Kina stärker greppet om Paradox storägare: ”Har fått bra hjälp av Tencent”

Kinesiska staten stärker greppet om flera kinesiska techbolag. Däribland Tencent som är tredje största ägare i den svenska spelutvecklaren Paradox. Men de två största ägarna är inte oroliga. "Jag har svårt att se att relationen Kina-Tencent skulle påverka oss nämnvärt", uppger VD Fredrik Wester för Affärsvärlden.
paradox kina
"Jag har svårt att se att relationen Kina-Tencent skulle påverka oss nämnvärt", säger Paradox VD och största ägare Fredrik Wester (tv). Foto: Press/TT

Den kinesiska staten tar viktiga andelar i techbolag som Alibaba och Tencent. Det rapporterar Financial Times.

Enligt den brittiska tidningen handlar det om så kallade ”special management shares”. Den kinesiska regimen ska nyligen ha tagit sådana andelar i TikToks ägare ByteDance.

”Detta ger kommunistpartiet en mekanism för att förbli djupt involverade i sina företag, särskilt innehållet de sänder till miljontals kineser”, skriver FT.

Dessa ”special management shares” har sedan 2015 blivit ett allt vanligare vanligt tillvägagångssätt från kinesiska staten att skaffa sig inflytande över privata nyhets- och underhållningsplattformar. Detta var syftet när kinesiska myndigheter köpte en post i Alibaba under förra veckan, enligt flera internationella medier.

Näst på tur står alltså Tencent. Enligt källor till FT pågår fortfarande förhandlingarna. De skriver också att det är oklart vilket inflytande den kinesiska regimen kommer att få av andelen men att det ofta rör sig om 1% av bolaget, styrelseplats och särskilda rättigheter över vissa affärsbeslut.

I Sverige har techjätten särskilt riktat in sig på spelbolag och till de största svenska innehaven hör spelutvecklingsbolaget Paradox. Tencent är idag tredje största ägaren med 10% av kapitalet.

Högst upp Paradox ägarlista finns bolagets VD Fredrik Wester följt av Spiltan Invest.

Affärsvärlden har varit i kontakt båda storägarna och ingen av dem uttrycker några synpunkter på att kinesiska staten stärker sitt grepp om storägaren Tencent.

“Jag har svårt att se att relationen Kina-Tencent skulle påverka oss nämnvärt. Tencent har varit en tyst partner i Paradox sedan introduktionen 2016”, uppger Fredrik Wester för Afv.

Spiltan: “Inte orolig”

Per H Börjesson
Per H Börjesson, grundare, VD samt huvudägare i Spiltan.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Per H Börjesson, VD för Spiltan Invest som är andra största ägare i Paradox, säger att han inte har några synpunkter och att han inte känner sig orolig.

”Vad hände med Volvo Cars? De ägs ju på samma sätt”, säger han till Afv.

Per H Börjesson är ordförande i Paradox valberedning där bland annat även Tencents strategichef James Mitchell sitter med. Per H Börjesson säger att de har ett bra samarbete med Tencent.

”När vi gjorde börsnoteringen i Paradox sålde vi bara 15% av aktierna. Tencent fick 5% för att vi ville komma åt den kinesiska marknaden. Sedan har de ökat. Paradox har fått bra hjälp av Tencent genom åren”, säger Per H Börjesson.

Paradox tre största ägare

Ägare Antal aktier Andel Värde (MSEK)
Fredrik Wester 35 235 937 33,37% 6 413
Investment AB Spiltan 18 285 245 17,31% 3 328
Tencent 10 640 582 10,07% 1 937
Källa: Holdings

Tencent grundades 1998 och har en bred portfölj och har gjort hundratals investeringar genom åren. I dagsläget äger de bland annat 40% av Epic Games. Under 2021 omsatte bolaget 86 miljarder dollar.

Fler svenska bolag i Tencents portfölj

Paradox är Tencents största nordiska innehav i portföljen och posten är värd runt 2 miljarder kronor.

Tencent äger bland annat även 36% i Fatshark, ett onoterat svenskt spelutvecklingsbolag. I Tencents portfölj finns även ett innehav om 0,33% i den svenska vårdgivaren Doktor.se.

Tencents nordiska innehav

Bolag Antal Aktier Andel Värde (MSEK)
Paradox Interactive 10 640 582 10,07% 1 956
Fatshark 3 290 348 35,78% 973
Remedy Entertainment 673 274 5,01% 167
Doktorse Nordic 800 000 0,33% 20
10 Chambers 251 000 50,20%
Fall Damage Studio 39 900 44,14%
Källa: Holdings

Enligt SvD äger Tencents dotterbolag aktier i Spotify, som är listat på den amerikanska börsen. Musikbolaget får därmed också indirekt den kinesiska staten som ägare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold