Klipp till i skogen
Många högspecialiserade men mindre verkstadsbolag har länge varit styvmoderligt behandlade på börsen. Se exempelvis på säkerhetsinriktade Gunnebo eller på Cavotec, som är underleverantör vid flygplats- och hamnbyggen, bolag som fallit 30 respektive 15 procent under det senaste året. Med finländska Ponsse, som tillverkar skogsmaskiner, är det annorlunda. Kursen har lyft 30 procent under samma period.
Ponsse har specialiserat sig på så kallade skotare och skördare, maskiner som behövs för att snabbt och effektivt få ut timmer ur avverkningsmogen skog.
Bland konkurrenterna märks småländska Rottne, med en omsättning kring en halv miljard kronor, samt Gremo, med bas i Halland, som förra året nådde en försäljning kring 84 miljoner kronor. Svenskduon är alltså pytteaktörer vid sidan av sin finländske kusin, som i fjol ökade försäljningen med 11 procent till nära 6 miljarder kronor.
Internationellt dominerar den amerikanska tillverkaren av jordbruksmaskiner John Deere som också har rättigheterna till Timberjack-maskinerna. Finländska Valmets varumärke övertogs för snart tio år sedan av Japans största tillverkare av anläggningsmaskiner, Komatsu.
Konjunkturuppgången i skogen har som bekant lyft skogsaktier som Stora Enso och Holmen till ständigt nya rekordnivåer, vilket har bidragit till ökad efterfrågan för underleverantörer som Ponsse. Vd-ordet från Juho Nummela i den färska förstakvartalsrapporten är uppmuntrande läsning för den som är intresserad av att investera i ett lönsamt tillväxtföretag.
– Utvecklingen under det första kvartalet var extremt stark, och efterfrågan på Ponsses skogsmaskiner var stark på alla våra marknader, sammanfattar vd:n marknadssituationen.
Försäljningen under kvartalet steg nära 10 procent till 142 miljoner euro. God orderingång gjorde att orderböckerna svällde med nära 50 procent till 174 miljoner euro. Samtidigt lyckades bolaget öka lönsamheten ytterligare ett pinnhål. Rörelsemarginalen under perioden nådde 12 procent, att jämföra med 11 procent under fjolårets förstakvartal.
Och innevarande år är redan hemma, enligt bolaget som spår en rörelsevinst för helåret 2018 i nivå med fjolårsvinsten.
Till aktiens fördelar hör det faktum att bolaget trots att det verkar i en av de mest konjunktursvängiga branscherna på börsen, förefaller helt oberörd av dessa svängningar. Tvärtom har bolaget under i vart fall de senaste tio åren noterat en stadigt stigande försäljning, från 225 miljoner euro för drygt tio år sedan till 577 miljoner under fjolåret. Under dessa år har koncernen stadigt redovisat stabila vinster. Nåja – ett undantagsår märks. Det gäller konjunkturbottenåret 2009, när Ponsse tyngdes av nedskrivningar och därför kom att redovisa en förlust.
Sedan Affärsvärlden köprekommenderade Ponsse för tre år sedan har aktiekursen fördubblats. Men ännu är det för tidigt att sälja.
Bolagets framtidsutsikter är gynnsamma, inte minst när trenden i branschen går mot allt högre grad av automation och, på sikt, förarlösa skogsmaskiner. Inbyggd motvikt mot nedgångar får aktien av att bolaget fortfarande kontrolleras av grundarfamiljen med två tredjedelar av rösterna.
Den som köper aktien nu ska nog inte räkna med en ny kursdubbling, men aktien har potential att gå bättre än börsen. Riktkurs på ett år sikt blir 38 euro.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.