Kepler sätter köp på männens favoritaktier SBB, Embracer och Saab

Tre bolag som ligger i toppen bland mansdominerade aktier får nu köprekommendation av Kepler Cheuvreux. Av de tre har SBB även störst andel unga och nytillkomna ägare.
Kepler sätter köp på männens favoritaktier SBB, Embracer och Saab - Batljan Saab Wingefors

Analyshuset Kepler Cheuvreux upprepar eller höjer till köpråd på männens favoriter SBB, Embracer och Saab. Av SBB:s ägare är 70% av män, Embracer 69% och i Saab är andelen 67%, enligt en rapport av värdepapperscentralen Euroclear.

Köp, men helst till billigare pris

För Embracer upprepar Kepler sitt tidigare köpråd, men sänker riktkursen från 90 till 82 kronor. Man tror att konsumenternas utlägg på spel kommer att ha en relativ tyngdpunkt mot större, etablerade spel, än Embracers oberoende projekt.

För SBB håller vinden långsamt på att vända, enligt Keplers analytiker, och analyshuset upprepar sin köprekommendation. Stabila hyresintäkter, färre strukturaffärer, och en genomsnittlig ränta under 3% nämns bland de orsaker som är positiva för bolaget. Samt att en minskad nettoskuld under 2022 “går åt rätt håll”. Riktkursen sänks dock från 19 till 16,5 kronor.

Saab går från rådet Behåll till Köp på grund av höjda förväntningar på vinst per aktie för 2023 efter Q1-rapporten. Framför allt är det stigande ränteintäkter som bidrar, skriver Kepler. Efter “den fantastiska resan att ha tredubblats” ser man förvisso ett säljtryck men tycker att företagets fundamentala momentum är tillräckligt starkt för att höja till köp.

SBB lockar unga män

Enligt Euroclears rapport om svenskt aktieägande är SBB inte bara mansdominerat utan också den aktie som lockade näst flest nya ägare ifjol. Sannolikt i starkt samband med det nya ägandet, har SBB även näst flest unga aktieägare: drygt 32% av ägargruppen är 0-30 år gamla. Allra störst andel nya ägare har SBB-avknoppningen Neobo.

Med andra ord är SBB:s aktieägarebas osedvanligt manliga, unga och nyinvesterade.

Kvinnliga traditionsbolag

Börsens allra mest mansdominerade bolag är belysningsföretaget Plejd och Storskogen, båda med 73% manligt ägande. De bolag där kvinnor har störst ägarandel, runt 45%, är industribolaget Sweco, förpackaren Billerud och H&M.

Av Sveriges totalt 2,3 miljoner aktieägare, är sex av tio män, en fördelning som varit stabil under det senaste decenniet. Till volymen äger dock männen 68% av marknadsvärdet, enligt Euroclears rapport.

Bolag med störst manlig ägarandel Andel män i ägarlistan (%) Börskurs % 12 månader
1 Plejd 73,2 -26
2 Storskogen 73,0 -55
3 Starbreeze 72,3 57
5 SBB 69,2 -58
6 Embracer 68,8 -28
12 Saab 67,4 40
Bolag med störst kvinnlig ägarandel Andel kvinnor i ägarlistan (%) Börskurs % 12 månader
1 Sweco 45,5 -1
2 Billerud 44,6 -30
3 H&M 44,2 16
4 Axfood 43,3 -17
5 SEB 43,0 6,2
Källa: Euroclear

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.