Kinesiska centralbanken köper statsobligationer

Den kinesiska centralbanken Peoples Bank of China (PBOC) har efter nästan två års frånvaro börjat handla statsobligationer igen.
Kinesiska centralbanken köper statsobligationer - Guo Shuqing
Guo Shuqing, chef över Kinas centralbank. Foto:. AP Photo/Mark Schiefelbein

Under torsdagen köpte banken på sig statsobligationer för 400 miljarder yuan, rapporterar Reuters.

Enligt ett uttalande från PBOC ska de ha köpt obligationer med löptider på 10 och 15 år. Centralbanken har gjort flera uttalanden och varnat kring de höga priserna på obligationer, vilket dragit igång diskussioner om att de kan börja agera på marknaden. De höga obligationspriserna har pressat ned räntorna till rekordlåga nivåer.

PBOC sade i juli att det hade obligationer värda hundratals miljarder yuan till sitt förfogande för att låna och kan sälja dem beroende på marknadsförhållandena. Köpet har nu återupplivat förväntningarna om att PBOC snart kommer att gå in och sälja obligationerna för att hindra räntorna från att sjunka ytterligare.

Andra asiatiska centralbanker som Bank of Japan har agerat på de finansiella marknaderna under den senaste tiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.