Klarnas kommande börsvärde – USA-rival kan sitta på svaret

Klarna är på väg mot en börsnotering i mångmiljardklassen. Men hur kan det svenska betallösningsbolaget stå sig på börsen? Svaret kanske finns på andra sidan Atlanten, i bolaget Affirm.
Klarnas kommande börsvärde – USA-rival kan sitta på svaret - Klarna Affirm
Sebastian Siemiatkowski är VD på Klarna, som kan börsnoteras nästa år. Foto: TT/AP

Svenska betallösningsbolaget Klarna kom med positiv kvartalsrapport igår. Bolaget visade för första gången lönsamhet med ett positivt rörelseresultat, på nätta 130 miljoner kronor.

Samtidigt tyder allt mer på att en börsnotering rycker närmre för “startup-bolaget” som hunnit fylla 18 år. Senaste tecknet kom från de brittiska öarna där Klarna håller på att starta ett holdingbolag, som brittisk press beskriver är ett steg i noteringsresan.

Noteringen skulle med all sannolikhet betyda den största noteringen av ett svenskt bolag sedan Spotify, som noterades 2018 med en värdering på 26 miljarder dollar.

Källor till brittiska nyhetskanalen Sky News pratar om en värdering på mellan 15 och 20 miljarder dollar, samt att en börsnotering skulle kunna äga rum redan i början av 2024.

Värderingen kapades

Det är whiplash-risk för de som följt Klarnas värdering noggrant i de senaste årens finansieringsrundor. 2018 värderades det svenska Buy Now-Pay Later-bolaget till 2,5 miljarder dollar, för att tre år senare ta in pengar på den otroliga värderingen 46 miljarder dollar. Frossan på tech- och tillväxtmarknaden slog dock till rejält 2022 och kapade Klarnas värdering med över 80% till 6,7 miljarder dollar när de reste 800 miljoner dollar förra sommaren.

Angående timingen av IPO:n har VD:n, Sebastian Siemiatkowski, tidigare varit fåordig, men i en intervju med DI Digital i augusti var han desto mer pratglad:

“Jag tittar mycket på Googles notering 2005. För att det ska vara relevant måste man vara etablerad i USA, visa att man kan tjäna pengar, samtidigt som det måste finnas enormt mycket tillväxt kvar. Nu har vi kryssat av alla de viktiga delarna för att kunna vara ett noterat bolag. Med det sagt måste man titta på marknadsförutsättningarna och förbereda sig internt, men fundamenten finns på plats”, sade Klarna-VD:n till tidningen.

Vad marknadsförutsättningarna innebär i praktiken verkar vara att många tittar mot den amerikanska västkusten och den kanske enda riktigt jämförbara börsnoterade konkurrenten: amerikanska betallösningsbolaget Affirm med huvudkontor i San Francisco, USA.

Har Paypal-grundare

Vilka är då Affirm, och hur står de sig mot Klarnas verksamhet? Låt oss jämföra grundfakta.

Affirm grundades 2012 av nuvarande VD:n Max Levchin samt Nathan Gettings, Jeffrey Kaditz och Alex Rampell. Max Levchin var även med och grundade Paypal, innan han lanserade Affirm.

Affirm har bland annat amerikanska e-handelsplattformen Amazon som partner.

I skrivande stund har Affirm ett marknadsvärde på 5 miljarder amerikanska dollar. Bolaget börsnoterades i januari 2021 och nådde sin högsta aktiekurs på 157,6 amerikanska dollar i november 2021. Nu handlas aktien kring 22 dollar.

Enligt Affirms hemsida har bolaget mer än 16 miljoner aktiva konsumenter och en handelsvolym på över 20 miljarder amerikanska dollar.

För Klarnas del är siffrorna betydligt större. Klarna har 150 miljoner aktiva konsumenter och det görs 2 miljoner transaktioner per dag, enligt bolagets hemsida. Klarna ska också ha en total försäljningsvolym på 837 miljarder kronor.

Affirm Klarna
Försäljningsvolym 20 miljarder USD 77 miljarder USD
Aktiva konsumenter 16 miljoner 150 miljoner
Transaktioner per dag 112 000 2 miljoner
Anställda 2171 Över 5000

Flera tunga investerare

Affirms ägarlista domineras av tunga amerikanska investerare. Störst ägare på 10% är investmentbanken Morgan Stanley, tätt följt av Capital Research & Management på 9%. Även riskkapitaljätten BlackRock och investmentbolaget Vanguard liksom singaporianska GIC finns med bland de tio största aktieägarna i Affirm.

Störst ägare i Klarna är amerikanska investmentbolaget Sequoia Capital med 21,8% av aktierna, enligt Holdings. Därefter kommer danske modemiljardären Anders Holch Povlsens investeringsbolag Heartland med 10% av aktierna och därefter Klarnas grundare Victor Jacobsson och nuvarande VD:n Sebastian Siemiatkowski med 6.8% av aktierna vardera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.