Karta: Tyska kärnkraften som kan återstartas efter nyvalet

I februari är det nyval Tyskland. Vid maktskifte till en kärnkraftsvänlig regering skulle den första nedstängda reaktorn kunna återstartas redan 2025. Men att väcka liv i den nedlagda kärnkraften komma att kosta uppåt 20 miljarder euro, enligt en ny kartläggning.
✓ Interaktiv karta: Reaktorerna som kan återstartas – så höga är prislapparna
Karta: Tyska kärnkraften som kan återstartas efter nyvalet - afv-tyska-reaktorer (1)
En tysk reaktor skulle kunna återstartas redan i år vid maktskifte. Foto: TT och Afv (montage)

Den 23 februari är det parlamentsval i Tyskland. Enligt opinionsmätningarna kan nästa tyska regering mycket väl bli en kärnkraftsvänlig koalition.

En sådan regering förväntas öppna upp nyss nedlagda kärnreaktorer. En reaktor bedöms kunna sättas igång redan under 2025.

För Sveriges del innebär en sådan politisk omsvängning möjlighet till lägre, stabilare energipriser. Flera av de anläggningar som kan bli aktuella för nystart ligger nämligen i norra Tyskland som i sin tur är sammankopplat med elområde 4 i södra Sverige.

En ändrad tysk energipolitik kan även underlätta för utbyggnad av ny kärnkraft i Sverige. Idag utgör tyska staten ett hinder genom sitt ägande i flera av de bästa platserna för nyetablering, vilket Afv rapporterat om.

Tysk kärnkraft redan till hösten

Kärnkraftverket Broksdorf ligger i Schleswig-Holstein i norra Tyskland.

Om den nya regeringen är snabb nog, ska verkets reaktorer enligt en rapport från konsultfirman Radiant Energy Group kunna återstartas redan i år. Och det för en kostnad som med marginal understiger en miljard euro.

Kärnkraftverket i Brokdorf. Foto:Wikipedia

Två andra kärnkraftverk i Emsland respektive Grohnde – också de i norra Tyskland – ska kunna vara igång före slutet av 2028. Ihop med Broksdorf samlad kapacitet om 4 GW.

Ytterligare sex reaktorer ska kunna vara i drift mot slutet av 2032.

I tre fall har nedmonteringen gått så långt att reaktorerna inte går att återstarta, men platserna bedöms ändå ha tillräckligt mycket infrastruktur kvar för att kunna användas för ny kärnkraft.

 

Tyskland sista reaktor stängdes 2023

Tyskland höll fast vid sitt beslut att stänga sina reaktorer också efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

De sista reaktorerna stängdes ner 2023. De stod för hela 6% av den tyska elproduktionen.

Men när varken vinden blåser eller solen lyser kan det bli som den 12 december i fjol. Då kom endast 18% av Tysklands elbehov från förnybara energikällor. Resten, det vill säga hela 82% av behovet genererades av kol- och gaseldade kraftverk i Tyskland. Och från angränsande EU-länder.

Som en direkt följd fick södra Sverige uppleva ett par dagar av onormalt höga elpriser.

"Förnuftig energipolitik är kärnkraft"

Enligt de senaste opinionsmätningarna är de borgerliga samarbetspartierna CDU/CSU störst.

Enligt de tyska kristdemokraternas gemensamma valmanifest vill partierna satsa på fjärde och femte generationens kärnenergi, små modulära reaktorer (SMR) och fusionskraftverk. De är också öppna för att återuppta driften av de kärnkraftverk om det kan ske till en rimlig teknisk och ekonomisk kostnad.

Markus Söder, CSU. Foto: TT/AP

Men för att nå majoritet i den tyska förbundsdagen måste CDU/CSU bilda en koalition med ett annat parti. De möjliga koalitionspartierna som nämnts är något av de de nuvarande regeringspartierna, det vill säga socialdemokratiska SDU, miljöpartistiska De Gröna eller liberala FDP, som orsakade regeringskrisen när de hoppade av i november.

En koalition med De Gröna skulle kunna försvåra en omläggning av energipolitiken.

Men enligt Markus Söder, partiledare för CSU, är ett samarbete med De Gröna uteslutet.

"Det måste finnas ett engagemang för en förnuftig energipolitik, det vill säga kärnkraft", sa Markus Söder vid ett valmöte på måndagen.

"Vi tror inte att De Gröna är kompetenta att regera", tillade han.

Men innan något regeringsbeslut kan tas måste den nationella atomenergilagen ändras.

För det krävs majoritet i den tyska förbundsdagen efter valet den 23 februari.

Läs ocksåTysk elproduktion rasar – trots massiv utbyggnad: ”Anmärkningsvärt”

Läs ocksåTyska staten hinder för ny kärnkraft i Sverige: ”Äger intressanta platser”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase