Klubbarna tar hjälp av direktörerna

Det är inte bara golf och segling i näringslivstoppen. När fotbollsallsvenskan startar nu till helgen finns en lång rad toppdirektörer med. Som sponsorer och finansiärer.

Finansmannen Fredrik Lundberg satt på läktaren på fotbollsarenan Parken i sin gamla hemstad Norrköping tillsammans med 12 000 jublande åskådare. Stämningen var i topp och vädret var det bästa på länge den där sommardagen 2001 när IFK Norrköping spelade mot rivalen Djurgården. IFK Norrköping vann klart med 2-0 och Fredrik Lundberg var på strålande humör.

En vecka senare meddelade statsminister Göran Persson, som är medlem i klubben, att han ville se nästa match. Då bjöds också Fredrik Lundberg in. Finansmannen och statministern satt bredvid varandra och såg matchen mot MFF. Det blev början på ett personligt engagemang för IFK Norrköping för Fredrik Lundberg, som senare har resulterat i ett ekonomiskt engagemang.

Fredrik Lundberg är långt ifrån den enda personen i svenskt näringsliv som på ett eller annat sätt engagerat sig i fotbolls- och hockeyrörelsen. Listan på näringslivstoppar som antingen investerat pengar eller sitter som förtroendevalda, eller rent av både och, kan göras lång. Kändisar som Hans Cavalli-Björkman, Rune Andersson, Percy Nilsson och Carl-Henric Svanberg är bara några av de personer som engagerat sig under kortare eller längre perioder inom idrottsrörelsen.

Den idrottsrörelsen kan som bekant inte mäta sig vad gäller omsättning och ersättning till spelarna med klubbarna i Europa. De svenska direktörer som engagerat sig i sportrörelsen gör det knappast för att berika sig själva i form av en avkastning på insatt kapital i traditionell bemärkelse. De som satsar pengar i idrottsrörelsen gör det snarare av ideella skäl.

– Jag har satsat med hjärtat och räknar inte med att få tillbaka de pengar jag investerat. Det enda jag har fått är en skylt där det står Mellby gård, säger industriveteranen Rune Andersson, som numera ägnar sig åt sitt jordbrukföretag med samma namn, skämtsamt.

Trelleborgs Fotbollsförening har sedan 1980-talet blivit sponsrad av industriföretaget Trelleborg, där Rune Andersson varit mångårig vice styrelseordförande, på samma sätt som ofta det lokala näringslivet sponsrar idrottsklubbarna i trakten. Rune Andersson har under de senaste fem åren på egen hand sponsrat Trelleborg, men också några lokala klubbar i trakten där han bor. Under åren har han satsat mellan 18 och 20 miljoner kronor.

– Klubben hade en dålig ekonomi under en period så jag gick in och stödde den, vi var nära att ramla ner i division ett. För att hjälpa till så satsade jag pengar, och klubben blev kvar i allsvenskan. Därefter har vi tyvärr ramlat ner. Hade jag inte gått in och stött klubben hade vi behövt göra oss av med de bästa spelarna. Nu är budgeten i balans så jag behövs inte mer, säger Rune Andersson, som slutat efter 15 år som vice styrelseordförande i Trelleborgs Fotbollsförening.

Percy Nilsson, vd på byggbolaget PNB i Skåne, är en av dem som också satsat mycket pengar inom idrottsrörelsen. Hur mycket PNB satsat i hockeyklubben MIF vill han inte säga men ser det inte heller som någon bra investering i traditionell bemärkelse. Å andra sidan säger Percy Nilsson att han haft stor glädje av klubben i olika representationssammanhang.

– Jag har aldrig spelat hockey själv men gillar både hockey och handboll, det är sporter med lite tuffa tag i. Jag tror att PNB:s engagemang i hockeyn varit av stor betydelse för vår framgång, vi har synts i idrottsliga sammanhang. Samtidigt har vi kunnat ta våra kunder till matcherna, äta en bit enkel mat och umgås och ha trevligt, det blir avspänt, säger Percy Nilsson, som är inne på sin 20:e säsong som ordförande i MIF.

Det finns också de direktörer som helt lämnat näringslivet och gått in i idrottsrörelsen på heltid. Bengt Sjöholm är en av dem, han lämnade 2000 ett toppjobb på Getinge där han var chef för ett affärsområde för att bli arbetande styrelseordförande för Halmstad BK efter att 1992 gått in i styrelsen. Han har själv ett förflutet inom fotbollsrörelsen, han blev svensk mästare 1979. Han tror att det är bra för en klubb som Halmstad BK, liksom för alla andra klubbar, att ha personer från näringslivet i styrelsen. Även om svenska klubbars omsättning är förhållandevis blygsamma jämfört med de europeiska klubbarnas så är idrottsföreningarna jämförbara med småföretag. Halmstad BK omsätter exempelvis ca 45 miljoner kronor per år och Djurgården Fotboll omsätter 70 miljoner kronor.

– Det är bra för en klubb att ha personer med kunskap från näringslivet som är vana vid att förhandla fram affärer, och har kunskap om ekonomi. Vi är en professionell organisation och måste fungera som ett företag, säger Bengt Sjöholm.

Bror Anders Månsson, vd för City Mail Sweden, är också en av dem som satsat pengar i Djurgården Fotboll, som en följd av att hans son spelade i klubben. Hur mycket vill han inte säga, men enligt uppgifter till Affärsvärlden rör
det sig om “några miljoner” kronor. Bror Arne
Månsson sitter i dag i klubbens styrelse.

– Jag är privilegierad och har det gott ställt, och då är det roligt att kunna hjälpa till. Jag ser inte min investering som en finansiell placering, säger han.

Bo Lundquist är en annan person som hoppade av näringslivet för att satsa helhjärtat på idrottsrörelsen. Efter att ha städat upp i kontorsvaruföretaget Esselte tyckte han att det var dags att göra något annat i livet. Han blev arbetande styrelseordförande för Djurgården Fotboll. När han tog uppdraget insåg han snabbt att föreningens ekonomi var körd i botten, verksamheten var i praktiken konkursmässig. Bo Lundquist bildade då ett riskkapitalbolag för Djurgården Fotboll där han själv satsade 10 miljoner kronor av egna pengar. Den andra stora finansiären var kapitalförvaltningsbolaget Quesada med finansmannen Tommy Jacobsson i spetsen, som snabbt blev parhäst med Bo Lundquist. Han satsade också 10 miljoner kronor i klubben och med andra finansiärer fick de ihop 25 miljoner kronor.

– Jag räknar inte med att kunna göra något stort klipp genom min investering i klubben. Att jag satsat pengar i den handlar i första hand om att jag har ett stort engagemang i klubben, säger Bo Lundquist.

Han inser att det finns en stor potential i varumärket Djurgården och hoppas att det ska gå att kommersialisera verksamheten ytterligare. Han ser med beundran på hur den danska klubben Köpenhamn har lyckats väl och som därför har en omsättning på 250 miljoner danska kronor.

– Vi ska ta efter deras sätt att arbeta, vi måste bli bättre på att utnyttja vårt varumärke. Vi håller på att ta över driften av Stadion, och sedan ser vi stora möjligheter med kläd- och souvenirförsäljning i samband med fotbollsmatcherna, säger han.

Carl-Henrik Svanberg, Ericssons tillträdande vd, har också ett engagemang i Djurgården, men i hockeydivisionen där han sitter i styrelsen. Han har själv ett förflutet som hockeyspelare och brinner fortfarande för sporten.

– Svensk hockey gick inte miste om någon stor talang när jag slutade spela, men jag tycker det är roligt att ha ett intresse vid sidan av mitt ordinarie jobb och familjen. Med mitt nya uppdrag på Ericsson så kommer tiden att bli än mer begränsad, men de här mötena är på kvällar och helger så jag ska nog hinna med, säger han, men räknar ändå med att han kan bidra med kunskap till klubben:

– Jag har kunskap och tankar om hur man leder en organisation, och så är jag ekonomiskt kunnig. I rollen som styrelseledamot handlar det om att göra allmänna bedömningar, om hur man ingjuter energi och glöd i en klubb.Näringslivets engagemang i elitklubbarna.
Person, civil titel, Klubb, Post
Rune Andersson, finansman, Trelleborgs FF, Nomineringskommitté, f d vice ordf
Peter Aru, vd låsföretaget Besam, Helsingborgs IF, Ledamot
Hans Cavalli-Björkman, fd bankchef, SEB, Malmö FF, Hedersordförande
Roger Ekström, informationschef Lundbergs, IFK Norrköping, Ordförande
Lennart Haglund, vvd, Föreningssparbanken, Malmö FF, Vice ordförande
Erling Gustafsson, vd sjätte AP-fonden, IFK Göteborg, Ledamot
Jan Friedman, mediedirektör, Hammarby IF, Ordförande
Bengt Halse, koncernchef Saab, IFK Göteborg, Ordförande
Tommy Jacobsson, finansman, Djurgårdens IF, Ledamot
Claes Johansson, fd finanschef Aritmos, Helsingborgs IF, Ordförande
Detlef Kornett, Europachef, Anschutz, Hammarby IF, Ledamot
Fredrik Lundberg, ordförande Lundbergs, IFK Norrköping, Sponsor genom egna bolag
Bo Lundquist, fd koncernchef Esselte, Djurgårdens IF, Ordförande
Bengt Madsen, fd koncernchef, Wihlborgs, Malmö FF, Ordförande
Christer Magnusson, fastighetsmäklare, Djurgårdens IF, Ledamot
Bror Anders Månsson, grundare, vd Citymail, Djurgårdens IF, Ledamot
Percy Nilsson, vd PNB, Malmö IF (hockey), Ordförande
Stefan Nilsson, Sverigechef ASG Danzas, Trelleborgs FF, Vice ordf
Bengt Sjöholm, fd divisionschef, Getinge, Halmstads BK, Ordförande
Carl-Henric Svanberg, vd Ericsson, Djurgården Hockey, LedamotAllsvenska sponsortabellen 2003. Alla siffror i miljoner kronor (2002 års siffror inom parentes).
1. Malmö FF 24 (19)
2. IFK Göteborg 21 (21)
3. Helsingsborgs IF 20 (15,7)
4. Djurgårdens IF 20 (16)
5. AIK 18,7 (18,7)
6. Hammarby IF 17 (15,4)
7. Elfsborgs IF 15,7 (14,2)
8. GIF Sundsvall 13,2 (12)
9. Örgryte IS 10,5 (8,4)
10. Landskrona Bois 10,35 (9)
11. Öster IF 9 (5)
12. Halmstads BK 7,5 (7,5)
13. Enköpings SK 7 (3)
14. Örebro SK – (-)
Källa: Dagens Media.
Örebro vill inte uppge sponsringsintäkterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase