Kenneth Nilsson: ”Börsen en hatkärlek”

Resurs Banks vd Kenneth Nilsson tror att aktiemarknaden behöver lära känna Resurs. ”Jag är lite förvånad över vår värdering”.

Kenneth Nilsson sjunker ner i en fåtölj. Han började på Resurs efter att ha sökt sig bort från bankvärlden, berättar han. ­Efter fem år på Skånska Banken tyckte han att det fick vara nog. Han var runt 25 år, trött på att jobba i vad han tyckte var långsamma och formella miljöer, där nya idéer bemöttes med hänvisningar till bankens ­instruktionsbok.

– Jag slutade med orden ”aldrig mera bank”, säger Kenneth Nilsson.

Han började på Resurs som ekonomi­assistent den 1 april 1988, som företagets 13:e anställde. Han ler lite grann åt det.

– Två skämt i ett, säger han.

På den tiden var Resurs ett finansbolag. Det startades av grundarfamiljerna bakom elektronikkedjorna Siba och Onoff samt ­entreprenören Thomas Paulson. När Kenneth Nilsson började tjänade Resurs precis sin första miljon samtidigt som Siba och Onoff hade en samlad omsättning på en miljard kronor. Tjänsterna som erbjöds var också lite annorlunda. Under tidigt 1990-tal kunde kunderna till exempel hyra videospelare av handlarna, ett finansiellt upplägg som sköttes av Resurs.

– Då kunde en videospelare kosta 10 000 kronor. Det var ett helt annat läge. Kunderna kunde hyra och byta ut den när en ny modell kom.

En typisk Resurs-kund lockas till en handlare ­efter att ha sett reklam för en tv-apparat med lockpris. I butiken märker kunden att genom att betala lite mer får hon en betydligt bättre tv-modell. Handlaren erbjuder ett lojalitetsprogram, och i stället för att betala omedelbart får kunden, ­efter kreditprövning, ta med sig tv:n hem och fakturan kommer senare på posten. Den kan betalas kostnadsfritt inom en månad, eller på avbetalning.

– Våra krediter bygger i huvudsak på ett lojalitetstänk. Vi finansierar inte kunder som inte har råd att köpa, utan hjälper handlarna att få bättre ­avslut på sina affärer. Att kunderna kan köpa det som de verk­ligen vill ha och kommer tillbaka för att de är ­nöjda, säger Kenneth Nilsson.

– Det kan handla om till exempel komplementsköp. Man köper en dator och vill ha en skrivare också.

Resurs Bank har verksamhet i hela Norden, och på den svenska marknaden finns 60 procent av alla kreditaktiva kunder i ­bolagets system. Ett tvärsnitt av landet, enligt Nilsson. De utestående lånen uppgår till över 20 miljarder kronor, där ­genomsnittliga lånet är runt 1 600 kronor. Kundernas drömmar blir alltså Resurs intäkter, i form av räntor och annat.

– Självklart tjänar vi pengar.

På den svenska lånemarknaden finns en större mångfald i dag, och numera kan kunder finansiera sig på en rad olika sätt för att köpa en ny tvättmaskin – inklusive genom att öka belåningen av den egna bostaden. Det är inget hot mot affären, enligt Kenneth Nilsson.

– Det finns en del som inte vill göra sig det besväret med pantbrev och annat.

Han lutar sig tillbaka mot bolagets 40-åriga ­historia; att man trots finans­kriser och lågkonjunktur växt med lönsamhet i alla år.

År 2012 slog private equity-bolaget Nordic Capital till och förvärvade Resurs-koncernen. Kvar i ägarkretsen blev Siba-familjen Bengtsson.

Kenneth Nilsson var inte helt positivt ­inställd till riskkapitalisternas intåg.

– Min dåvarande ägare kom in till mig och sa att de tänkte sälja 55 procent av bolaget och att de skulle bjuda ut det till ett antal riskkapitalister. Jag kände hur det vände sig i magen på mig. Jag är så van att jobba med entreprenörer och familjer.

Men det vände rätt snabbt.

– Jag försöker förhålla mig positiv till ­förändringar och jag lärde mig mycket nytt. De var bra, smarta människor och de sa ganska tidigt ”vi kommer inte att toppstyra dig, utan jobba genom styrelsen”. Så länge man gör ett bra jobb och levererar resultat är det en bra ägare att ha. Jag kan tänka mig att det är betydligt svårare när man inte ­levererar.

Det dröjde inte länge tills Resurs gjorde flera stora förvärv. Först de nordiska ­finansbolagen Finaref Nordic och Dan-­Aktiv, ­inriktade på kundfinansiering åt bland annat Ellos – som är ett annat Nordic Capital-ägt bolag. Ett år senare, år 2015, ­förvärvades den norska nischbanken Ya.

Riskkapitalisterna i ägarlistan och styrelsen gjorde avtryck i siffrorna. Rörelse­intäkterna steg från 1 213 miljoner kronor år 2013 till 2 371 miljoner kronor år 2015 – en fördubbling. Volymökningarna kom till en kostnad i form av kraftigt ökade kredit­förluster, från 169 miljoner kronor år 2013 till 375 miljoner kronor två år senare. Trots det var rörelseresultatet betydligt bättre, från 380 miljoner kronor år 2013 till 838 miljoner kronor år 2015.

I slutet på april förra året börsnoterades Resurs. De största ägarna är ett Nordic Capital-bolag samt familjen Bengtsson följt av institutionella ägare. Kenneth Nilsson fick ytterligare en titel på ­visitkortet: börsdirektör.

– Det är en rätt skum känsla, för jag är van att jobba med entreprenörer, säger han.

– Men att rapportera varje kvartal och kvartalsekonomin stör mig inte. Förr var det ju månadsekonomi. Det är nästan lättare, för varje månad var det upp till bevis.

Han tycker att den stora förändringen är att frågorna numera är väldigt finansiellt drivna, medan han personligen är mer affärsdriven och intresserad av produkt­utveckling, ta fram koncept, och att leda människor. Nu kommer andra krav från ­investerare och analytiker.

– Helt ärligt så är det en hatkärlek. Jag tycker om förändring, och jag utsätter ju andra för det. Nu utsätts jag för förändring själv, så man får lära sig lite nytt. Det är spännande men gör samtidigt ont, säger han.

 

Det här är en nedkortad version av intervjun Börsen ”en hatkärlek”Resurs Banks vd Kenneth Nilsson tror att aktiemarknaden behöver lära känna Resurs. ”Jag är lite förvånad över vår värdering”.. Prenumeranter kan läsa den genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.