Koka soppa på en spik?
Låt oss vara en smula eftertänksamma: kan vi använda några säkra kort som inte bara är goda utan också snabba att tillaga? Välkommen till fast-food för en gentleman del 1: soppor.
Soppa är helt enkelt fantastiskt som bjudmat. Det som styr vinvalet är helt enkelt inte en enskild ingrediens i soppan, ej heller vilken huvudråvara man använt – utan soppans totala smak.
Är den syrlig, har den sötma, är den stark eller finns där mycket sälta? Detta kan man sedan med hjälp av lite kemi para ihop med rätt vin för optimal smakupplevelse. Nedan kommer ett antal goda vardagssoppor som jag tycker är utmärkta att ’hotta’ upp då du vill imponera på dina gäster.
Tänk på att entrén sätter standarden för resten av kvällen. Nedan följer några favoriter.
Topplistan:
Ärtsoppa med rimmat sidfläsk blir Crème Ninon
André Clouet Brut Rosé
SB-NUMMER89337
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS319 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTAndré Clouet
URSPRUNGBouzy, Champagne, Frankrike
VINETI grand cru-byn Bouzy finns några av de allra bästa pinot noir-vingårdarna i hela Champagne. En av de absolut fylligaste roséchampagner jag känner till.
DRUVORPinot Noir 100%.
KARAKTÄRRoséchampagnen görs idag i en färgskala från blekt laxrosa till mörkaste rött. Clouets är så pass mörk att man skulle kunna tror att man fått ett glas med campari i sin hand! Aromerna som stiger ur glaset är Chambolle-Musigny-doftande (mycket aktad grand cru-by i Bourgogne) som gör den härligt saftig och njutbar. Var gång jag dricker något av Clouets årgångschampagner i allmänhet och deras roséchampagner i synnerhet så slås jag av hur lättillgängliga de är från dag ett. Ärligt yppiga och slående bourgognelika!
GASTRONOMIEn gammal husmanskostklassiker som är strålande att göra i förväg och i enorma mängder. Lite studentikost kan tyckas men ljummen punsch är gott till sältan i fläsket. Som bjudsoppa gör en Crème Ninon, en av salige Tore Wretman’s favoriter. Har ätit denna i många varianter men på avsomnade Franska Matsalens var den ypperst. Kort sagt en grön ärtsoppa som stryks över med en skvätt sval champagne vid serveringstillfället. Glöm inte en skvätt i soppan och en skvätt i kocken. Här tycker jag att det är riktigt lyckat med en sk Blanc de Noirs, mao en champagne enbart gjord på druvan pinot noir. Härligt rika toner av röda vinteräpplen i kombination av klingande frisk syra. Glöm inte att gastronomi på hög nivå är precis lika allvarligt som elitidrott; uppvärmning är essentiellt för ett lyckat resultat.
Varma Koppen Potatis och purjolökssoppa blir Vichyssoise
Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2006
SB-NUMMER74098
SORTIMENTbeställningssortimentet
PRIS279 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTDomaine Billaud-Simon
URSPRUNGChablis, Frankrike
VINET’Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång’. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker. En sommar utan knastertorr Chablis från en topp-producent är ingen sommar!
DRUVORBeaunois (chardonnay)100%.
KARAKTÄRDoften är en explosion av rik frukter; äpplen, päron, persikor och citrus. Smaken är fyllig och generös. Den kraftfulla fruktigheten är närvarande med stor mjukhet, krämighet och med tillräcklig friskhet för att balansera upp det hela.
GASTRONOMIVarma Koppens storsäljande klassiker tillika den franska hemmafruns grundsoppa nummer 1. Byt ut den mot Vichyssoise (enbart fransk namn för samma soppa) med tunna krutonger, löjrom från Kalix och tryffelolja. Häll över potatiskrämen i den gamla klassiska sodasifonen. Voila, luftigt, lyxigt och syndigt gott. Men var försiktig med tryffeloljan, det är lätt att överdosera! Här behövs ett vin som tar hand om den lätta eleganta krämen och inte dominerar för stort mot den pikanta fina sältan i löjromen. Här krävs ett vin i samma nivå som de fina råvarorna. Mitt val blir en distinkt och härlig Chablis från en producent som gör klassiska strama viner. Producenter att leta efter i denna stil är: Billaud-Simon, Laurent Tribut, Dauvissat, Pinson och Willian Fèvre.
Campbell’s Tomato Soup på burk blir Gazpacho
Lustan Fino Jarana Solera Reserva
SB-NUMMER86841
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS179 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTLustau
URSPRUNGJerez, Spanien
VINETTänk inte på Fino och Manzanilla som enbart apértifviner. Precis som många andra av världens stora vita viner är de ypperliga som partners i en måltid. Givetvis kommer de väl till pass på ett besök i tapasbaren men även till andra rena snygga försommarsmaker. Glöm dock inte att de alltid skall vara färska och välkylda!
DRUVORPalomino Fino 100%
KARAKTÄRBlekt halmgul färg. Doften är medelstor, intensiv och mycket stiltypisk med djup och komplex ton av ljusa äpplen, mandel och flor. Smaken är medelfyllig, mycket torr och intensiv med en fint nötig och mandelaromatisk ton av florjästen, mild syra och med en delikat sälta i slutet av den långa och komplexa eftersmaken. Det här är en ovanligt smakrik fino.
GASTRONOMIInte enbart Andy Warhol tyckte om denna soppa. Många är vi som använt den stilistiska soppburken då man kommit hem sent från en lång dags värv. Skall vi lyxa till den en smula så är det trevligt att göra en soppa med svala och eleganta drag av Andalusien. Nämligen gazpachon, en kall soppa baserad på tomat gurka och paprika. Enkelt, gott och med mycket ögonhöjningsfaktor (jag vet, tveksamt om detta ord finns i det svenska vokabulären) om den är välgjord. Andalusierna älskar sin Fino Sherry och en riktigt frisk och färsk Fino kan vara storartad till denna typ av mat. Här är det på sin plats att reclaim the Sherry! Drycken är inte så otrendig och tantig som man kan tyckas tro. Rent gastronomiskt typen Fino Sherry riktigt lyckad till rena, snygga och moderna smaker.
Bouillabaisse blir Hummerbisque
GB Sauvage Riesling 2007
SB-NUMMER5899
SORTIMENTStandardsortimentet
PRIS115 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTWeingut Georg Breuer
URSPRUNGRheingau, Tyskland
VINETÄnda sedan Gustav Vasas dagar har det tyska vinet varit uppskattat här i Sverige. Rheingau har kallats den tyska vinvärldens gräddhylla. Härifrån kommer flera av de mest kända av Tysklands moderna, torra vitviner, framställda av odlare med högt ställda kvalitetsambitioner. En av dessa är Weingut Georg Breuer, som i dag leds av grundarens bror och sondotter, Heinrich och Theresa Breuer.
KARAKTÄRElegant doft med gröna äpplen, citrus och mineraltät skiffer. Torr och ren syra, uttalad frukt med citron och Granny Smith-äpplen och avslutande behaglig kryddig ton. Mineralig, stram, sensuell, renheten personifierad. Tja, denna riesling har allt man önskar i ett vitt vin.
DRUVORRiesling 100%.
GASTRONOMIHur många platta och trista fisk- och skaldjurssoppor har man inte blivit bjuden på? Nä, här krävs det något mer imponerande för att ro i land fredagsmiddagen. Vi gör en hummerbisque, krämig hummersoppa smaksatt med Madeira och Armagnac. Det traditionella är att servera den med rouille, krutonger och riven gruyèreost. Jag tycker att vi köper svensk hummer och toppar soppan med köttet från klorna. Därefter serverar vi hummerstjärten som en fin liten sallad à part. Klassiskt så drack man ofta starkviner typ Fino eller Amontillado Sherry eller Madeira till denna typ av soppa. Starkviner har generellt låg trendfaktor idag, men våga prova, det är värt det, jag lovar. Jag tycker dock att vi här behöver ett vin som skär igenom krämigheten som en varm kniv genom smör samtidigt som den har en friskhet som matchar den tydliga och pikanta sältan i skaldjuren. Här krävs ett vin med distinkt bett i syran och fräsch mineralitet som lyfter sältan och hummerns renhet till fantastiska höjder. Osökt hamnar jag på Riesling av hög kvalitet och dignitet. I Rheingau finns det tillräckligt med mineralitet för att stå upp mot dessa potenta och tydliga smaker.
Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.