Klickgolvsimperiet läggs om – siktar på börsen 2026

Den 78-åriga miljardären Darko Pervan ska börsnotera två (!) bolag inom fem år. Anledningen: Uppfinnaren av klickgolvet vill att de tre barnen ska "bestämma själva hur de vill göra".
Klickgolvsimperiet läggs om – siktar på börsen 2026 -
Darko Perván har byggt en miljardindustri med klickgolv. Foto: Mathilda Ahlberg/BILDBYRÅN

Klickgolvsuppfinnaren Darko Pervan stöper om sitt golvimperium. Den nu 78-årige entreprenören och golvmiljardären har länge talat om att sätta sitt livsverk på börsen. I över 30 år har han varit verksam vid Välinge, som genom patenträttigheter och licensgivning över stora delar av världen blivit en pengamaskin. Samtidigt har golvtillverkning i egna fabriker i Kroatien byggts upp.

Enligt årsredovisningen i Darko Pervans ägarbolag Pervanovo Invest för 2023 skulle koncernen ha en värdering på över 20 miljarder kronor.

Nu har ett steg mot börsen tagits. Välinge Group, som till 51% ägs av familjen Pervan delas i en licensdel, Välinge Innovation. I den delen av bolaget stannar danska investmentbolaget Kirkbi, som backas av danska Lego-familjens förmögenhet, kvar som minoritetsägare på 49%. Den andra delen, själva industridelen med golvtillverkningen, tar Darko Pervan över med stöttning av det amerikanska riskkapitalbolaget Strategic Value Partners. SVP går in och köper preferensaktier i Bjelin Group för 200 miljoner euro. Amerikanerna sitter därmed på 0,3% av rösterna i bolaget och 3% av kapitalet. Familjen Pervan, med ägarbolaget Pervanovo Invest, äger resten.

Målet är att båda bolagen ska till börsen.

“Vi delar på Välinge under samma ägande. Jag köper ut aktierna i industridelen och så stannar ägande kvar som det är idag i licensdelen som därefter ska noteras”, säger Darko Pervan till Affärsvärlden och fortsätter:

“Licenssidan är väldigt lönsam. Idag är omsättningen cirka 1,7 miljarder kronor och Ebitda är drygt 1 miljard kronor.”

Rådgivare utsedda

Nu siktas en börsnotering av Välinge Innovation under 2026. Storbankerna Citi och Nordea har agerat rådgivare under affären med SVP och lär fortsätta ha tät kontakt med Viken-bolaget.

“Det är klart att dessa parter kommer vara med i en notering av Välinge. Det kommer vara stort intresse från amerikanska investerare eftersom 60% av intäkterna idag kommer från USA”, säger Darko Pervan.

I en intervju med Affärsvärlden 2022 sade du att både Stockholm och New York är alternativ för IPO:n. Är det så fortfarande?

“Jag vill inte gå in på det nu. Vi förbereder oss för notering och sedan får våra rådgivare ge oss råd i detta sammanhang. Så vi låter den saken vara öppen, men notering är beslutad”, säger Darko Pervan.

Notering inom fem år

För tillverkningsdelen, Bjelin Group, bedömer Darko Pervan att bolaget kommer kunna noteras “inom fem år”.

“Det bolaget mår mycket bättre av att utvecklas i onoterad miljö. Det är en stor verksamhet som tillverkar nyutvecklade trägolv och som i början går med förlust. Vi vill hellre visa tillväxt och att vi är lönsamma och har höga marginaler innan Bjelin sätts på börsen”, säger Darko Pervan.

Bjelin har största delen av sin tillverkning i Kroatien, där sex fabriker arbetar med att tillverka ett trägolv enligt Välinges Woodura-teknik samt råvara i form av ekfaner. Utvecklingen av klickgolven kommer fortsatt göras i Viken och licensieras av Välinge Innovation.

Darko Pervan är själv 78 år och börsnoteringarna är en del i ett kommande generationsskifte.

“Jag har tre barn som alla är eller har varit involverade på olika sätt i verksamheten. Med en börsnotering blir aktierna mer likvida och de kan själva bestämma hur de vill göra. Min förhoppning är att de vill vara kvar, men genom ägande och styrelseposter”, säger Darko Pervan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander