Kina värt risken
Tillväxtmarknaderna, de så kallade emerging markets, brukar drabbas extra hårt när de internationella börserna faller. Anledningen är att placerarna väljer att ta hem de osäkra placeringarna först och först sedan – om det behövs – sälja aktier på de etablerade marknaderna. I år har den amerikanska Nasdaqbörsen fallit med över 30 procent och Dow Jones index med ungefär 10 procent. Men alla tillväxtmarknader har inte gått dåligt. Ryssland har haft en strålande utveckling på grund av oljeprisets uppgång, även om vi under den senaste tiden fått se vissa kursfall. Även den kinesiska aktiemarknaden har haft en stark utveckling.
Fonden Aragon Kina hade för bara någon vecka sedan stigit med nästan 50 procent i år. I skrivande stund är årets avkastning 29 procent. Nedgången beror på att China Telecom, som är ett stort innehav i fonden, drabbats hårt av en kommande lagändring. Idag får både den som ringer ett mobiltelefonsamtal och den som tar emot ett samtal betala pengar till China Telecom. Lagändringen innebär att mottagaren slipper betala för samtalet, vilket naturligtvis ger minskade intäkter för bolaget. Detta har lett till en kraftig kursnedgång för China Telecom, men den internationella nedgången för telekomsektorn har också haft betydelse.
Häpnadsväckande
De båda senaste årens kursuppgångar i Kina är ändå häpnadsväckande. Exempelvis har Baring Hong Kong & China under perioden stigit med 203 procent. Frågan är då varför den kinesiska aktiemarknaden gått så bra.
“Det beror framför allt på återhämtningen i den kinesiska konjunkturen som skedde under fjolåret. Tillväxten har ju ökat ordentligt i år och det är klart att det lockar investerare med tanke på att den globala konjunkturen blir sämre”, säger Martin Lau, medlem i Invescos förvaltningsteam.
Det finns ett flertal fonder registrerade på den svenska marknaden som handlar med kinesiska aktier. Avgifterna är ganska höga, eftersom alla förvaltare utom Aragon är utländska. Dessa tar ofta ut högre avgifter än de svenska fonderna. Tre fondbolag med Kinafonder finns med i premiepensionsvalet: Aragon, Baring och Sogelux.
Avkastningen skiljer sig ordentligt åt mellan fonderna. Det beror framför allt på att fonderna handlar aktier på olika börser. Några fonder placerar på de båda börserna i Shanghai och Shenzhen; andra köper aktier i kinesiska bolag som är noterade i Hongkong. En del fonder köper till och med aktier på börsen i Taiwan.
Drygt 1.000 företag är idag noterade på börserna i Kina. Av dessa är endast sex privatägda. En ny börs för tillväxtbolag är på väg och detta kommer att ge privata företag större möjligheter till notering.
“Den nuvarande värderingen av kinesiska aktier är generellt sett mycket låg”, säger Martin Lau. Han räknar med att de aktier som är noterade i Kina i snitt handlas till ett p/e-tal på 6 och anser att de kinesiska företagen på Hongkongbörsen idag värderas till 8 -10 gånger vinsten. Som jämförelse kan nämnas att Stockholmsbörsen har ett genomsnittligt p/e-tal på 25. Men då bör det påpekas att Ericsson drar upp p/e-talet kraftigt, eftersom bolaget utgör en stor andel av Affärsvärldens generalindex och dessutom har ett p/e-tal på 77.
Rekordhög tillväxt
Kina har enorm potential, trots en låg genomsnittlig levnadsstandard, tack vare den stora befolkningen. Endast fem procent av invånarna, det vill säga 65 miljoner, har till exempel mobiltelefon. Om, vilket inte är osannolikt, medelklassen om några år utgör 20 procent av befolkningen innebär det att 300 miljoner människor har relativt stark köpkraft.
Kinas bruttonationalprodukt växer med åtta procent i år, enligt OECD. Tillväxten beräknas ligga kvar på den nivån de närmaste åren. Inflationen förväntas ligga runt 1-2 procent och bytesbalansen förblir positiv. Siffrorna ser därmed mycket bra ut, men det är alltid svårt att förutsäga utvecklingen på en marknad som till stor del alltjämt är statskontrollerad.
Riskerna ligger framför allt i global konjunkturnedgång, miljöproblem, sociala orättvisor och naturligtvis politisk osäkerhet. I det senare ligger en eventuell konflikt med Taiwan.
Utslagning väntar
Många ekonomiska bedömare tror också att en hård utslagning väntar i bankväsendet. Martin Lau, är dock tveksam. “Bankerna är ju statligt ägda så någon kollaps är inte trolig. Däremot måste kreditsystemet ändras, bankerna bli mer konkurrensmässiga och en hel del tillgångar säljas ut.”
Det som kan snabba på omstruktureringen av bankerna är nästa års medlemskap i världshandelsorganisationen, WTO. För att Kina ska kunna gå med i WTO krävs att rättsväsendet reformeras och att utländska konkurrenter släpps in på marknaden. Lättnader är också att vänta när det gäller restriktionerna för utländska exportörer. Men hårdhänta rationaliseringar krävs också, vilket kommer att drabba de statliga bolagen och särskilt jordbrukssektorn. Miljontals människor kommer initialt att bli arbetslösa, vilket kan skapa lägre tillväxt och framför allt social oro.
Sedan någon månad tillbaka är det återigen tillåtet för statliga kinesiska bolag och kinesiska börsföretag att handla aktier på börsen. För några år sedan förbjöds sådan handel, eftersom det ledde till en spekulation. Detta kommer förmodligen att styra över mer pengar till aktiemarknaden.
Sammantaget finns ett flertal faktorer som talar för Kina de närmsta åren: regelverken ska förbättras, börserna kommer eventuellt att slås ihop och landets finansiella system blir förmodligen mer lättanalyserat. Det kan innebära att mycket utländskt kapital investeras i Kina framöver.
Därmed är Kina av allt att döma en intressant marknad de närmaste åren. Men, detta i sig är en extra anledning att vara försiktig. Om nu läget ser så ljust ut kan det innebära att de positiva faktorerna i huvudsak redan finns diskonterat.
Exemplet Ryssland
Händelserna på den ryska aktiemarknaden för några år sedan är också värda att komma ihåg. Efter en makalös kursuppgång gick fondföretag runtom i världen in i på Moskvabörsen. Ryssland ansågs vara framtiden. Värderingarna i bolagen var låga och framtiden spåddes bli ljus. Men sedan kom landets statsbankrutt i augusti 1998 och börsbubblan punkterades. Först på senare tid har den ryska börsen börjat stiga igen.
Den som funderar på att placera i Kina behöver antagligen inte känna någon brådska. Men med en långsiktig placeringshorisont kan det vara värt att satsa några få procent av portföljen i Kinafonder.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.