Klippen försvinner

Munksjö råkar ut för årets sämsta bud, och Skandias otur fortsätter.

Årets sämsta bud ser ut att gå igenom. Något annat går det inte att säga efter att huvudägaren i Munksjö, Jefferson Smurfit, höjt budet och dammsugit marknaden på Munksjö-aktier. SEB Fonder kan fortfarande bråka med sin cornerpost, men frågan är om det inte är för sent. Irländarna lär inte höja budet och för aktieägarna är det bara att ge upp. Det är synd. Ansvaret faller dock inte bara på irländarna utan framför allt på ledningen i Munksjö, som under många år accepterade att kursen harvade runt 60 kronor. Ledningen har haft många möjligheter att sälja vissa delar, exempelvis massabruket Aspa och hygiendelen, vilket hade dragit upp aktien ordentligt. Det har inte skett, och aktieägarna har inte fått se en enda riktigt kursuppgång bortsett från det usla budet. Därmed kan man lätt konstatera att “som man ropar i skogen får man svar”.

På tal om skog behöver man bara köra ett tiotal mil från Munksjö i Jönköping för att ta sig till Lessebo Bruk som tillverkar färgat finpapper (materialet används bland annat till lotter). Lessebo är ett av två bruk som ingår i börsnoterade Klippan. Och Klippan har faktiskt blivit just det klipp som Affärsvärlden förutsåg i en analys i juni 2001. Kursen har nämligen stigit med över 90 procent sedan dess. Inte för att finpapperstillverkaren på något sätt är ett tillväxtföretag, för det är bruket inte. Men det är ett litet företag som kan driva sin verksamhet med låga kostnader och helt enkelt tjäna pengar. Fjolårets vinst blev lite drygt 30 miljoner kronor och vi tror det blir lika mycket i år. Trots kursuppgången innebär det att aktien bara har ett p/e-tal på 6. Köpläge? Nja, först en liten rekyl ner, men sedan kan det nog vara dags att klippa till igen.

Stackars Skandia

Några klipp i Skandia kan det dock bli svårt med. Aktien och företaget har riktigt mycket otur just nu. Enligt den gamle finansmannen Rotschild ska man ju köpa aktier “när blodet flyter på gatorna”, men det är tveksamt om det går att applicera på Skandia. Bolagets storhetstid är helt enkelt förbi. Snårig redovisning i kombination med en halvsur börs gör att framtiden ser ganska dyster ut. Kursuppgångar blir det endast när börsen i sig drar uppåt. På måndagen blev det klart att finansmannen Melker Schörling går in i Skandias styrelse. När Schörling går in i bolag som aktieägare brukar kursen stiga på nyheten, för att sedan falla och något år senare ta ny fart. Ungefär den utvecklingen gäller för Hexagon, Bong och Karlshamns som är hans viktigaste innehav bland börsens småbolag.

Bland nomineringarna till vårens bolagsstämmor framkom också att Marianne Nivert föreslås till SSAB:s styrelse. Niverts intåg är en smula överraskande, eftersom hon har varit i Telia i princip hela sitt yrkesliv. Frågan är om detta är bra för SSAB, eller om hon tar styrelseplatsen som en del i sitt liv när tiden som vd för Telia är över.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.