Intervju Kinnevik
Kinneviks ordförande: ”Vår portfölj ska bli mer koncentrerad till vinnarna”
I en exklusiv intervju med Afv ger han också sin syn på:
✓ Förtroendet för VD Georgi Ganev
✓ Bolagen som presterar dåligt: ”Wallenbergfamiljen sa att man ska lösa problemen innan man säljer”
✓ Substansrabatten: ”Kan inte förklara svängningarna”
Det är en gladlynt James Anderson som Affärsvärlden möter för en exklusiv intervju. Han har just talat på Skagens nyårskonferens på Östermalm i Stockholm och tycks upprymd av upplevelsen. Han har ett öppet kroppsspråk och en lättsam brittisk utstrålning, som skiljer sig en del från kompanjonen Georgi Ganev.
Anderson fattande ordförandeklubban i Kinnevik år 2021. På hans CV finns bland annat en lång karriär på skotska investmentbolaget Baillie Gifford där han blev partner 1987 och ledde det europeiska aktieteamet. Han försöker fortfarande tillbringa mer tid i Skottland än i England, berättar han.
“Skottland är bättre för investeringsförvaltning.”
Det är också där hans familj bor.
Vill inte ducka Mix
Det har varit svårt att undgå den kritik som riktats mot det Stenbeck-grundade investmentbolaget. James är en smula lättad över att vi inte ämnar ägna allt för mycket tid åt jäv-debatten som pågått angående Kinneviks investeringar i styrelseledamoten Harald Mix bolag H2 Green Steel och Aira. Samtidigt vill Anderson inte undvika frågan och tar självmant upp det på tal.
“Jag tycker det är helt rätt att Harald exkluderar sig själv från allt beslutsfattande. Men tycker jag att vi har gjort någonting som är oärligt? Nej. Jag tycker att vi backar enastående bolag”, säger han och tillägger att det snarare är en sorg att inte Kinnevik gick in i Northvolt, ett annat Mix-projekt.
I stort tycker han det är tråkigt att svenska institutioner inte har backat batteritillverkaren.
“Vi borde inte lämna det till Goldman Sachs i London”, säger han.
“Gigantiska projekt”
James Anderson tycker det är fängslande att dessa typer av investeringar möter så mycket kritik i Sverige.
“För nästan överallt i världen finns istället en stor beundran för de här bolagen”, säger han.
Andersons teori är att intresset för dessa typer av bolag – och intresset för entreprenörskap – är stort i Sverige och att det leder till granskningar. Intresset är större här än i till exempel Storbritannien, menar han.
Han anser att de största utmaningarna som dessa bolag står inför rör det praktiska utförandet, snarare än tekniken bakom.
“Det här är gigantiska projekt, Northvolt och H2GS, som vi inte tidigare sett i Europa. Sådana stora satsningar kan dra över på tiden och bli dyrare än vad man trott.”
Ordföranden: Ge Ganev tid
Men det är inte bara Mix-investeringarna som gett upphov till kritik. Aktiens substansrabatt ligger på skräcknivåer, just nu 45%. James Anderson håller med om att den är anmärkningsvärd.
Vad beror det här på?
“Jag tror varken att våra bolag var undervärderade vid goda tider eller att de nu är övervärderade. Vi försöker alltid ge uppdaterad information om värderingarna på våra bolag”, säger Anderson.
Generellt tycker han att det är svårt att göra jämförelser mellan olika bolag. Han ger ett exempel från portföljen, en av favoriterna Spring Health som sysslar med online vård i USA.
“Det finns inget liknande publikt bolag som man kan jämföra dem med”, säger han och avslutar sin tanke:
“Kan jag i slutändan förklara varför det är sådan låg tilltro till våra värderingar att det kan utlösa sådana svängningar? Det tror jag inte att jag kan.”
Med tanke på aktiens utveckling, har du förtroende för VD Georgi Ganev?
“Absolut. Vi borde inte bedöma någon utifrån aktiepriset utan istället deras beslutsfattande, team-building och kapacitet att kommunicera med marknaden”, säger James Anderson och fortsätter:
“Jag tror Georgi är den sista som skulle neka att han gjort misstag och jag tror att vissa har tyngt honom.”
Anderson tycker att det krävs år för att utvärdera om den strategi man antagit lyckats, och om man kunnat få till ett nytt Zalando.
Hur lång är den tidsramen?
“Jag tror tio år är minimum.”
Georgi Ganev utsågs till VD 2017.
Tror på 6-7 vinnare
Sammanlagt finns nu 38 bolag i Kinneviks portfölj, Anderson tror att sex eller kanske sju av dessa kan vara vinnare. Och det räcker, enligt honom.
“Jag tror att vår portfölj ska vara beredd på att bli mer koncentrerad till dessa bolag.”
Samtidigt vill han inte bara dumpa bolagen som går dåligt, leveransbolagen är svåra att inte nämna i sammanhanget, inflikar han.
“Wallenbergfamiljen sa att man ska lösa problemen innan man säljer. Det kan man inte alltid göra, men man måste vara beredd på att fatta tuffa beslut”, säger Anderson.
Tele2-avsked på bordet
Och tuffa beslut kan vara just det som bjuds framöver.
Kinnevik står inför förändringar och ska stöpas om till en mer eller mindre renodlad tillväxtinvesterare. Arbetet har redan påbörjats. År 2019 delade man ut Millicom, 2021 var det dags för Zalando att lämna portföljen och delas ut till aktieägarna. Kvar i portföljen finns nu ett svart får – Tele2, som utgör 27%, och är en kvarleva från den gamla Stenbeck-doktrinen.
Med tanke på att ni knoppat av Zalando och Millicom och fokuserar på tillväxtbolag, vore det inte rimligt att dela ut Tele2?
“Uppenbarligen har jag begränsningar (i vad han kan säga reds. anm.), men din logik är oklanderlig”, säger Anderson.
Så det är något att diskutera?
“Det är något att diskutera, ja.”
Vad skulle det betyda för Kinnevik?
“Det skulle stötta den strategi som kom till år innan jag gick med, att bli ett bolag som fullt ut äger tillväxtbolag”, säger Anderson och kommer tillbaka till startfrågan:
“Jag tycker att logiken i det du sa i början är helt rättvis. Jag tror nog att aktiemarknaden vet det.”
Kinnevik är överlägset största ägare i Tele2 med 20% av kapitalet och 36% av rösterna, enligt Holdings. Aktierna är värda en bra bit över 12 miljarder kronor.
”SKA PRATA MED STENBECK I VECKAN”
Anderson berättar vidare att han har mycket kontakt med storägaren Cristina Stenbeck.
”Jag ska prata med henne i slutet av veckan nu.”
Han tycker att den allmänna uppfattningen att Cristina Stenbeck och familjen inte är involverade i Kinnevik, är märklig.
“Under vissa perioder talar vi mycket intensivt. Inte bara Cristina, andra i familjen också. Cristina brukar säga att det vore farligt att tappa självförtroende i vår vision framåt och bli defensiva. Det är väl ett semi-svar på dina tidigare frågor”, säger Anderson.
Han berättar att hon är någon som han beundrar och tar mer än gärna emot hennes råd.
Kan lära av familjen Agnelli
Stenbeck är inte den enda maktfamiljen som James Anderson har nära kontakt med. Han sköter investeringar åt den italienska familjen Agnelli, som bland annat var medgrundare av bilmärket Fiat och som även äger den anrika fotbollsklubben Juventus. Bland mindre poster finns H2GS. Anderson började arbeta med familjen för drygt ett år sedan.
Kan du se några likheter mellan familjerna?
“I dessa tider när tillgången på riskkapital är låg så är det tur att det finns sådana djupt omtänksamma familjer som kan backa långsiktiga investeringar.”
Vad kan Stenbeck lära från Agnelli?
“Agnelli har lyckats internationalisera på ett sätt som jag tror är viktigt. De har lämnat avtryck i Europa, USA och Kina. Och jag tror att Cristina skulle hålla med om att det är den ambitionsnivån vi ska ha på Kinnevik.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.