”Kina är inte stället just nu”
Jag har hört att Kinas största bank minskar sin utlåning kraftigt, stämmer det?
-?Ja, ICBC heter banken, den lånade ut hela 80 procent av det man planerat att låna ut under hela 2009 under första halvåret. Så det finns inte mycket kvar att låna ut. Regeringen har sagt att bankerna ska låna ut mycket för att stimulera ekonomin, som lider svårt av kollapsen för exporten som minskat med 45 procent.
Har kinesiska banker lånat ut för mycket pengar?
-?Det är för tidigt att säga. Hittills har de inte haft något val, men om det fortsätter två tre år till är det risk för en finansiell bubbla. Vi oroas av vart pengarna gått. Jag misstänker att de investerats i improduktiva tillgångar, som fastigheter. De finaste fastigheterna i Peking och Shanghai har gått upp med 50 till 100 procent de senaste sju månaderna. Pengar har säkert även gått till aktiemarknaden.
Många stålverk i Kina stängs. Bra eller dåligt?
-?Det är bra. Det finns en kapacitet på 600 miljoner ton men efterfrågan på bara 500. Hittills har man inte stängt så många verk, för att skydda jobben. Nu ökas nedläggningstakten. Inte minst för att man måste effektivisera energianvändningen, som ska ned med 20 procent.
Hur går det för Kinas börs?
-?Den inhemska börsen i Shanghai, där bara kinesiskt kapital kan investeras, har i år gått upp 70 procent. Offshoremarknaden, där utlänningar får investera, har gått upp drygt 50 procent. Vår fond, Greater China, har gått upp i linje med marknaden, 52 procent.
Fortsätter börsuppgången?
-?I dagens kurser ligger inprisat en god återhämtning nästa år. Om allt går bra kan börsen gå upp 10 till 15 procent på ett års sikt. Jag tror dock på en korrektion på 15 till 20 procent. Kina är inte stället att vara på just nu. Vi tar hem vinster. På längre sikt är vi fortsatt optimistiska.
Aktietips?
-?Nja, det är inte läge att köpa i dagsläget, bara om det blir en korrektion på 15 till 20 procent. Då ska man titta på konsumtionsmarknaden. Exempelvis lägger en kines i genomsnitt bara 2 dollar om året på sportutrustning, det lär bli mer. Vi tror på sportföretaget Li Ning på sikt. I år har aktien gått upp från 10 dollar till 22, så nu är det för dyrt. Vi tror också på spelföretag, som Netease.
Greater China är överviktad
i finansiella aktier.
-?Ja, och det som är lite ironiskt är att där har vi mest banker. Men vi kan räkna på vinstutsikterna. Det finns en stor synlighet i bankernas balansräkningar. Vi ser att lånen inte riskerar att bli NPL:s (non performing loans) förrän tidigast om 18 månader. Vi tror mest på Bank of China, som är billigare än ICBC. BoC tjänar på att de nu tar hem många av utlandslånen och lånar ut mer i Kina.
Hur ser du på Kinas framtid?
-?Det finns ett strukturellt problem i världsekonomin. Det är sjukt som det är och har varit. I Kina produceras och sparas det. I USA lånar och konsumerar man. Kinas utmaning är att se till att konsumtionen sker inom landet. Klarar man det är vi mycket optimistiska. Ett möjligt, allvarligt scenario är global stagflation, som en följd av all massiv finansiell stimulering. Då blir det hårt för alla, men relativt sett kommer Kina att klara sig bättre än andra länder.
Fotnot: Greater China investerar främst i Kina, men även i Hongkong och Taiwan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.