Kinneviks vd om Millicom: Affären var inte tillräckligt attraktiv

Trots en stark generell börsutveckling sedan Kinnevik aviserade planerna på att sälja aktier i Millcom fick investmentbolaget inte tillräckligt bra bud.
Kinneviks vd om Millicom: Affären var inte tillräckligt attraktiv - georgi-ganev-kinnevik-700_binary_6961896.jpg

“Vi hade affär i går kväll att ta ställning till och den motsvarande inte våra förväntningar vad gäller pris. Då tog vi, som vi tycker, det ansvarsfulla beslutet att inte stänga boken”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt om den försäljningsprocess som inleddes i USA för några dagar sedan.

Kinnevik hänvisar i nattens pressmeddelande till “rådande marknadsförhållanden”. Nasdaq Composite har gått upp med drygt 6 procent sedan den 3 juni då planerna offentliggjordes.

“Jag kan inte svara på varför priset inte kom upp till våra förväntningar, men vi hade en tydlig ambition att göra detta i två steg. Nu när vi såg den slutliga affären tyckte vi att den inte var tillräckligt attraktiv”, fortsätter Kinneviks vd.

Han säger att Kinnevik fått positiva indikationer om intresset före och under processen, ledningen för Millicom likaså under införsäljningsturnén.

När planerna på Millicom-försäljningen och -utdelningen aviserades var budskapet att Kinnevik ville höja investeringstakten i tillväxtbolag närmare den europeiska hemmabasen och då gärna i onoterade projekt och bolag. Värdet på posten som skulle säljas, 11 miljoner aktier i den latinamerikanska operatören, ligger baserat på rådande aktiekurs kring 5,6 miljarder kronor.

“Den strategi och den intentionen som vi pratade om för tio dagar sedan står fast. Kinnevik har en väldigt god tro på att vi kommer att kunna skapa stora värden i vår privata portfölj. Den transformeringen kommer accelerera och då sade vi även att det är naturligt att ta kapital från den noterade till den onoterade portföljen och att Millicom geografiskt inte passar in lika bara i vår strategi framgent. Det finns inget som har ändrats i det”, säger Georgi Ganev.

Kan ni genomföra det ni har sagt och tänkt att ni ska göra för nu fattas väl nästan 6 miljarder?

“Skiftet från den noterade till den onoterade kommer att ske över tid. I dag har vi en stark balansräkning med ett skuldsättningstak på 10 procent och vi ligger på hälften av det. Vi har stor finansiell kapacitet att fortsätta våra investeringar som det ser ut idag. Men över tid behöver vi göra den skiftningen för att kunna accelerera den transformationen”, svarar Kinneviks vd.

Och när du pratar om den skiftningen, är det just Millicom du har i åtanke då?

“Det är Millicom som vi har aviserat, det finns inga andra planer”.

Hur ser du då på er förhandlingsposition om ni ska sälja Millicom till någon annan som nu vet att ni verkligen vill ut,kan det börja brännas med tanke på vad ni har sagt? Det låter inte optimalt.

“Det börjar inte brännas, vi är absolut inte desperata. Våra intentioner avslöjade vi redan för tio dagar sedan och situationen förändras ju egentligen inte att vi tackade nej i går. Snarare visar det att vi tycker att bolaget är värt mer”, svarar Georgi Ganev.

Er hanteringen av denna affär har redan väckt kritik. Hur tror du att förtroendet för Kinnevik kommer att påverkas?

“Jag hoppas att aktieägare och presumtiva aktieägare förstår att man måste ta ett beslut som är ansvarsfullt. Detta var självklart inte den önskade utkomsten av affären. Men att gå vidare med ett dåligt pris skulle vara mycket sämre”.

Kinnevik backar 1,5 procent under den inledande handeln på torsdagens svagt nedåtgående Stockholmsbörs. Millicom handlas upp drygt 6 procent till 508 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase