Klirr till ägarnaeller diger krigskassa?

De flesta börsbolag tjänar i år mer pengar än någonsin tidigare, och det talar för att många delar ut extra mycket till aktieägarna i vår. Eller gör den svajiga konjunkturen att bolagen väljer att bygga en "krigskassa" i stället?

I våras delade Stockholmsbörsens bolag ut över 200 miljarder kronor till aktieägarna, vilket var nästan dubbelt så mycket som föregående år och mer än vad som någonsin tidigare skiftats ut. Mest pengar, totalt sett, kom från Telia Sonera som delade ut drygt 28 miljarder kronor, varav hela 20 miljarder kronor var så kallad extrautdelning. Stora engångsbelopp kom också från Atlas Copco, SKF och Sandvik, som alla använde sig av automatisk inlösen av aktier för att dela ut pengar.

Allt talar för att det även nästa år kommer att delas ut en hel del pengar. Redan i sin rapport för tredje kvartalet flaggade Telia Sonera för en extrautdelning på 10 miljarder kronor nästa år, detta efter att styrelsen tagit fram en ny policy för hur företagets kapitalstruktur och utdelningspolicy ska se ut.

Men det finns också flera bolag som lär komma att dela ut en hel del pengar utan att behöva skruva på sina befintliga mål för balansräkningen. Många företag tjänar helt enkelt så mycket pengar att de måste lätta på plånboken för att hålla vad de lovar. En favorit i genren för Magnus Axén, verkstadsanalytiker på Evli Bank, är SKF:

– Det finns ingenting som tyder på att SKF:s intjäning och kassaflöde är på väg att minska, och samtidigt är bolagets skuldsättning något lägre än vad som är målsättningen. Dessutom kommer det att komma in ett antal miljarder ytterligare under resten av året. Därför kan jag tänka mig att SKF nästa år kan dela ut i stort sett lika mycket pengar som i år.

I våras delade SKF ut totalt 6,6 miljarder kronor, och nästa år skulle det mycket väl kunna bli uppåt 5,5 miljarder kronor igen, enligt Magnus Axén. Räknat på “Kulans” börsvärde på drygt 50 miljarder kronor ger det en direktavkastning på hela 10 procent.

Det som gör SKF:s kommande stora utdelning relativt säker är att bolaget inte har några större förvärvsplaner, åtminstone inte vad som är känt utanför huvudkontoret i Göteborg. Annat är det med till exempel Alfa Laval och ABB, som båda har uttalade strategier om att växa genom att köpa andra företag. Ändå är det mycket som talar för att också dessa två bolag kommer att dela ut en del extra pengar i vår.

– Alfa Laval har nästan inga skulder alls, och de tjänar väldigt, väldigt mycket pengar. Det är svårt att sätta en siffra, men de skulle kunna ha samma skuldsättning som andra verkstadsbolag och då handlar det om ett antal miljarder kronor man kan dela ut. ABB har 4 miljarder dollar i nettokassa, och den skulle de kunna dela ut. Precis som Alfa Laval letar ABB förvärsvobjekt, men runt 15 kronor per aktie tycker jag att de kan dela ut, säger Magnus Axén, som har en köprekommendation på samtliga tre verkstadsbolag han nämnt.

Men det finns fler heta kandidater för den som letar extrautdelare. Tele 2 är en sådan, även om den Stenbeckska operatören också behöver pengar till de förvärvsobjekt man letar. Tele 2 har ju sålt av en hel del tillgångar i Västeuropa för att i stället expandera österut, framför allt i Ryssland. Men precis som Telia Sonera har Tele 2 också flaggat för att kapitalstrukturen ska ses över, något som brukar betyda att det väntas utskiftning av pengar.

En annan kandidat är Handelsbanken, som i dessa tider av finansiell oro av många dessutom betraktas som den mest stabila banken. Handelsbanken har precis sålt sitt livförsäkringsbolag SPP vilket gav en reavinst på 6 kronor per SHB-aktie. Detta belopp skulle utan vidare kunna skickas vidare till ägarna, som tillsammans med en ordinarie utdelning på kanske 9 kronor därmed skulle få en direktavkastning på nära 8 procent. Tron på att något dylikt kommer att ske har fått bland andra fondförvaltaren Didner & Gerge att öka sitt innehav i Handelsbanken på sistone.

En ännu mer väntad jätteutdelning finns i byggbolaget JM, som i den senaste kvartalsrapporten puffade för detta. Enligt SME Direkts sammanställning av analytikernas prognoser väntas JM ge 6 kronor i ordinarie utdelning och drygt 10 kronor som grädde på moset. Med en aktie som verkligen har rasat den senaste tiden skulle det ge en direktavkastning på nära 13 procent. Även de andra två stora byggbolagen, NCC och Skanska, anses kunna bjuda på en rejäl dessert i vår. I Skanska spekuleras det om belopp på totalt uppåt 10 kronor per aktie, vilket skulle ge ordentliga 8 procent i direktavkastning. Skanska är för övrigt ett bolag som många länge har ansett delat ut alldeles för lite pengar. Företaget har försvarat sig med att en stark balansräkning behövs om det ska lyckas ro hem de stora och allt mer vanliga infrastrukturprojekt som går under förkortningen PPP, Public Private Partnership, där byggföretagen under lång tid även står för driften av landsvägen, sjukhuset, fängelset eller vad det nu vara månde.

Det finns alltså företag i de flesta branscher som kan komma att dela ut ordentligt med pengar i vår. Men inte ens i aktiemarknadens härliga värld finns det några garantier. Extrautdelningar kan utebli, och även om de kommer är det inte säkert att aktiekursen snabbt återhämtar sig efter utskiftningen. Särskilt i dessa tider, när allt fler talar alltmer högljutt om stigande inflation, en försvagad amerikansk ekonomi och en Kinabubbla som kan spricka när som helst. Kanske somliga företag väljer att bygga upp en “krigskassa”, som antingen kan användas för påpassliga förvärv när priserna sjunker, eller som livsuppehållande reserver när tiderna blir sämre.

Men för den optimistiskt lagde ser det nu ut att vara ett utmärkt tillfälle att kliva in i vissa aktier. Även om man inte ska underskatta marknadens förmåga att se in i framtiden, vilket skulle förklara den senaste tidens börsnedgång, ska man också komma ihåg att inget av ovanstående företag i sina rapporter har talat om att sämre tider är på väg. Särskilt verkstadsbolagen har i stället flaggat för att de goda tiderna under överskådlig framtid håller i sig.

Så, den som litar mer på SKF:s vd Tom Johnstone, JM:s Johan Skoglund och Handelsbankens Pär Boman än på den nippriga börsen, har nu läge att köpa in sig billigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.