Kommentar: Dåliga analysföretag ligger bakom bubblorna
De senaste månaderna har onda blickar varit på världens mäklare och investmentbanker som anklagas för att ha lurat världens småsparare att köpa internet- och telekomaktier.
Själva sålde de i sin tur sina tjänster till dessa företag och tjänade storkovan på investmentbanktjänster.
Själv undrar jag om man inte ska gå ett steg längre och fråga sig lite om det inte finns andra aktörer som också borde särskådas för sin roll i internet- och telekombubblorna?
I finansbranschen finns det inget som heter ”naiv”. I den branschen är naivitet lika med oförlåtlig dumhet (utom inför skranket). Men i många fall har de nog varit dumma nog – medvetet eller omedvetet – att gå på de siffror som världens undersökningsföretag publicerat om tillväxten inom olika segment.
När rättvisa ska skipas bör man därför definitivt också fästa blickarna på bolag som IDC, Jupiter, Dataquest, Datamonitor med flera och fråga sig på vad de egentligen baserade sina prognoser om framtida internethandel och tillväxt?
Undersökningsbranschens svartsjukt omhuldade metoder visar sig i efterhand ha varit på nivån vått finger i luften, konstiga frågor till människor som inte vet vad de svarar på och raka (eller kraftigt uppåtböjda) linjaler som drar ut små trender till både himlen och evigheten.
Knappast konstigt – den som hade bäst prognoser fick ju mest mediautrymme och flest kunder – men näppeligen korrekt. Faktiskt är det samma drivkrafter i undersökningsbranschen som i mäklarbranschen. Den som baissar blir aldrig populär och får noteringsuppdragen.
Dessutom uppstod massor av nya undersöknings- och analysföretag under de glada åren. Erfarenhet av statistisk analys, säkra metoder och korrekta analyser var inte nödvändigtvis kärnvärden, kan vi konstatera efteråt.
Varför är då detta viktigt nu, när allt är över? Jo, vi är ju mitt inne i nästa rally då undersökningar, prognoser och analyser ska ligga till grund för strategiska vägval. Och den här gången är det på allvar. Att jämföra 3G-bubblan med internetbubblan är nämligen som att jämföra en lastbil med en rullskridsko.
Därför är det viktigt att konstatera att digital-TV spåddes en lysande framtid och att internethandeln skulle omsätta biljoner så här års.
Därför är det viktigt att poängtera att 3G-industrins branschförening, UMTS Forum, fortfarande håller fast vid att det finns 2,3 miljarder mobilanvändare 2010, varav nära en tredjedel 3G-användare som fram till 2010 kommer att generera intäkter på 1 000 miljarder dollar för sina operatörer, varav tre fjärdedelar i form av datatrafik. Fan trot!
Skulden för de kraschade prognoserna har kastats runt som en Svarte Petter tills den har landat i knät på de ondskefulla investmentbankirerna. Eftersom alla vet att de är skurkar låter vi oss nöja därmed.
Undersökningsföretagen får därför tyvärr inte lika mycket dask som de rättmätigt borde ha. Men för att roa mig själv och alla andra har jag grävt lite i arkiven och plockat fram några riktiga höjdare. Läs och begrunda innan ni plockar fram det stora saltkaret till framtidens nya 3G-undersökningar.
Detta sa KPMG 1999: 2003 kommer 14 procent av alla transaktioner att ske över internet. I Skandinavien kommer 25 procent av all handel att ske över internet 2002.
Detta hände: Inga kommentarer
Detta sa IDC 1999: 2 miljoner IT-experter kommer att saknas i USA och Europa 2002.
Detta hände: Tradera byter idag pizza och läsk mot arbete.
Detta sa Jupiter 1999: Musikförsäljning online kommer att omsätta 2,6 miljarder dollar i USA 2003, motsvarande 14 procent av de totala intäkterna i industrin.
Detta hände: Napster med efterträdare. Ingen musikförsäljning online.
Detta sa USAs Handelsdepartement 1999: 2006 kommer hälften av alla amerikaner att arbeta inom antingen IT-industrin, eller en annan industri som använder IT i en mycket hög omfattning.
Detta hände: Det vet vi inte än. Men betraktas verkligen McDonalds som ett IT-företag?
Detta sa Datamonitor 1999: 2003 kommer det att finnas 67,1 miljoner Digital-TV-boxar i Europa. Digital-TV-boxarna kommer att dominera marknaden för internetaccess.
Detta hände: Inte ens Marita Ulvskog kan rädda den statistiken.
Detta sa Broadcasting & Cable Online 1998: Framtidsutsikterna för porr på Internet ser bleka ut.
Detta hände: Tja…
Detta sa CSFB och Piper Jaffray 1998: Marknaden för online-trading är på väg att sätta sig. Tillväxten avtar.
Detta hände: Visst har den avtagit, men innan dess dödade online-trading allt motstånd.
Detta sa INTECO 1997: 2001 är penetrationen för digital-TV uppe i 22 procent i Tyskland och Frankrike, samt 31 procent i Storbritannien. Redan 1998 kan digital-TV slå undan benen för betal-TV.
Detta hände: Penetrationen kanske är uppe i 22 apparater i Tyskland och Frankrike.
Detta sa Jupiter 1997: Metoder för internetbetalningar såsom smarta kort, e-cash och e-checkar kommer att stå för hälften av alla internetbetalningar 2000.
Detta hände: E-cash och e-checkar står inte för någon del av internetbetalningarna.
Johan Jörgensen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.