommer kursfallen att sprida sig som ringar på vattnet över världens aktiemarknader, även Stockholmsbörsen. Världens centralbanker har redan högsta beredskap för att förhindra en panik.

Ekonomi24 har sammanställt statistiken som förklarar varför världens finansmarknader håller andan:

Det amerikanska fondsparandet är i likhet med det svenska av ganska modernt snitt. I december 2000 fanns 7 billioner (sju tusen miljarder) dollar sparade i amerikanska så kallade Mutual funds, öppna fonder där andelsägarna kan ta ut sina pengar när de vill. För tio år sedan var beloppet kring 1 billion dollar. Bakom lejonparten av pengarna 88 miljoner amerikanare, en tredjedel av de amerikanska hushållen. I genomsnitt har de sparat ihop 25 000 dollar.

Av fondernas pengar i december 2000 fanns 4 billioner dollar i aktier. Merparten, cirka 85 procent, var investerat på olika börser i USA. Fondernas ägande uppgick till totalt 22 procent av det samlade amerikanska börsvärdet.

Allt enligt statistik från ICI, Investment Company Institut.

Det är långt ifrån säkert att fondspararna kommer att börja plocka ut sina sparmedel. Men tisdagens och onsdagens telefontrafik från svenska fondsparare till svenska fondförvaltarna tyder på att det åtminstone finns ett riskscenario. I sådana lägen är det intressant att gå igenom hur beroende den svenska börsen är av utländskt kapital.

Vid halvårsskiftet ägde utländska placerare 36 procent av Stockholmsbörsen. Bland de stora placerarna fanns just amerikanska fondförvaltare som Fidelity, Capital, Putnam och Franklin-Templeton, enligt SIS Ägarservice. Börjar deras amerikanska fondandelsägare plocka ut sina pengar kommer försäljningar i Europa som ett brev på posten. Noterbart är dock att de amerikanska småspararna hittills inte bidragit till att sänka börserna, trots det kursfall som redan varit. Enligt Pia Nilsson, chef för Svenska fondhandlarföreningen, är amerikanska fondsparare, i likhet med de svenska, väl informerade om att det alltid är fel att sälja när det råder stor osäkerhet, åtminstone om fondsparandet är långsiktigt..

En annan grupp att hålla ögonen på är hedgefonder. Dessa fonder har ett friare mandat där det exempelvis finns goda möjligheter att blanka aktier. Sparformen har vunnit i popularitet de senaste åren. För närvarande finns cirka 5000 hedgefonder världen över. Under första kvartalet i år stoppades det in nästan 7 miljarder dollar i dessa fonder, lika mycket som under hela 2000.

Totalt förvaltar industrin cirka 400 miljarder dollar, en fördubbling på tre år, enligt amerikanska Hedge Fund Association. Det är småbelopp jämfört med de pengar som finns i vanliga fonder. Men hedgefondernas kapital är flyktigt och förvaltarna placerar om kapitalet ofta, just för att tjäna pengar på felprissättningar. Risken är nu att många av förvaltarna spekulerat i att New York-börsen ska vända uppåt. Än värre är om någon förvaltare har felaktiga positioner i olja, guld, dollar, euro eller någon annat värdepapper.

Hedgefonden Long Term Capital kollapsade hösten 1998 efter felaktiga obligationspositioner i spåren av valutaoron i Latin Amerika. Det fick amerikanska centralbanken att sänka räntan, ett drag som anses vara en av orsakerna till att den så kallade teknologibubblan fick en sådan våldsam effekt på världens börser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG