Kommentar: Birger spelade sitt sista kort

Jonas Birgersson spelade ett högt spel om vd-posten i Framfab in i det sista. Men de positiva reaktionerna från marknaden och media, som han så väl behövde, uteblev helt. Ställd inför sin svåraste prövning någonsin valde han att lämna spelplanen för att komma undan med någon sorts heder i behåll.

Att Framfab har stora problem kan inte längre överraska någon. Ledningsgruppen har varit medveten om den negativa utvecklingen en längre tid men trots det har Jonas Birgerssons ord vägt tyngst i det interna strategiarbetet.

Den extrema tillväxten har legat Jonas Birgersson varmt om hjärtat och varit hans främsta framgångsfaktor. Som vd har han symboliserat tillväxt och dessutom skapat tillväxt av ett sällan skådat slag. Men det är tillväxten som till sist fäller honom.

Ända sedan fusionen med Netsolutions våren 1999 har Birgersson i stort sett haft fria tyglar som högsta chef. Utom på en punkt. Lönsamheten. Ända sedan Birgersson och Netsolutions starke man och vd Johan Wall delade upp spelplanen i samband med affären har lönsamhet i konsultrörelsen varit en principsak.

Trots kraftiga varningssignaler från kunderna och interna diskussioner om behovet av förändring de senaste månaderna har Jonas Birgersson valt att inte lyssna. Under det usla tredje kvartalet ökade Framfab personalstyrkan med 600 personer samtidigt som förlusterna för första gången galopperade iväg. Exit Birgersson.

Framfabs pr-maskineri hävdar bestämt att Jonas Birgersson själv valde att gå och mycket talar för att det stämmer. Men Birgersson fördröjde sin avgång in i det sista trots hård press. Styrelsens diskussioner inför måndagens eniga beslut att byta vd var stundtals också mycket tuffa, enligt vad Ekonomi24 erfar. Först när slaget riskerade att bli blodigt valde Birgersson att gå till reträtt. Snabb reträtt. Med sig fick han en nyinrättad vd-post på ett dotterbolag och den nya titeln vice styrelseordförande.

Jonas Birgersson spelade ett högt spel om vd-posten. På förra veckans analytikermöte i samband med katastrofrapporten tog Birgersson på sig skulden för utvecklingen, förklarade sig som den självklara ledaren och lovade att stanna länge på sin post. I efterhand kan detta bara tolkas som rent bluffspel.

Trots de klassiska pr-tricken greppade Jonas Birgersson förgäves efter detta sista halmstrå. Mediejublet uteblev och börskursen sjönk ytterligare istället för att stiga. Avklädd in på bara kroppen blev han ett enkelt byte för de som ville se honom utbytt. För att undslippa total förnedring valde Birgersson att kasta in handduken i helgen.

Johan Wall har varit en av de som drivit förändringskravet hårdast under hösten. Han var också den naturliga efterträdaren på vd-posten när Birgersson väl valde att gå. Den kritik som kan riktas mot Johan Wall är att han inte agerade kraftfullare långt tidigare.

Internt har han inte gjort någon hemlighet av sin syn på Framfabs fortsatta utveckling och han backar inte från att genomföra det som krävs. Trots det lät han Birgersson hållas.

Olika falanger i Framfab tolkar det antingen som att Birgersson hade kommandot eller som att Wall visste att han skulle vinna i längden. Frågan är hur stor skada deras utdragna spel om tronen har vållat Framfab.

Styrelseordföranden CW Ros har den senaste tiden fler gånger tvingats gå ut och backa upp sin allt mer sargade vd. En vd som dessutom uppenbarligen inte har haft förankring för sin strategi i ledningen. Två veckor efter vinstvarningen, en vecka efter katastrofrapporten och flera månader efter det att problemen blev kända i ledningsgruppen befinner sig Framfab fortfarande i ett oklart läge.

Johan Wall som ny kapten har dessutom begärt ytterligare betänketid innan han tänker lämna besked om sin nya handlingsplan. Frågan är om han inte skulle haft en bättre position om han synat Birgerssons kort långt tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.