Kina erkänner: Fartyg skadade kritisk gasledning i Östersjön

Kina erkänner att det var ett av landets fartyg som i oktober 2023 skadade en kritisk gasledning i Östersjön som löper mellan Estland och Finland, skriver South China Morning Post.
Kina erkänner: Fartyg skadade kritisk gasledning i Östersjön - China World Markets
En kinesisk flagga vajar i vinden i Peking, Kina. Foto: AP Photo/Andy Wong

Enligt uppgifter till tidningen utförde de kinesiska myndigheterna en internutredning och meddelade resultaten till de berörda regeringarna i Finland och Estland.

Olyckan ska enligt rapporten ha berott på en kraftig storm.

De båda länderna genomför fortfarande en brottsutredning om saken som riktar sig mot containerfartyget NewNew Polar Bear, ett fartyg som seglade under Hongkong-flagg vid tiden för händelsen. Registrerad ägare är NewNew Shipping Line i Fastlandskina.

En talesperson för den estniska åklagarmyndigheten har svarat Kina att rapporten inte kan användas som bevis i en estnisk brottsutredning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.