Kein Bier, bitte
Det är med öl som med cigarretter: På flera av de större marknaderna i västvärlden minskar konsumtionen samtidigt som den ökar kraftigt i många så kallade utvecklingsländer. Amerikaner och västeuropéer överger ölet för vin och drycker utan alkohol. Tydligast är nedgången på den största marknaden i Europa, Tyskland. Genomsnitts-Müller dricker numera “bara” 127 liter per år, vilket är 15 liter mindre än vad han kolkade i sig i början av 1990-talet. Totalt i Västeuropa har ölkonsumtionen fallit från ca 83 liter öl per person och år i början av 1990-talet till dagens ca 77 liter.
Svensk privatimport räknas inte
Även i Sverige visar den officiella statistiken på en nedgång i öldrickandet från 1994 och framåt. Men i fallet Sverige ljuger siffrorna. Orsaken är den privata importen av öl som tog fart efter EU-inträdet 1994 och som ökat ytterligare efter det att Öresundsbron stod klar och införselkvoterna höjdes förra året. “Var tredje starköl som dricks i Sverige är privatimporterad”, säger Cathrine Andersson på Svenska Bryggareföreningen. Under 1999 togs det in nästan 120 miljoner liter öl privat från utlandet och förra året släpade svenskarna med sig ännu mer, sannolikt runt 140 miljoner liter öl. Stämmer detta har medelsvenssons öldrickande ökat till ca 72 liter per år (varav 45 liter starköl) jämfört med ca 65 liter i början av 1990-talet.
Nu är Sverige inte det enda landet inom EU där det dricks mer öl. Även ölkonsumtionen tycks genomgå den “harmonisering” som EU-anhängarna så hett eftersträvar. Konsumtionen ökar i länder med hög ölskatt och i klassiska vinländer som Spanien och Italien, men minskar i ölländer som Storbritannien, Danmark och Tyskland.
Fördubbling i Ryssland
Totalt sett är dock, som sagt, den västeuropeiska ölmarknaden på väg ned. Även i USA och Kanada spottar folk i ölbägaren, den långa högkonjunkturen till trots ligger ölkonsumtionen på samma nivå som i början 1990-talet. Den snabba tillväxten finns i stället i Asien, i Central- och Sydamerika samt i delar av Östeuropa. I Kina drack man i slutet av 1980-talet drygt fem liter öl per person och år. Nu behöver kineserna 15 liter öl per år för att släcka törsten. Och i vodkalandet Ryssland har konsumtionen fördubblats på fem år. Men det är ändå långt till västeuropeiska nivåer, ryssarna häller i sig knappt 30 liter öl per person. Det är med andra ord nästan 100 liter mindre än vad genomsnitts-Müller dricker.
Nya möjligheter
Och det är här som den internationella ölindustrin ser möjligheterna. I takt med ett ökat välstånd ska länder som Kina och Ryssland sakta men säkert ta sig upp till västs ölkonsumtion. I Västeuropa lär dock tillväxten bli fortsatt svag de närmaste åren. Kanske är det helt enkelt så att Müller inte får i sig mer öl.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.