Riksbankens huvudvärk: Kartläggning visar att svenska kronan är sämst i EU

Svenska och norska kronan är de enda valutorna i Europa som fortsatt tappa mot dollarn i år – de flesta har istället stärkts. Det visar Affärsvärldens genomgång. Kräftgången ökar sannolikheten för en höjning om 50 punkter från Riksbanken. Men inte ens det tror SEB:s ekonomer kommer räcka för en långvarigt starkare krona.
Riksbankens huvudvärk: Kartläggning visar att svenska kronan är sämst i EU - Riksbankschef Erik Thedéen.
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Fredrik Sandberg och Janerik Henriksson / TT

Under 2022 tappade den svenska kronan omkring 15% mot den amerikanska dollarn, samtidigt tappade kronan mer än 8% mot euron.

Sverige var dock inte ensamma om att ha en svag valutautveckling relativt dollarn 2022. I september ifjol publicerade Afv en genomgång där ett stort antal valutors utveckling mot dollarn presenterades.

Temat som kunde utrönas var att de allra flesta valutor försvagades. Vid publiceringstillfället hade 29 av 32 valutor i vårt urval försvagats mot dollarn. Svenska kronans prestation var dock särskilt dålig, ska sägas.

Nu har vindarna vänt, och flera valutor har stärkts relativt dollarn under 2023. Bland annat har flera europeiska valutor såsom den danska kronan (+2,3%), brittiska pundet (+5,4%) och schweiziska francen (+3,5%) stärkts.

Svenska kronan satt däremot ett nytt bottenrekord gentemot euron så sent som i förra veckan.

Relativt dollarn har kronan har tappat -2,7% hitintills i år. Detta trots att SEK:en var bland de sämsta valutorna 2022. Den enda europeiska valuta som gått sämre är den norska kronan.

KRONAN PRESSAR RIKSBANKEN TILL HÖJNING

Norska kronan tappade över 10% mot dollarn under 2022 och har i år tappat ytterligare 9,1%. Den svaga kursen ledde till att Norges Bank genomförde en dubbelhöjning (0,5%) av styrräntan förra veckan – väntat var en höjning på 0,25%.

Sannolikheten att Riksbanken gör likadant och genomför en dubbelhöjning av styrräntan vid morgondagens räntebesked har nu ökat. Det skriver SEB i en uppdatering. Men en dubbelhöjning kanske inte ens räcker för att stärka kronan.

“Även om vi förväntar oss att Riksbanken kommer att leverera större stöd till kronan än vid räntebeskedet 26 april är det svårt att se en mycket starkare krona efter mötet den 29 juni. Inte ens en 50 punkters höjning, som har ökat i sannolikhet den senaste tiden, tror vi kommer räcka för en långvarigt starkare krona”, skriver storbanken.

SEB förklarar vidare att det finns risk för att en dubbelhöjning vid morgondagens möte skulle få omvänd effekt, och försvaga kronan ytterligare:

“Dessutom riskerar en 50 punkters höjning att utlösa ännu mer försäljning av kronor från utländska investerare då de kan anse att detta leder till en än mer ohållbar situation för svenska hushåll vilket i så fall kan väntas leda till vikande husmarknad, minskad konsumtion och ännu svagare tillväxt”.

Räntebeskedet från Riksbanken publiceras under torsdagen klockan 9.30. Konsensus bland de svenska storbankerna är att Erik Thedeén och riksbanksdirektionen höjer med 25 punkter.

Bankernas ränteprognos Dagen ränta Höjning imorgon Ränta vid slutet av 2023
Nordea 3,50% 0,25% 4,00%
Swedbank 3,50% 0,25% 4,00%
Handelsbanken 3,50% 0,25% 4,25%
SEB 3,50% 0,25% 3,75%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF