Alecta
Kenneth Bengtsson lämnar Alecta – Jacke kliver upp

”Det har varit väldigt mycket jobb. Det har varit mer jobb det senaste året än de första nio åren tillsammans”, säger Kenneth Bengtsson till Afv.
Han förklarar att det är parterna, Svenskt Näringsliv och PTK, som egentligen ska utse sina ledamöter i pensionsjättens överstyrelse. Han tillhör varken Svenskt Näringsliv eller arbetstagarna och därför ser det som naturligt att avgå just nu.
”Jag har att göra ändå, det är det minsta problemet i det här fallet”, säger han. Kenneth Bengtsson är ordförande i bland annat SJ och i Clas Ohlson.
Finansinspektionens dom över Alecta, Folksam och Pensionsmyndigheten dröjer. Myndigheten har granskat turerna i Heimstaden Bostad sen hösten 2023 och har ännu inte satt ned foten.
I januari lämnade plötsligt FI-chefen som har ärendena på sitt bord sitt jobb, vilket Afv berättat om tidigare. Afv har också tidigare rapporterat att Pensionsmyndigheten kommer slippa en bot eftersom den är en myndighet.
Usel riskkontroll
För Alectas del ser det betydligt värre ut. Precis som i fallet med Pensionsmyndigheten, anser inte FI att Alecta uppfyllt aktsamhetsprincipen, enligt Afv uppgifter.
Riskkontrollen anses ha varit under all kritik, liksom investeringsprocessen. FI granskar även noga villkoren i det aktieägaravtal som innefattar den norska miljardären Ivar Tollefsen och som begränsar Alectas, men även Folksam och Pensionsmyndighetens handlingsutrymme. Norrmannen har röstmajoritet, trots att pensionsbolagen står för det mesta av kapitalet.
FI:s granskning rör till stora delar en av Alectas största investeringar, den i Heimstaden. För Alecta är det en stor enskild exponering och därmed en särskilt koncentrerad risk. Det som är under lupp är investeringsprocessen och avtal. Sen 2013 har pensionsjätten plöjt ned 50 miljarder i fastighetsbolaget. I slutet av 2023 var tillgången bara värd 38 miljarder.
Men det är inte allt FI nagelfar. Till det ska läggas Alectas investering på 22 miljarder kronor i tre amerikanska nischbanker – där merparten gått upp i rök.
Skulden har lagts på tjänstemän
Alectas styrelse har sedan 2023 försökt lägga ansvaret och skulden för debaclet på ledning och enstaka tjänstemän. Alectas dåvarande VD Magnus Billing fick bära hundhuvudet och tvingades bort.
Efter några turbulenta turer var det sen Alectas ordförande Ingrid Bondes tur att lämna “för att ägna sig åt familjen”. Resultatet av den utredning som hon och styrelsen tillsatte har förblivit hemligt, trots att hon lovade att den skulle offentliggöras. Sen dess har den ena tjänstemannen efter den andra fått lämna i olika ”organisationsförändringar”.
Utesluter inte fler byten
Hittills har fyra av styrelseledamöterna som var med och fattade de kritiserade investeringsbesluten suttit kvar i pensionsjättens styrelse. Det är Svenskt Näringsliv VD Jan-Olof Jacke som tog över ordförandeklubban efter Ingrid Bonde, men som suttit i styrelsen sen 2019, Marcus Dahlsten, Markus Granlund och Martin Fridolf.
Till skillnad från Alecta har Pensionsmyndigheten bytt ut hela sin styrelse. Och nu har alltså Alecta efter flera misslyckade försök, hittat en ny kandidat till ordförandeposten i den tidigare Holmen – VD:n Magnus Hall, visar ledningsprövningsärendet hos FI som Afv tagit del av i sin helhet. Men det kan bli en större rockad än så.
”Jag kan inte utesluta att det blir fler förändringar i styrelsen i Alecta. Det är sånt vi håller på att titta på nu. Vi får avvakta vad FI säger och beakta det. Vi är verkligen på frågan”, säger Kenneth Bengtsson som under dagen just haft ett möte i valberedningen.
Och mycket talar för att det blir omöjligt även för de övriga tre att sitta kvar när FI väl kommer med sin dom. Mest sannolikt kan Alecta få den skarpaste reprimanden: en varning och en sanktionsavgift.
I slutändan beror det givetvis på hur många brister Alecta gjort sig skyldig till och hur allvarligt FI ser på dem. I nuläget går det inte att dra någon annan slutsats utifrån de FI-dokument som Afv läst.
Behåller makten i Alecta
För Jacke innebär rollen som ordförande i överstyrelsen, eller fullmäktige som det numera heter, att han får behålla en kraftfull maktposition i Alecta.
Fullmäktige är det beslutsorgan som utser styrelsen i Alecta. På så sätt kan Svenskt Näringsliv ha kvar sin VD i Alectas topp och Jacke blir därmed bara ännu en i raden av höjdare inom Svenskt Näringsliv som går vidare inom den interna strukturen. Detta alltså trots hans roll i de kritiserade investeringarna.
Men den noggrant utarbetade planen kan fortfarande grusas. Magnus Hall har inte lyckats glida igenom ledningsprövningen hos FI ännu. Egentligen saknar han erfarenhet och kompetens på flera områden som FI satt upp för tjänstepensionsbolag, så det återstår att se vad inspektionen landar i. FI vill inte kommentera ärendet specifikt.
“Ytterst är det företagets ägare som har ansvar för att styrelsen har nödvändig samlad kompetens. Ledamöterna i ett tjänstepensionsföretags styrelse ska tillsammans ha de insikter och den erfarenhet som krävs för att delta i styrningen av ett tjänstepensionsföretag”, säger Vidar Lindgren, kommunikationsansvarig på FI.
FI är inte den enda aktören som har Alecta under lupp. Parallellt med tillsynsärendet pågår en brottsutredning med rubriken misstankar om grovt givande av muta, grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman. Den utredningen bedrivs vid Riksenheten mot korruption och rör misstankar om bjudresor till Frankrike och Sydafrika, bland annat.
Afv har sökt Jan-Olof Jacke som avböjer kommentar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.