Kista tappar lyskraften

Kista norr om Stockholm skulle bli Sveriges Silicon Valley. Men unga, heta techbolag som Spotify, Klarna och Izettle har valt bort förorten. Och nu börjar även it-jättarna flytta därifrån.

– Kista har varit fantastiskt genom åren, men hela vår bransch går igenom väldiga förändringar. Förr kanske det fanns en korsbefruktning för rekrytering, men det är inte relevant längre. I stället vill vi vara nära våra kunder, vara där det händer. Solna är verkligen på väg uppåt och känns fräschare.

Det säger Chris Berry, Sverigechef för databas- och affärssystemjätten Oracle som under året flyttar från Kista till nyrenoverade lokaler i Solna, längs motorvägen mellan Stockholm och Arlanda där flera andra tunga it-bolag sedan några år ligger – exempelvis Dell, HP och EMC.

Berry säger också att personer från andra bolag som han pratat med den senaste tiden ger uttryck för liknande tankar.

– De frågar sig om vi inte gör rätt, varför stanna nu? Kista har på något sätt tjänat sitt syfte.

Det är också uppenbart att unga it-bolag föredrar lägen närmare centrala Stockholm. Det gäller exempelvis hippa företag som Spotify, King, Klarna och Izettle.

– Den lilla besparing vi skulle göra genom att sitta mindre centralt skulle samtidigt göra det svårare och dyrare att attrahera unga talanger. För dem är det mycket värdefullt med en centralt belägen arbetsplats, säger till exempel Sven Grundberg, pr-chef för Izettle.

SUP46 – en uppmärksammad samlingsplats med kontor för utvalda startuppbolag – bestämde sig också för ett läge på Regeringsgatan mitt i Stockholms city, efter en noggrann kartläggning av medlemmarnas önskemål.

– Det var entydigt att SUP46 måste ligga inom tullarna, nära kommunikationer och nära kunder. Kista var inte ett alternativ för de bolagen, säger Jessica Stark, medgrundare och vd för SUP46.

– Det är en trend man ser även i San Francisco där det har skett en inflyttning av startuppbolag till staden. Innan låg de längre ut i mer forskningsintensiva miljöer, men den här typen av bolag behöver inte tillgång till test- och labbmiljöer på det viset. Det räcker med en dator.

Stockholms city och närförorter som Solna tycks alltså erbjuda det som skulle vara Kistas styrka – ett attraktivt kluster av verksamheter och människor inom it.

Samtidigt verkar det inte gå någon större nöd på Kista. I centrala Kista ökade antalet it-bolag med 57 procent mellan 2007 och 2013, och deras omsättning med 29 procent under ungefär samma period, mot 13 procent för Sveriges samtliga it-bolag.

– Kista är långt ifrån perfekt. Det ska man inte sticka under stol med. Men vi har inga höga vakansgrader i Kista Central Business District, och vi vet att det kommer att investeras åtskilliga miljarder de kommande åren, säger Petra Dalunde, vd för Kista Science City, som har i uppdrag att stärka Kista som ett it-centrum.

Ett problem är att området börjar bli gammalt och slitet. Det är också ökänt för att vara en stadsdel där människor arbetar men inte bor.

– Kista är ett företagsområde, till stor del från 1980-talet. Vi vill få in moderna miljöcertifierade lokaler och fler människor, säger Petra Dalunde.

Hon berättar om ett visionsarbete med flera inblandade, där fastighetsägarna spelar en viktig roll, och hon pekar också på att ett tusental nya bostäder nu byggs.

– Att få en bra relation mellan natt- och dagbefolkning är en viktig del i att göra Kistas företagsområde till en mer levande stadsdel, säger hon.

– Vi måste också skapa mötesplatser där man vill stanna kvar efter jobbet och umgås. Vi har inga sådana i dag.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.