Kommentar: Barnevik kan rensa i Ericssons styrelse

Den nya nomineringskommittén i Ericsson behöver inte vara en papperstiger. Tvärtom finns det flera saker som pekar på att arbetet med att ge Ericsson en professionell styrelse kan påbörjas på allvar, särskilt om Percy Barnevik agerar lika resolut som han gjort i andra styrelser.

Målet måste vara att ta ett helhetsgrepp på styrelsens arbete för att försäkra sig om att ledamötena förmår enas kring den som är bäst skickad att vara ordförande. Bara då kan Ericssons aktieägare vara säker på att bolaget även leds av den mest lämpade VD:n.

Personerna som ska ingå i nomineringskommittén är inte vilka som helst enligt det förslag som presenteras i kallelsen till Ericssons bolagsstämma i slutet av mars. Namn som Percy Barnevik från Investor och Bo Rydin från Industrivärden förpliktigar.

Percy Barnevik har agerat resolut i flera andra styrelser. Det gäller allt från Bo Berggren som tvingades bort från Stora och Investor, beslutet att låta Percy Barnevik själv ta ordförandeklubban i Astrazeneca istället för Håkan Mogren och nu senast avpolleteringen av Göran Lindahl i ABB. Bo Rydin är en lika tuff maktspelare även om det mest handlat om att behålla makten i allt från Skanska och SCA till det nu aktuella Ericsson.

Till detta kommer de två institutioner som representerar Ericssons många kapitalägare, Alectas Lars Otterbeck och Roburs Anders Ek. Dessa svarar även inför sina uppdragsgivare i form av miljontals pensions-och fondsparare.

Belackarna befarar att inget kommer att förändras, att nomineringskommittén trots allt bara är en papperstiger som är till för att tysta kritikerna. Så länge rösträttsregeln förblir intakt händer ändå inget menar de.

Det finns saker som pekar på att det kan vara helt tvärt om:

1.Aktiespararnas talesman Gunnar Ek uppgav i tisdags på Ekonomi24 att en nomineringskommittés uppgift är att utvärdera styrelsens arbete löpande under året. Det leder till att helt nya krav ställs på enskilda ledamöter. Vill en nomineringskommitté byta ut någon eller flera ledamöter så behöver de inte avvakta tills bolagsstämman våren 2001. De kan vända sig till ägarna och be om en extrastämma direkt.

2.Det finns utrymme för att på ett ganska odramatiskt sätt förnya Ericssons styrelse. Clas Reuterskiöld lämnar VD-posten i Industrivärden vid stämman och borde logiskt även lämna sin plats i Ericssons styrelse. Den hårt kritiserade Handelsbanksmannen Tom Hedelius kan enkelt ersättas av Arne Mårtensson som själv lämnar VD-posten i Handelsbanken för att istället bli ordförande.

Både Göran Lindahl och Peter Sutherland lämnade nyligen styrelsen i ABB vilket väcker frågan vilken roll de kan komma att spela i Ericsson framöver. Det finns all anledning att tro att årets förnyelse av styrelsen fått vänta i avvaktan på nomineringskommitténs arbete.

3. Percy Barnevik och Bo Rydin har historiskt haft skilda synsätt på hur en styrelses arbete bäst ska fungera. Där Barnevik pläderat för kompetens och internationell erfarenhet istället för sfärtillhörighet och kompisskap har Bo Rydin hållit fast vid svenskheten och gemenskapens betydelse för styrelsens informella arbete.

Vem som har rätt eller fel går att diskutera. Klart är att Ericssons problem idag till viss del beror på att ledamöternas sfärtillhörighet förlamat styrelsens arbete och stärkt företagsledningens roll. Barneviks idéer kring styrelsens arbete är samtidigt hämtade från moderna amerikanska styrelserum. Dessa tankar passar även institutionella ägare som Alecta och Robur. Det är därför inte omöjligt att Barnevik och institutionerna har samma åsikter när ledamöter ska utvärderas.

Det finns ett problem med nomineringskomitténs sammansättning. Lars Ramqvist är ordförande samtidigt som han själv fått ta emot en stor del av den kritik som riktas mot Ericssons styrelse och ledning. Men det är kutym att ordförande engageras i nomineringskommitténs arbete. Dessutom är det styrelsen som väljer ordförande så Lars Ramqvists plats ska ändå inte ses som given.

Idag beskrivs Lars Ramqvists som en kompromisskandidat som de två sfärerna lyckats enas kring. Nomineringskommitténs uppgift blir istället att se till att styrelseledamötena enas kring den bästa ordföranden.

Ordförandes roll är viktig för att säkerställa att bolaget har rätt VD och koncernchef. Det är inte säkert att Kurt Hellström, som själv har del i problemen för mobiltelefonerna, är rätt man att styra Ericsson nu när ett teknikskifte är påväg inom Ericssons huvudnummer, mobilsystemen. Risken är att en skadeskjuten ordförande som abdikerat från rollen att stötta en mediaskygg Kurt Hellström väljer att in i det längsta ducka inför även denna frågeställningen.

Nomineringskommittén måste redan på sitt första möte ta ett helhetsgrepp på styrelsens arbete snarare än bara titta på enskilda ledamöter. Det är bara att hoppas att Percy Barnevik, Bo Rydin, Lars Otterbeck och Anders Ek förstått att det är detta som blir deras verkliga uppdrag efter Ericssons stämma i mars.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.