Kinneviks VD om miljardköpet i H2 Green Steel: Harald Mix minskar risken
I en exklusiv intervju med Affärsvärlden berättar han också om:
✓ Raset för folkaktien: "Inte nöjd"
✓ Att Kinnevik undvikit att dras med i hajper: ”Vi var inte inne i krypto”
✓ Raset för tillväxtbolag: ”Vi har dragit en fördel”
När Georgi Ganev var liten ville han bli arkitekt, han gillade att rita och att konstruera grejer. Men karriären tog en annan vändning. Han studerade till civilingenjör och började intressera sig för teknologi. Efter chefspositioner på Tele2 och närmast VD-rollen på Dustin blev han sedan rekryterad till Stenbeck-grundade Kinnevik år 2018. Det var Cristina Stenbeck själv som föreslog honom.
Idag bygger Ganev portföljer istället för hus. Det han uppskattar mest är bolagets mod och långsiktighet.
“Möjligheten att vara med och investera i ett bolag som kan bygga en helt ny typ av affär eller till och med marknad över många år – det är få förunnat”, säger han iklädd en blå kavaj och ljusblå skjorta med öppen krage och sina kraftiga signatur-bågar.
Stilmässigt påminner han mer om en arkitekt än en börs-VD. Kommunikationsmässigt liknar han en politiker.
Georgi Ganev
Ålder: 47 år
Titel: VD på Kinnevik sedan 2018
Gör helst på fritiden: Tillbringar tid med familjen, gärna i skärgården
Läser just nu: Elon Musks självbiografi
Georgi Ganev är ogärna privat och tackar systematiskt nej till hemma-hos-reportage. Han är rak i ryggen och vill inte bli fotograferad under intervjuns gång. Frågor om fritidssysslor och familjeliv dirigeras om till jobb och karriär, det är viktigt med integritet berättar han.
På Kinnevik trivs han, vill han tydligt lyfta fram. Samtidigt måste det ha funnits behagligare tider att leda bolaget än just nu.
Ganev om kursraset: “Inte nöjd”
Tillväxtbolagens guldår är sedan räntesmockan ett minne blott, värderingar för onoterade techbolag har slaktats och det är en minst sagt tuff tid för tillväxtinvesterare som Kinnevik. Investmentbolagets substansvärde fortsätter att falla och aktiens substansrabatt är större än på mycket länge.
“Vi har skrivit ner vårt underliggande substansvärde i våra privata bolag med 50% under 2022. Samtidigt har de bolagen vuxit med 100%. Den nedskrivningen berättigar såklart en sänkt kurs. Vi har gått från att på toppen ha ett premium på 25-30% i vårt portföljvärde till att det idag ligger på kanske 35% rabatt. Det är väldigt drivet av sentimentet”, säger VD Georgi Ganev när Affärsvärlden träffar honom i Gamla stan.
Hur känns det för dig då?
“De är ju såklart ingenting jag som VD kan vara nöjd med. Men å andra sidan känner jag mig väldigt säker på att det framgent finns enormt goda möjligheter att kunna leverera”, säger Ganev som själv äger aktier för 33,6 Mkr.
Strategiskiftet
Under de senaste åren har Kinnevik ändrat strategi och portföljen ska nu till stor del bestå av yngre, teknikfokuserade tillväxtbolag. Som en del i den förändringen skiftade Kinnevik ut innehavet i e-handelsbolaget Zalando till aktieägarna 2021. Värdeutvecklingen hade då gått från 7,9 mdr kr till 55,1 mdr kr. Redan innan, 2019, gjorde man samma sak med Kinnevik-grundade telekombolaget Millicom.
Både Zalando och Millicom var bolag som genererade betydande avkastning och utdelning till aktieägarna. Det bolag som nu är kvar för att skapa balans och trygghet är Tele2, som utgör 23% av Kinneviks volatila portfölj. Men även där har det varit tufft och kursen har tappat 12% i år.
“Det är ju ett välskött, stabilt och bra bolag. Med det sagt har även Tele2 på senare tid haft en kämpig resa på börsen. Mycket i linje med hur vi ser att hela den sektorn har handlats. Så även utifrån ett marknadsperspektiv är det kämpigt för Tele2:s aktiekurs”, säger han.
Pandemihajpen
Under pandemin vändes allt upp och ner och tech-bolag som fokuserade på exempelvis hemleveranser och digital vård fick uppblåsta värderingar. En stor del av Kinneviks portfölj består av dessa typer av bolag som trissades upp när alla trodde att räntan skulle vara låg för alltid. Georgi Ganev anser dock inte att man rycktes med i lågräntepsykosen.
“Det vi såg under senare delen av 2020 och 2021 var att alla investeringar som hade någon form av digital koppling drogs med i en allmän hajp. Och kurvorna pekade som om att vi skulle sluta umgås fysiskt, sluta gå till affären och sluta sitta på kontoret. Ur det perspektivet fick väldigt många bolag i vår portfölj en enorm skjuts”, säger han.
Sedan dess har det minst sagt skett en korrigering. Ett innehav som tagit rejält med stryk är hemleveransbolaget Instabee, som Kinnevik skrev ned från 1,7 till 1 miljard kronor under det senaste kvartalet. Två rejäla nitar är matkassebolaget Simple Feast som nu gått i konkurs, och den USA-listade vårdappen Babylon Health.
Har ni ryckts med i några hajper?
“Tittar man på Kinneviks investeringsmönster så vi var inte inne i krypto exempelvis. Så jag skulle säga att vi har undvikit den typen av hajpar utan tittar hellre på underliggande och långsiktiga möjligheter.”
Det är ingen tvekan om att Kinnevik har drabbats hårt av värderingstappet på tillväxtinvesteringarna, och på ett år har aktien rasat omkring 30%. Samtidigt går kurstappet tillbaka längre än så. Kinnevik-aktien har de senaste fem åren fallit omkring 60%. Men då har investmentbolaget också delat ut Zalando.
Förändring är dock något som tar tid betonar Georgi Ganev och säger att tålamod är på sin plats.
Mixat mottagande av Mix-investeringar
Kinneviks strategi är att skapa långsiktigt värde för bolagen de investerar i, och att bidra med både kapital och operationellt stöd. Kinnevik tar därför större andelar i bolagen för att på så vis kunna påverka mer. Det här har man dock frångått i en av de senaste investeringarna. En kontroversiell sådan, där kritiker inte sparat på krutet.
“Går man tillbaka till vad Kinnevik har gjort de senaste 30-40 åren så är det ju inte helt ovanligt att vi gör saker som kan tyckas se kontroversiella ut. Vi investerade tidigt i mobiltelefoni och media under 80-90-talen. Vi var med och drev e-handelstrender med Zalando. Ofta utan förståelse från marknaden generellt”, säger Ganev.
Lista: Investmentbolagen har shoppat för 7 miljarder i år – här är alla affärer
Den här gången handlar det om ett av Harald Mix investmentbolag Vargas gröna projekt, stålbolaget H2 Green Steel. Kinnevik har gått in med nära 1,2 mdr kr, 871 av dessa under det senaste kvartalet, och äger nu 3% av bolaget. Kontroversen kretsar kring att Harald Mix sitter i Kinneviks styrelse och att det därför finns frågor kring jäv. Bland annat sågade Kinnevik-storägaren Johan Klingspor innehavet i Dagens industri.
“I min värld så går det inte att bortse från att en styrelseledamot har ett väldigt stort inflytande i två av de bolag man valt att investera i”, sa han till tidningen.
Ganev säger att Kinnevik hanterat investeringarna på så sätt att styrelseledamöter som sitter på dubbla stolar inte är närvarande när investeringsbesluten tas.
“Diskussioner, dokument, material, beslut och uppföljning görs utan de personerna i rummet. Det är vårt sätt att säkerställa att vi tar de här besluten utan att det finns en jävighet”, säger Georgi Ganev.
Men förstår du att det väcker kritik?
“Jag förstår ifrågasättandet utifrån att man vill ha ett svar på hur den typen av beslut går till. Däremot förstår jag inte kritiken när man väl har fått svaret”, säger han och tillägger att man var beredd på en mediastorm och att det togs i beaktande.
Däremot påtalar han att det snarare är en fördel att gå in ett bolag där man känner huvudinvesterarna.
“Som tillväxtinvesterare handlar det om att ta risk och hoppas på att det kommer bli en väldigt god avkastning. Om vi hittar ett sätt att sänka det risktagandet genom att känna medinvesteraren väl och förstå hur de tänker, så har risken minskat avsevärt .”
Samtidigt måste det ju finnas många andra bolag inom sektorn?
“När vi idag tittar inom den här sektorn internationellt på en global spelplan så är bolagen som växer upp nu i Sverige världsledande. Vi jämförde H2 Green Steel med andra bolag i sektorn, bland annat amerikanska Boston Metal”, säger han och tillägger:
“Hade inte H2GS varit det bästa bolaget i den här kategorin hade vi såklart inte gjort investeringen. Men nu när vi anser att det är det, då är det en fördel att vi har den här typen av kontakt och nätverk.”
Nibe-dödare?
H2 Green Steel är inte det enda Mix-bolaget som Kinnevik investerat i. Detsamma gäller värmepumpsbolaget Aira, där man under det senaste kvartalet gick in med 371 Mkr.
“Jag vill inte att man ska klumpa ihop Aira och H2GS för det är två helt separata bolag. Sedan finns samma logik med att risken minskar då vi känner investerarna. Vi har bra koll på ledningen med tanke på att flertalet av dem har jobbat i bolag som vi känner till eller har ägt.”
En värmepump är en stor investering för ett hushåll. Airas modell är att kunden betalar en månadskostnad, och tanken är att investeringen ska sänka uppvärmningskostnaden med 40% och minska koldioxidavtrycket med 75%. Skillnaden från svenska Nibe är att Aira inte bara producerar, utan kontrollerar hela kedjan, från tillverkning till installation och underhåll.
Harald Mix har tidigare sagt i en intervju med Breakit att målet är att bli dubbelt så stora som Nibe. Men att det skulle vara en Nibe-dödare är inget Ganev skriver under på.
“Marknaden är så pass stor att utrymmet för en spelare som Nibe kommer fortsätta finnas kvar. Det man gör här är att etablera en konsumentprodukt med en helt annan typ av ambition”, säger han.
Tittar på befintliga innehav
Under de senaste fem åren har Kinnevik investerat i många nya tillväxtbolag, i en konstant takt med omkring 5 mdr kr per år. Med en nettokassa på 7,6 mdr kr kommer fokus framåt istället ligga på de bolag i portföljen Kinnevik tror mycket på. Bland annat har Kinnevik ökat i det amerikanska bolaget Spring Health, som fokuserar på mental hälsa. Det är en av de viktigaste tillväxtinvesteringarna sedan Zalando, berättar Ganev.
“Nu sitter vi med ett bred portfölj och kan se ännu bättre vilka vi verkligen tror på. Vi har dragit en fördel av att marknaden värderar alla tillväxtbolag lägre, och att vi har legat nära det här bolaget under en tid och vet att modellen verkligen fungerar och att teamet.”
Kinnevik investerar främst i fyra sektorer: hälsovård, mjukvara, marknadsplatser och “climate tech”. Avkastningen har varierat.
“Från 2018 till nu så har hälsovårdssektorn och mjukvarusektorn levererat en fantastisk avkastning, runt 50% per år, trots de senaste årens stora nedskrivningar i hela vår portfölj. Marknadsplatser och e-handel har tyvärr gått betydligt sämre, framför allt tynger utmaningar inom livsmedel på nätet”, säger han och påpekar att fokus ligger på att fortsätta investera i de mest framgångsrika bolagen i den befintliga portföljen men också selektivt i nya bolag inom de nuvarande sektorerna.
Insiderkollen: Köpräd i Investor – Harald Mix tankar i pressade investmentbolaget
Under de närmsta åren tror han att en handfull av deras drygt 30 tillväxtbolag kommer ha bevisat sig som stora kategorivinnare.
Om några år, när det här har visat sig, var är du då?
“Förhoppningsvis VD på Kinnevik. Jag har varit på Kinnevik i snart sex år och den största skillnaden mellan det här uppdraget och att vara VD i ett mer operationellt bolag, är att du inte lika snabbt ser effekten av de förändringar som vi har drivit. Man måste ha tålamod”, säger han och avslutar:
“Jag tror att om fem år så sitter vi förhoppningsvis här igen och tittar på hur den här portföljen har utvecklats och kanske pratar om de kommande fem till tio årens möjligheter.”
Tio största ägare i Kinnevik | Värde (Mkr) | Kapital | Röster |
Baillie Gifford & Co | 2 971 | 11,1% | 5,4% |
Spiltan Fonder | 1 943 | 7,3% | 3,5% |
Verdere S.À.R.L. | 1 093 | 4,0% | 19,1% |
Vanguard | 832 | 3,1% | 1,5% |
Norges Bank | 779 | 2,9% | 1,4% |
Alecta Tjänstepension | 675 | 2,5% | 1,2% |
Alces Maximus LLC | 649 | 2,4% | 11,5% |
AMF Pension & Fonder | 561 | 2,1% | 1,0% |
Folksam | 494 | 1,9% | 0,9% |
BlackRock | 492 | 1,8% | 0,9% |
Fyra största insiders utanför topp tio | Värde (Mkr) | Kapital | Röster |
James Anderson (ordförande) | 52 | 0,2% | 0,1% |
Georgi Ganev (VD) | 33,6 | 0,1% | 0,1% |
Samuel Sjöström (CFO) | 7,1 | 0,0% | 0,0% |
Harald Mix (ledamot) | 21,3 | 0,1% | 0,1% |
Källa: Holdings | Totalt insynsägande: | 0,4% | 0,3% |
Här hittar du fler intervjuer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.