Kassan är slut efter semestern, Birgersson

Småspararna jublade när Jonas Birgerssons Labs2 slogs ihop med börsnoterade Connova i förra veckan och kursen steg som en raket. Men jublet kan fastna i halsen. Redan när semestrarna är över riskerar kassan att vara tom, visar FVs beräkningar. Allt hopp står till "heta" diskussioner med potentiella kunder.

När det stod klart att Jonas Birgersson blir vice vd i ett börsbolag igen steg kursen hela 200 procent. I gammal god stil lovade bredbandsjesus en fantastisk framtid och atronomiska möjligheter. Connova tillverkar betalsystem och programvara för bredbandsoperatörer.

Men det krävs rejäla – och mycket snabba – intäktsökningar för att det nya bolaget ska klara sig till hösten. Enligt FV:s beräkningar räcker kassan som längst till efter sommaren. I värsta fall är pengarna slut om två månader.

Connovas vd Anders Ericsson bekräftar att köpet av Labs2 ”inte syns så mycket i balansräkningen”. Därmed kommer det nya bolaget finansiellt att likna dagens Connova.

I början av året tog bolaget in 25,4 miljoner i en räddningsemission. Och i början av månaden försattes ett av dotterbolagen i konkurs. I slutet av mars hade Connova 9,6 miljoner i kassan.

Pengar som enligt FV:s beräkningar räcker i 2-4 månader.

– Det handlar om de nya marknadsmöjligheterna. Det gäller att öka försäljningen under 2002 jämfört med 2001. Det måste bli bättre än 2001, definitivt, säger Connovas vd Anders Ericsson.

Anders Ericsson lovar att det inte kommer att bli tal om en nyemission. Han säger att det nya bolaget ska visa lönsamhet på månadsbasis 2003. I så fall krävs rejäla intäkter till det nya bolaget – något som bolagen idag saknar.

– Det som är skillnaden nu är att vi har kompletterande produkter. Och vi fokuserar oss mot ett marknadssegment där vi ser att det kommer att ta fart. Vi tror på den här typen av bredbandsaktörer, och då speciellt stadsnäten.

Anders Ericsson säger att Connova har ”ett tiotal heta kunder” på gång, men han vill inte berätta hur långt ifrån affär man är.

– Vi tror ju att det här ska ske i princip nu och under hösten. Det är alltid svårt att säga när affärer kommer in, men det ska hända nu och framåt, säger han.

En viktig kundgrupp är stadsnäten. Samtidigt har bredbandsutbyggnaden inte kommit igång som man tidigare trodde. Vid årsskiftet hade till exempel endast 19 av landets 289 kommuner ansökt om statliga bredbandspengar.

Hoppas ni att kommunerna ska komma igång med bredbandsutbyggnaden den närmsta perioden? – Det gör vi i viss mån. Vi tror på det.

Och om intäkterna inte förändras, hur länge klarar ni er? – Det är en prognos som vi inte har releasat och som jag inte kan ge. Jag vill inte kommentera det.

I mitten av maj ska Connovas aktieägare rösta om köpet av Labs2.

FAKTA:

2001 var Connovas rörelseresultat –45,9 miljoner kronor. Med andra ord var det genomsnittliga månadsresultatet –3,8 miljoner. Samtidigt försämrades resultatet under året. I oktober var samma siffra till exempel –6,4 miljoner.

Connova räknar med att man kommer att spara 1,7 miljoner månad efter vårens omstruktureringar, exempelvis konkursen av dotterbolaget Connova Systems.

Om man förutsätter att bolagets resultatutveckling ser ut som under 2001, räcker kassan i 4,5 månader. Om man baserar beräkningarna på en höstmånad förra året, räcker kassan i två månader.

Connova köper Jonas Birgerssons Labs2 med nytryckta aktier. Därmed får Labs2:s ägare 25 procent av Connova. Om vissa resultatmål uppfylls kan Labs2-ägarna få upp till 50 procent av aktierna.

Olle Cornéer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.