Karriärplan på rätt höjd

Det skadar inte att ha en plan för den egna kompetensutvecklingen. Företagsinterna program och teoretiska MBA-utbildningar leder ibland åt olika håll.

Vilken utbildning är den rätta för mig? Den frågan är mer aktuell än någonsin, sedan det står tydligt att allt fler företag tar ett mer samlat grepp om medarbetarnas kompetensutveckling.

Trenden går mot fler lärande organisationer där företagsspecifika och interna program vinner mark. Det hindrar inte att den enskilde medarbetaren kan ta initiativ för sin egen kompetensutveckling. Det ligger i sakens natur att individen måste vara med på noterna för att målet för utbildningen ska infrias. Därför är det viktigt att var och en funderar över den egna karriärplaneringen och hur ny kompetens ska komma till heders.

Högre motivationsgrad

Kunskap är förvisso ingen tung börda att bära, men för att genomleva en tuff MBA-utbildning krävs det till exempel en betydligt högre motivationsgrad än en diffus önskan om att få en internationellt gångbar titel i meritförteckningen. Den som hoppar på ett digert utbildningprogram (en MBA-utbildning innefattar minst 300 studiedagar) utan att ha anpassad arbetstid, arbetsgivarens välsignelse och anhörigas förståelse, riskerar att slå krokben för sig själv.

MBA-utbildningarna har blivit mer populära på senare år. “Full time”, “part time” eller “Executive MBA” – utbildningarna är många, varför det krävs ett mindre detektivarbete för att undvika blindskär.

Heltidsutbildningar lämpar sig bäst för yngre personer som vill rusta sig för framtiden och bli attraktiva för multinationella företag.

För att vara säker på att få valuta för pengarna är prestigeskolornas utbildningar säkra kort. I Europa handlar det om Insead, IMD och London Business School. För att CV-putsningen ska ge maximal utdelning krävs att managementkonsulter, huvudjägare och andra rekryterare har ett gott öga till utbildningen. På den internationella arenan betyder rankningslistor och ackrediteringsinstitutens omdömen oerhört mycket.

Ju äldre en person blir desto högre blir alternativkostnaden för att ta en utbildningskostnad. Det handlar om både inkomstbortfall och att löneutvecklingen inte blir lika positiv då lönen tenderar att ligga på en högre nivå redan från början.

I stället för en lång och krävande utbildning med osäker utgång är det sannolikt bättre att satsa på en skräddarsydd utbildning och handfast lärande i den egna organisationen.

Samtidigt ska man inte underskatta värdet av att delta i öppna program där man frotterar sig med deltagare från andra branscher med olika bakgrund. Nätverksbyggandet, liksom länken till akademisk forskning, kan givetvis vara värdefullt.

Bytte arbetsgivare

Affärsvärlden frågade för ett år sedan 250 före detta deltagare vid MBA-program vid Handelshögskolorna i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo, samt Chalmers och Warwick Business School, om nyttan med utbildningen. Det visade sig att flertalet hade fått mer kvalificerade arbetsuppgifter och höjt sina inkomster. Inom två år efter avslutad utbildning hade dock sex av tio bytt arbetsgivare.

Dessa samband gäller än. Utbildning gynnar den egna löneutvecklingen och bidrar till rörligheten på arbetsmarknaden för mellanchefer, vilket är positivt. Men fortfarande finns signaler som tyder på att karriärplaneringen ibland brister i företagen och att kompetens inte tillvaratas på bästa sätt. Det är att resursslöseri som borde kunna minskas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.