Kinnevik tar första smällen

Den första akututryckningen för Jan Stenbecks arvtagare blir att rädda teleoperatören Millicom.

En bomb som riskerar att explodera av tunga räntekostnader. Så kan den kraftigt skuldsatta teleoperatören Millicom beskrivas. Att rädda bolaget blir det första jobbet för Stenbecks arvtagare.

Frågan är vem som ska genomföra insatsen: Långivarna eller aktieägarna? Problemet hamnar omedelbart på Ulf Spångs knä. Vice vd-n i Skandia är nytillsatt ordförande i Kinnevik, som äger drygt 30 procent av aktierna i Millicom. Han är en av dem som kommer att fälla avgörandet om telebolagets framtid. Valet står mellan två onda ting:

Antingen deltar Kinneviks aktieägare i en rekonstruktion av bolaget genom att betala in friska pengar eller så får Stenbeckssfären acceptera att Millicom, för närvarande krisvärderat på börsen till 750 miljoner kronor, går förlorat. I det senare fallet tar långivarna över. Skräckscenariot för Stenbecks arvingar är en konkurs där tillgångarna, inklusive aktier i andra sfärbolag som Tele2, MTG och Metro slumpas ut på marknaden.

Flera problem

Millicom har flera uppenbara problem:

o Bolaget dras med ett negativt eget kapital (tillåtet i Luxemburg).

o På marknaden handlas bolagets obligationer till 40 procent av värdet.

o Räntekostnaderna är enorma jämfört med intäkterna. Balansräkningens skuldsida är över 14 milljarder kronor.

Tillgångarna är av okänd kvalitet. Millicom äger tele-komoperatörer verksamma i 20 länder, framför allt i Latinamerika och Asien. Första halvåret i år gav detta rörelseintäkter på 44 miljoner dollar. Bara låneräntorna under samma period låg på mer än det dubbla, 94 miljoner dollar.

Håkan Ledin, som tagit över ordförandeposten i Millicom efter Jan Stenbeck, kallar bolagets obligationslån som löper fram till 2006 för en “kvarnsten” som drar ner bolaget.

Det är enkelt att måla upp ett scenario där lånen i Millicom konverteras till aktier. Bankerna kan ta chansen och hoppas på att tillgångarna därefter kan säljas för betydligt högre värden. För Kinneviks del handlar det om att få långivarna att skriva av en del av lånen och samtidigt undvika att utspädningen blir för stor.

Några konkreta förhandlingar har ännu inte inletts och än så länge sägs inte räntorna vara något problem.

– Så långt vi kan se just nu så kommer vi att klara detta, säger Håkan Ledin.

Avveckling möjlig

Teoretiskt sett kan Millicom avveckla hela rörelsen för att få fram pengar till att täcka räntorna. Men sfärmodern Kinnevik kan inte räkna med att få del av pengarna om inte långivarna accepterar den saken.

Millicom ska sälja dotterbolaget Mach, en affär som väntas ge 800-1 200 miljoner kronor. Affären ska vara klar senast i september.

Millicom kan sälja Tele2. Aktierna är värda 2,4 miljarder kronor men är till större delen i pant för ett lån i kanadensiska Toronto-Dominion Securities.

Millicom kan också sälja någon av de tre rörelsedrivande dotterkoncernerna i Asien, Afrika eller Latinamerika. Värderingen är högst oklar men dörren står öppen.

– Kan man få ett bra pris ska man aldrig säga nej. Vi finns i över 20 länder så det är klart att saker och ting kan komma upp, säger Håkan Ledin.

Ordnad rekonstruktion

Hur lång tid det kommer att ta att städa upp i Millicom, ett av Jan Stenbecks mest äventyrliga projekt, är svårt att säga.

Klart är att sfären efter hans död kommer att försöka arbeta fram en ordnad rekonstruktion, där Kinnevik når en uppgörelse med bankerna och säljer ut en del tillgångar.

Frågan är om Stenbecks efterträdare har hans dokumenterade riskvillighet och kan tänka sig att skjuta till nya pengar. Det som har sagts hittills från familjeimperiet tyder på att riskviljan efter Stenbecks död har minskat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.