Kepler: De här tre profilerna kan ta ordförandeklubban i Volvo

Carl-Henric Svanberg tänker lämna uppdraget som styrelseordförande för Volvo nästa år. Analyshuset Kepler Cheuvreux listar en handfull namn som kan tänkas ta över klubban - däribland ABB:s VD Björn Rosengren. Kepler skriver också att Martin Lundstedt lär lämna VD-stolen inom sinom tid.
Kepler: De här tre profilerna kan ta ordförandeklubban i Volvo -
Stora bilden är Carl-Henric Svanberg. Foto: TT. De små bilderna från vänster är Johan Molin, Jan Carlson, Björn Rosengren.

En stund efter börsstängning på måndagen kablade Volvo via ett pressmeddelande ut budskapet att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg inte kommer ställa upp för omval vid nästa årsstämma. Svanberg har varit ordförande i lastbilskoncernens styrelse i elva år. I en intervju med Dagens industri säger Svanberg att planen framöver är att ägna mer tid åt sin familjs privata investeringar.

Kepler Cheuvreux listar i en uppdatering ett par kandidater som analyshuset tror kan komma att ta över ordförandeposten. Dessa är:

  • Johan Molin. Ordförande i Sandvik som för övrigt, likt Volvo, har Industrivärden som huvudägare.
  • Jan Carlson. Styrelseledamot i Volvo.
  • Björn Rosengren. VD för ABB.

Vidare pekar Kepler Cheuvreux på att ett VD-skifte i Volvo kan “förväntas i sinom tid”. Nuvarande VD Martin Lundstedt har suttit på posten i åtta år.

Martin Lundstedt sitter också som ledamot i Volvos styrelse, men VD:n blir normalt sett inte ordförande, skriver analyshuset.

Kepler Cheuvreux har köprekommendation och riktkurs 260 kronor på Volvo. Under den inledande handeln bytte Volvo-aktien händer till kurs 223 kr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.