Karkrabatten 6,5 miljarder

Det har funnits en Karkrabatt i Telias aktiekurs och avgången kan få börskursen att stiga den närmaste tiden. Men för en långsiktig uppvärdering krävs det att staten sätter in en betydligt kraftfullare VD, enligt analytiker Ekonomi24 pratat med.

”Jag tror att Jan-Åke Kark varit pressad av ägaren staten för den dåliga kursutvecklingen och att det är ett minst lika viktigt skäl till avgången som hans hälsa. Rosengren har själv fått ta skott och då vidtagit den här åtgärden”, säger Mattias Gredmark, analytiker på Aros Maizel.

Telias kurs reagerade positivt på beskedet om Jan-Åke Karks avgång och steg med runt 4 procent samtidigt som börsen fallit 2 procent. Telias börsvärde har ökat med 6,5 miljarder på beskedet om Jan-Åke Karks avgång.

”Kursreaktionen talar sitt tydliga språk. Jan-Åke Kark har har knappast gjort något större intryck och har uppfattas som otydlig på marknaden. Men problemen i Telia är större än Jan-Åke Kark, det handlar om att väldigt få i ledningen har någon erfarenhet av aktiemarknaden”, säger en annan analytiker.

Att den tillförordnade chefen Marianne Nivert är en tillfällig lösning är det ingen som tvivlar på.

”Det får vi hoppas och att de hittar en person med mer marknadserfarenhet. En person som kan städa upp i det här bolaget och göra de kraftiga rationaliseringar som krävs”, säger Mattias Gredmark.

Marknaden efterlyser nu en person utan historia på Telia.

”Det behövs en person med erfarenhet att leda ett börsbolag och gärna att göra strukturaffärer som Telia behöver nu. Det vore djärvt att tillsätta en utlänning, men det vågar väl inte regeringen”, säger en analytiker.

En person som står Telialedningen mycket nära bekräftar analytikernas bild av Jan-Åke Karks ställning i bolaget för Ekonomi24:

“Jan-Åke Kark har blivit mer om mer isolerad och har till och med haft svårt med att få stöd från den egna ledningen.”

“Ledningsfrågan måste lösas snabbt. En strukturaffär måste till. En sådan skulle också kunna lösa ledningsproblemet.”

Näringsminister Björn Rosengren befinner sig i London under onsdagen och väntas tillbaka till Stockholm först sent på onsdagskvällen. Enligt pressekreteraren Lars Georgsson kan Rosengren kommentera Karks avgång först senare under dagen.

Lars Johan Cederlund, kansliråd på enheten för statligt ägande på Näringsdepartementet, vill inte kommentera ledningsförändringarna i Telia. Han vill heller inte kommentera om frågan varit uppe på näringsdepartementet. Beslutet om vem som ska bli ny vd ligger hos styrelsen:

”När Jan-Åke Kark utsågs till vd första gången för snart två år sedan var det styrelsens beslut. Det är styrelsens beslut den här gången också”, säger Lars Johan Cederlund.

I en intervju med Svenska Dagbladet i slutet av augusti förklarade Jan-Åke Kark att han kände stöd från huvudägaren staten. Så sent som den 23 september friskförklarade han sig i en intervju med Dagens Industri:

”Mitt hälostillstånd är bra och jag är inte en person som får magsår.”

Per Agerman

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.