Kaxiga småttingar med aptit på världen

Varför nöja sig med Sverige? Born Global-företagen, företag som direkt från starten går ut på den internationella marknaden, blir allt fler.

– Det hade aldrig gått att få lönsamhet om företaget gjort som alla andra tyckte och begränsat sig till den svenska marknaden i början, säger Sten Jeansson, sedan 2003 vd på HTC Sweden.

I höstas gick riskkapitalbolaget 3i in med 100 miljoner kronor i företaget, som har sitt säte i Söderköping. HTC har gått från klarhet till klarhet och ökat omsättningen med 300 procent sedan 2002. Förklaringen? En aggressiv internationell satsning. Inte som ett tillägg först när den svenska marknaden var erövrad, som är den vanliga strategin. Utan från allra första början. Redan första året kom 30 procent av omsättningen från utlandet samtidigt som företaget bara hade fyra anställda, från utlandet.

– Hade HTC gjort som bland annat Almi tyckte så hade det aldrig gått att få lönsamhet. På den svenska marknaden hade vi bara kunnat sälja tio maskiner, det hade aldrig räckt för att finansiera produktutvecklingen, säger Sten Jeansson.

– Det vimlar av sådana generaliseringar och dåliga råd som bygger på ett traditionellt tänkande om att ett företag måste etablera sig i Sverige först.

Att HTC:s maskiner för golvpolering slog igenom, först i USA och sedan i Italien, Storbritannien och Tyskland, beror främst på två saker, menar Sten Jeansson: grundaren, Håkan Thysells, mod. Och produkternas höga kvalitet.

– Håkan är ganska riskbenägen, för att lyckas måste man gå in med full kraft i varje marknad. Vi går inte på en ny marknad för att vara ta en liten del av den, utan för att bli marknadsledare.

– Det krävdes djärvhet för att presentera en maskin som visserligen var tio gånger bättre än alla andra, men också kostade tio gånger så mycket.

Mauro Gozzo, chefsekonom på Exportrådet, ser att det är just företag som har en högteknologisk nischprodukt som har bäst chanser att lyckas med en born global-strategi. Det innebär nya och stora möjligheter för svenska företag.

– För de här nischade företagen är ju hemmamarknaden väldigt liten. Ett tekniskt försprång är en förutsättning.

För ett sådant företag kan det finnas anledning att agera snabbt. Är man för långsam med att erövra marknader kan produkten ha kopierats när man väl vågar sig på ett nytt land.

Mauro Gozzo betonar att en Born Global-strategi knappast är något för ett företag utan marginaler.

– Det är ju dyrare. Dessutom krävs en förmåga att hantera främmande kulturer och kunskap om hur man säljer i andra länder.

___________________________________________________________

Flera Born Global-företag

Ett Born Global-företag går redan från starten ut på en internationell marknad, till skillnad från traditionella företag som först bygger upp en stabil verksamhet i hemlandet och sedan ser utländska marknader som ett tillägg. De är oftast högteknologiska företag med produkter som har stark ställning, ofta inom en smal nisch där den svenska marknaden inte hade varit tillräcklig.

Skype:
Företaget som bygger hela sin affärsidé på att ha hela världen som marknad redan från dag ett.

Micronic Laser Systems:
Laserritarbolaget Micronic Laser Systems saknar helt marknad i Sverige och har sina kunder, tevetillverkarna, i Asien.

Fido Film:
Det lilla filmföretaget har kunder över hela världen. Dessutom är det globalt även i ett annat avseende. För att kunna leverera de avancerade animationslösningarna handplockar man den bästa kompetensen från länder som Australien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland.ª

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.