Kirsch-kris ger bättre Allsvenska, Nu får bänknötarna acceptera svenska löner.
Inom kort kommer ett stort antal förstklassiga fotbollsspelare att knacka på dörren till de allsvenska klubbarna. Det är ett scenario som svenska fotbollsbedömare menar snart är verklighet.
Och att det blir så kan de svenska klubbarna tacka det havererade Kirsch-imperiet för.
– Jag tror att nivån på Allsvenskan kan bli högre efter det här. I alla fall är det en teoretisk möjlighet, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande för Svenska Fotbollsförbundet.
Kirsch-gruppen har varit en storfinansiär av bland annat tyska Bundesliga. Detta har skapat ekonomiskt starka fotbollsklubbar, som i sin tur fått spelarlönerna att skena i väg. Och spelartrupperna i klubbarna har vuxit så att tröjnumren fått ta allt fler tiotal i anspråk.
Nu ser Lagrell ett slut på detta. När Kirsch-intäkterna faller bort från exempelvis de tyska elitklubbarna så blir de tvungna att skära i lönelistan.
Arbetslösa spelare av medioker europeisk standard, men med svenska ögon toppklassiga lirare, kommer därför att söka nytt kontrakt hos svenska klubbar.
– En förstärkning av Allsvenskan kommer att uppnås på flera sätt. Vi kommer inte att tappa lika många spelare i fortsättningen till de stora ligorna. Under årens lopp har vi alltid varit leverantörer av spelare. Strömmen ändras om inte resurserna finns kvar för att köpa spelare. Därmed stärks Allsvenskan, säger Lars-Åke Lagrell.
Han pekar också på en utveckling där förhandlingssituationen för fotbollspelarna i förhållande till klubbarna kommer att försämras.
I en optimistisk krönika i Halmstad Bollklubbs programblad till matchen mot Örgryte i förra veckan beskriver HBK:s ordförande, Bengt Sjöholm, en utveckling i denna riktning. Och den kommer att märkas redan till sommaren.
Sjöholm menar att konkurrensen mellan spelarna i Allsvenskan stärks. Utländska spelare blir kontraktslösa när omförhandlingarna sker under sommaruppehållen. Dessa söker sig till svensk fotboll för att över huvud taget få möjlighet att spela, tror han.
Möjligen är detta en allt för from förhoppning från ledaren för mästarlaget från i förrfjol. HBK slirar just nu i botten på Allsvenskan och har som enda lag inte höstat hem någon seger i år. En stor del av det skrala resultatet anses bero på att inga värvningar gjorts av namnkunniga spelare, samtidigt som anfallsvapnen Stefan Selakovic och Henrik Bertilsson försvunnit.
Bland svenska elitspelare finns nu en oro att ersättningarna även i Sverige kommer att pressas nedåt.
Kaj Eskelinen är tidigare allsvensk målspottare för Hammarby, Djurgården och Västra Frölunda, numera representerar han Café Opera i Superettan. Han bedömer att det blir lägre ersättningar även för svenska spelare.
– Det finns många medelmåttor som tjänar alldeles för bra i dag. I exempelvis AIK finns det spelare utanför förstauppställningen som tjänar 50-60 000 i månaden. Det kommer att ändras, säger Eskelinen.
Detta bekäftas av Lars-Åke Lagrell som dock lägger in en reservation.
– För spelare av Fredrik Ljungbergs sort blir nog ersättningarna större. Men för det stora flertalet minskar de. Skillnaderna kommer att öka, säger Lagrell.
Robert Sennerdal
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.