Klas Eklund: ”Det är dags för Sverige att investera”

Inflation är på allas läppar. I en serie på temat intervjuar Afv en rad stora namn och tänkare. Klas Eklund tillhör lägret av de mer optimistiska ekonomerna.
Klas Eklund tror att inflationen är övergående.
Klas Eklund, Senior Economist på advokatbyrån Mannheimer Swartling tror att inflationen är övergående. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Klas Eklund, Senior Economist på advokatbyrån Mannheimer Swartling har på initiativ av Stockholms Handelskammare lett ”Omstartskommissionen”. Detta har lett till förslag på tillväxtbefrämjande reformer efter pandemin.

Är det något speciellt som sticker ut i den ekonomiska återhämtningen vi nu ser?

“Ingenting är vanligt i den här pandemin. Det är väldigt stora kast. Vi upplever nu både inflation och produktionsstörningar på många delmarknader. Återgången mot normalitet är besvärligare än vad många tidigare trodde. Det “nya normala” kommer att påverkas av pandemistörningar under lång tid. Tidningen the Economist pratar om 90-procentsekonomin som präglas av produktionsstörningar, arbetslöshet och större klyftor.”

Inflationen har överraskat på uppåtsidan – tillhör du ”team transitory” eller de som tror att vi rör oss mot ett 70-talsscenario?

“Jag tror att det är en lång “transitory effect”. Men det är inte svart eller vitt. Jag tror det kommer ta längre tid än vad jag trodde tidigare, men långsiktigt är jag optimistisk. Inflationen bör falla tillbaka under nästa år. Löneökningarna i USA kan vara inflationsdrivande, men i Sverige och Europa är vi inte där ännu. Både Federal Reserve och Treasury välkomnar löneökningarna i USA och menar att det är ett sätt att få människor som står långt från arbetsmarknaden att komma tillbaka dit. Arbetarnas makt stärks lite mot kapitalet. Federal Reserve kommer acceptera högre inflation under en period utan att höja räntorna.”

Riksbanken lugn trots inflationen

När kan vi vänta oss räntehöjningar på andra håll?

“Räntorna har redan höjts i Norge. Och Bank of England är på gång. Riksbanken har inga planer på höjningar trots att banken har en inflationsprognos som är lik den norska. Men det är naturligt att det osäkra läge vi befinner oss i gör att åsikterna går isär mellan olika länder. På samma sätt som att det finns enskilda ledamöter på Federal Reserve som vill gå snabbare fram än majoriteten.”

Hur ser du på den mycket expansiva ekonomiska politiken i Sverige. Finns det risker med en ökad skuldsättning?

“Jag ser inga risker med statsbudgeten i Sverige. Vi har negativ statsskuldränta och den näst lägsta skuldsättningen i Europa, plus en AAA-rating. Vi behöver ökad efterfrågan. Sedan behöver rörligheten på arbetsmarknaden i Sverige öka och matchningen förbättras, men det är en annan historia. Det handlar om strukturella faktorer, kanske till och med kulturella. En expansiv ekonomisk politik hjälper inte mot långtidsarbetslöshet. Sedan behöver ramverket och ankaret för budgetpolitiken ändras. De samhällsekonomiska förutsättningarna är helt annorlunda idag än när det sattes på 1990-talet. Då var de reala statsskuldräntorna tio procentenheter högre än idag. Nu är de negativa. Sverige har underinvesterat på många områden, som elnät och försvar exempelvis, länge. Det är dags nu.”

Hur ser du på ett kärvare handelsklimat i världen och ”återindustrialiseringen” av Sverige som många talar om?

“All form av protektionism är skadlig för Sverige. Men en ganska liten del av handeln påverkas av det höga tonläget mellan Kina och USA nu. Tittar vi framåt finns stora utmaningar för svenska företag. De måste tvingas anpassa sig till två system för data, standarder och så vidare när världen delas upp i två läger. Jag gillar inte begreppet återindustrialisering, eftersom gränsen mellan tjänster och industri har suddats ut. Men om du menar basindustrin finns en konflikt mellan lokala och nationella hänsynstaganden som vi sett exempelvis på i Cementa-fallet. Riksdag och regering måste bestämma väg.”

Är det någon speciell indikator du följer just nu?

“Jag tittar mycket på hur störningar i produktions- och värdekedjor fortplantar sig i ekonomin. Nej, ingen speciell indikator men en sak jag följer noga i Sverige just nu är hur energiproduktionen utvecklas.”

Alla delar i Affärsvärldens artikelserie

I en serie på temat inflation intervjuar Afv en rad stora namn och tänkare. Här hittar du alla andra delar:

Del 1: Centralbanksgurun: ”Inflationen på väg mot ett 70-talsscenario” 

Del 3: Lars Calmfors om finanspolitiken: ”Risken är att man tappar alla hämningar”

Del 4:  Heidi Schauman: Finlands industri har inte drabbats lika hårt av halvledarkrisen

Del 5: Ekonom sågar höjda räntan i Norge: ”Snart kanske vi bara kan sälja lax”

Del 6: Jesper Rangvid: ”Penningpolitiken måste stramas åt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group