Klimatbolag för våghalsiga
Tricorona har inte hängt med i den positiva börsutvecklingen under 2009. Kräftgången för aktiekursen inleddes efter att Tricorona bestämt sig för att blåsa av uppköpsprocessen av sin irländska konkurrent Ecosecurities.
Bolaget hade tidigare varit i blåsväder för sitt sätt att klassificera och tillgodoräkna sig utsläppsrätter i sin portfölj.
Kort därefter, i slutet av september, sålde Tricoronas vd Niels von Zweigbergk halva sitt aktieinnehav för runt 10 kronor per aktie.
Spekulationerna var snabbt i gång om huruvida Zweigbergk, som varit med och byggt upp Tricoronas verksamhet sedan mitten på 90-talet, nu skulle kasta in handuken.
Oavsett vilket var aktieförsäljningen osedvanligt vältajmad eftersom samma aktie i dag, fyra månader senare, går att köpa för cirka 6 kronor.
Inte heller klimatmötet i Köpenhamn lyckades bli något lyft för Tricoronas aktiekurs eftersom de politiska besluten lyste med sin frånvaro.
Den politiska risken har alltid varit hög i Tricorona. De flesta bedömare är förvisso överens om att utsläppsrätter är ett bra sätt att minska utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Bristen på engagemang och deltagande från stora nationer som Kina´och USA har dock gjort att osäkerheten om framtiden består. Ingen vet för närvarande vad som händer efter att den andra perioden i Kyotoavtalet löper ut 2012.
I värsta fall lyckas inte heller världen att enas om gemensamma globala lösningar för utsläppsrätter. Mötet i Köpenhamn resulterade egentligen
bara i ett nytt möte som ska hållas i Bonn i juni i år. Därtill fi nns det en osäkerhet om hur systemet med import av utsläppsrätter från utvecklingsländer kommer att se ut. Bristen på politiska beslut påverkar Tricoronas verksamhet direkt eftersom viljan från bankerna att finansiera projekt för nya utsläppsrätter i utvecklingsländer minskar, en minskning
som redan märkts tidigare som en effekt av finanskrisen.
Som om detta inte vore nog fortsätter också priserna på utsläppsrätter att ligga kvar på låga nivåer, för närvarande runt 11 euro på ton koldioxid, långt ifrån tidigare priser på 20–25 euro som varit standard under åren dessförinnan.
Allt fler är emellertid inte nattsvart. För det första kan marknaden för utsläppsrätter mycket väl fortsätta att öka trots avsaknaden av globala
överenskommelser. EU som gått i bräschen för systemet kommer knappast att backa, och inom ett par år kommer andra lokala handelssystem att startas i länder som Australien och Japan. USA kommer troligen lansera ett eget system, men det behöver inte betyda att det blir mindre att göra för ett företag som Tricorona, tvärtom kan brist på transparens mellan olika handelssystem öka efterfrågan på bolagets kompetens.
För det andra är nuvarande pris på utsläppsrätter inte heller någon katastrof
för Tricorona eftersom bolaget tjänar pengar redan från 8 euro per utsläppsrätt.
Priserna på utsläppsrätter väntas dessutom öka från 11 euro till runt 14–15 euro i takt med att industrin börjar producera igen.
Med tanke på Tricoronas låga börsvärde på 900 miljoner kronor, varav 235 miljoner består av likvida medel, har placerarna tagit ut det mesta av den politiska risken i förskott. 2010 kommer bli ett år då Tricorona kommer starta ett mindre antal nya projekt för skapa fl er utsläppsrätter.
Men den stora portföljen av utsläppsrätter gör att vinsten ändå kan landa på 100–150 miljoner efter skatt beroende på prisnivåer och hur mycket utsläppsrätter Tricorona väljer att sälja. Affärsvärlden tillhör de våghalsiga och upprepar köprekommendationen från 2009.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.