”Klart det gör ont”
Du försöker vara lite trendig i din fond, nu har ni ett nytt investeringstema – statliga stimulanspaket. Varför det?
– Ja, vi placerar efter trender och teman. För ett till två år sedan var infrastruktur hett, för några månader sedan började vi investera efter temat stimulanspaket. De ska ge effekt snabbt i ekonomin och det handlar om USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, men även Kina i hög grad.
Vilka bolag gynnas av de statliga pengarna?
– Nu rustar man upp järnvägarna, så de engelska bolagen Carillion och Invensys ligger bra till. När det köps nya tåg gör man det från Alstom och Siemens. I USA satsar Barack Obama på alternativ energi, det är bra för danska Vestas. Visst har Vestas fått ökad konkurrens, men de är fortfarande störst, i USA har de 30 procent av marknaden. Siemens är störst på offshore- vindkraft, alltså kraftverk ute i havet. Hoppas bara de har korruptionsskandalerna (som kostat Siemens motsvarande nära 14 miljarder kronor i böter, reds anm) bakom sig.
Ni har flytt bankerna, men kan ni tänka er att ta dem till nåder nu?
– Just nu letar vi efter riktigt utbombade bolag. Så vi har börjat titta på en del banker igen. Man har hört rätt många positiva kommentarer från bankerna, att året har börjat bra. När Riksbanken sänkt räntan så kraftigt har bankerna inte sänkt i samma grad ut mot kund. Vi föredrar de banker som inte har staten som garant, för även om staten är en garant för överlevnad så är det också staten som tar pengarna först, som aktieägare blir man sist i kedjan. Vi börjar titta på en del banker igen efter att vi gått ur allting. Barclays är en sådan bank. De har ingen exponering mot Baltikum.
Hur går det för er fond?
– Första kvartalet var vi tredje bästa europafond. Vi var ned 3 procent, index var ner 10.
Du har lagt dina egna pengar i fonden, gör det ont nu?
– Jag har lagt allt min sparande, förutom gammalt pensionssparande, i fonden. Så jag tar samma risk som övriga sparare. Klart att det gör ont. Skönt att man varit med så länge så man vet att saker och ting går över.
I april förra året trodde du på en vändning i konjunkturen i slutet av 2008. “Det behöver inte bli så farligt för Europas del. I börssammanhang känns det rätt stabilt”, sade du och menade att aktiemarknaden redan tagit hänsyn till det mesta av kreditoron i kurserna.
– Det blev inte så. Jag hade inte räknat med alla de här hedgefonderna som tryckte ner aktiemarknaden i andra halvåret. Så det blev tvångsutförsäljningar som gjorde att man som investerare blev smiskad. Och inte heller att det skulle bli sådant tvärstopp i världsekonomin.
Vågar du ställa en prognos?
– Det borde jag ju inte göra (skratt). Jag kan inte bestämma mig för om vi nu ser ett “bear market rally” (tillfällig uppgång) eller om det är något ihållande. Vi är snabbfotade och försöker anpassa oss hur det än blir.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.