Kinas nya bankregler ska stoppa skilsmässovågen

I ett försök att stävja prisuppgången på den kinesiska bostadsmarknaden har staten infört nya köp- och skatteregler. Det har lett till en våg av fejkade skilsmässor för att runda systemet. Nu ska regeringen täppa igen kryphålen, skriver Wall Street Journal.

Den 1 mars 2013 införde Kina nya regler på bostadsmarknaden. Bland annat fick de par som ägde fler än en bostad, betala en reavinstskatt på 20 procent vid en försäljning. De par som ville köpa en extra lägenhet blev samtidigt tvungna att betala 50-70 procent i handpenning medan förstagångsköpare endast behövde 30 procent i insats.

De nya reglerna utlöste en våg av skilsmässor i landet. Genom att separera och skriva över bostaden på den ena parten kunde paren slippa undan reavinstskatt och dessutom köpa fler bostäder med mindre kapital.

LÄS MER: Miljardärens varning: Den största bobubblan någonsinKinas fastighetsmarknad är den största bubblan i historien och är utom kontroll, varnar den kinesiska fastighetsmiljardären Wang Jianlin i en intervju med CNN money.

Under det senaste året, till och med oktober, har bostadspriserna i Shanghai stigit med 27,5 procent. För att dämpa prisuppgången vill de kinesiska myndigheterna täppa till detta kryphål genom att tvinga bankerna att undersöka bolåntagarnas trovärdighet. Enligt WSJ har bankerna nu börjat neka bolån till kunder som har skilt sig under det senaste halvåret.

– En skilsmässa är ingen stor grej. Men vi behövde köpa innan priserna blev ännu högre, säger en kvinna som skilt sig för att köpa ett fjärde hem i Shanghai, till WSJ.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.