Kina stryper metallexport – kan drabba Saab: ”För tidigt att spekulera”

Kina använder sin dominans inom sällsynta jordartsmetaller som vapen i handelskriget. Detta kan komma att drabba elbils- och vindkraftstillverkare. Men även försvarssektorn har behov av metallerna. "Det är alltid negativt när bolag inte kan producera i den takt man vill", säger Carl-Henrik Söderberg, marknadsstrateg på Ålandsbanken.
Kina stryper metallexport – kan drabba Saab: ”För tidigt att spekulera” - Kaunis och Saab
Kina använder sitt inflytande över sällsynta jordartsmetaller som ett vapen i handelskriget. Foto: Kaunis Iron och Saab. Montage.

Kinas svar mot USA i det pågående handelskriget innefattar restriktioner på export av sällsynta jordartsmetaller. I början av mars pausade Kina all export av sju olika grundämnen, och exportörer i Kina måste nu ansöka om tillstånd för export, rapporterar New York Times.

Om restriktionerna varar längre än två månader skulle lagren kunna börja ta slut, enligt uppgifter till Reuters.

Global dominans

Metallerna används i allt ifrån elbilar och vindkraftverk till halvledare och försvarsmateriel. Kina är globalt dominerande inom sällsynta jordartsmetaller. De bedöms stå för 70% av brytningen och 90% av bearbetningen, enligt Mining Technology. Restriktionerna skulle med andra ord kunna leda till global brist.

“De här materialen används bland annat inom halvledarindustrin, och där har vi ju jättar som ASML och Nvidia som är beroende av de här metallerna för sin tillverkning”, säger Carl-Henrik Söderberg, marknadsstrateg på Ålandsbanken.

“Det är alltid negativt när bolag inte kan producera i den takt man vill, särskilt i branscher där efterfrågan är stark, som halvledar- och försvarsindustrin”, fortsätter han.

Hur påverkar detta försvarsindustrin?

“Alla är överens om att orderböckerna ser fantastiska ut, men man ska kunna exekvera på ordrarna. Om det blir komponentsbrist för att Kina sitter och håller på metallerna så spär det på oron att försvarsbolagen inte kommer kunna konvertera ordrarna till kassflöden”, säger Söderberg.

Carl-Henrik Söderberg, marknadsstrateg på Ålandsbanken. Foto: Ålandsbanken

Saab: “För tidigt att spekulera”

Saabs presschef Mattias Rådström vill inte spekulera:

”Saab köper inte in någonting direkt från Kina och det är för tidigt för oss att spekulera i vad det här kan få för effekter på längre sikt.”

“Vi följer naturligtvis utvecklingen kopplat till det här området och för en tät och löpande dialog med våra underleverantörer för att säkra våra leverantörskedjor. Vi drog också många lärdomar kring leverantörskedjor och lagerhållning under pandemin vilket har skapat en större beredskap och handlingsfrihet för oss”, säger Rådström.

Mattias Rådström, presschef på Saab. Foto: Saab

LÄS ÄVEN:

Trumps föregångare – amerikanska tullbråk vi minns

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG