Karriären viktig även för seniorer
På senare tid har det kommit flera rapporter om att även äldre människor faktiskt har sex. Nu kommer ytterligare en nyhet på området detta-visste-vi-inte-om-seniorer. Många av dem vill jobba! Och fortsätta både med att göra karriär och att utvecklas på jobbet.
– Det var en överraskning att så många fortsätter att ha höga ambitioner i sitt arbetsliv, även för oss som arbetar med bemanning av medarbetare som är seniora, säger Joanna Sundström, marknadschef på rekryteringsföretaget TNG, som beställt Synovate-undersökningen som presenteras denna vecka.
Undersökningen visar också att många av dem som är strax över 50 år inte tror att de kommer att orka, eller vilja, arbeta efter 65. Det kan däremot många av dem som är närmare pensionsåldern tänka sig.
– Ju längre man jobbar, desto mer verkar det gå upp för många att de faktiskt kan fortsätta några år till, säger Joanna Sundström.
TNG har hittills hyrt ut, eller rekryterat till kund, ungefär 200 personer över 50 år för tillsvidare- eller visstidsanställning. Det är främst företag inom bank och finans, samt företag som behöver personal till sina ekonomi- och administrationsavdelningar, som är intresserade av att anlita äldre arbetskraft.
– Det är också vanligt att företag vill ha lite äldre personer till sin kundtjänst. Där är det ofta väldigt låg genomsnittsålder, samtidigt kan det vara bra för en hel del kunder att kunna få hjälp av någon som inte är uppvuxen med en mobiltelefon.
De företag som vill anställa äldre personer måste ställa in sig på att erbjuda mer flexibilitet än man kanske är van vid sedan tidigare, tror Joanna Sundström.
– Många seniorer vill till exempel ha långledigt på semestern, eller ledigt någon eller några dagar i veckan.
Hon tycker att det är lite märkligt att pensionen innebär ett så tvärt slut på yrkeslivet.
– Jag tror att det kommer som en chock för en del att plötsligt inte ha ett jobb att gå till.
– Ett företag hade en bra modell för att göra övergången mjukare och samtidigt behålla kompetensen längre. Deras personal gick ned till fyradagarsvecka innan pensionen, och arbetade sedan kvar en dag i veckan, säger Joanna Sundström.
—
Två av tio pensionärer vill göra comeback
* En av fem yrkesarbetande seniorer skulle vilja byta arbete.
* Nästan varannan senior skulle föredra ett nytt arbete framför avtalspension nästa år. I åldersgruppen 61 till 65 år skulle sju av tio personer föredra ett nytt arbete.
* Fem av tio personer i åldern 61 till 65 anser att arbetet är “mycket viktigt för mig”. 12 procent anser att “arbetet inte är särskilt viktigt”.
* Fyra av tio äldre seniorer planerar att fortsätta arbeta efter 65 års ålder.
* Två av tio pensionerade seniorer är intresserade av att börja arbeta igen, i synnerhet om de hade möjlighet att få en flexibel arbetstid eller fick chansen att prova nya arbetsuppgifter eller ett helt annat yrke.
Undersökningen omfattar både yrkesarbetande och pensionerade personer i åldern
50 till 65 år. Totalt 819 personer har besvarat frågorna.
Källa: Synovate.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.