Kark: ”Jag älskar mitt jobb”

Telia använde alla medel för att måla upp en bild av lugn och ro internt när ledningen mötte pressen för att prata om Jan-Åke Kars avgång. Spekulationerna mottades bort och verksamheten var i fokus. Jan-Åke Kark höll masken och var lika lättsam som vanligt, trots det svåra beslutet att lämna bolaget.

Det var en väl samlad Telia-trojka som offentliggjorde beskedet att Jan-Åke Kark lämnar posten som koncernchef i Telia. Uppbackad av styrelseordföranden Lars-Eric Petersson och vice-vd Marianne Nivert, som nu blir tillförordnad koncernchef, mötte Kark det samlade pressuppbådet på hemmaplan i Farsta.

Telia-ledningens budskap var tydligt under presskonferensen: Jan-Åke Kark avgår av hälsoskäl och det påverkar inte bolagets verksamhet. Telia går med full fart.

Men under ytan fanns det stora känslor. ”Det har varit en tung helg, jag älskar mitt jobb”, konstaterade Jan-Åke Kark på väg ut från presskonferensen.

Jan-Åke Kark tvingas lämna sin post efter en av de mest turbulenta perioderna i Telias moderna historia. På tio månader har företaget gått från fusionen med Telenor till börsnoteringen som följts av stora förändringar i Telias organisation och verksamhet.

Jan-Åke Kark har tidigare haft magproblem men det är hjärtat som får honom att avgå. Han medger att han pressats hårt på ledningsposten men han tycker inte att han gått in i väggen:

”Jag är psykiskt lugn och blir sällan arg. Men det är klart att om man långsiktigt jobbar med det här tempot och den här pressen så bränner man ljuset i båda ändarna.”

Hjärtproblemen har upptäckts under de senaste veckorna och Jan-Åke Kark ska genomgå ytterligare undersökningar i november. Därefter väntar en eventuell operation.

”Det hade inte varit meningsfullt att fortsätta att jobba samtidigt med undersökningarna. Risken är att det hade blivit nya spekulationer som kunnat påverka både företaget, de anställda och ägarna”, säger Jan-Åke Kark.

För Lars-Eric Petersson och Marianne Nivert kvarstår ett tungt jobb. Petersson ska hitta en nya koncernchef och Nivert ska ingjuta lugn bland personalen och fortsätta att driva igenom förändringarna i organisationen. Båda beskriver Karks avgång som olycklig.

”Det är aldrig bra när man tvingas konstatera att ett ledningsbyte måste genomföras så kort efter en börsintroduktion. Men vi har djup respekt för beslutet när Jan-Åkes hälsosituation är som den är. Då kan man inte ta hänsyn till tidpunkten”, säger Lars-Eric Petersson.

Har det varit för hård press på styrelse och ledning? ”Det förändringsprogram som vi fattade beslut om i styrelsen inför noteringen, det är ambitiöst. Det kräver mycket energi men jag vill inte spekulera i om det har varit för hård press.”

Marianne Nivert får efter 37 år på Telia ta plats på högsta posten i företaget även om det är en temporär lösning. På presskonferensen förklarade hon direkt att hon inte är en vd-kandidat på lång sikt.

Hennes verksamhetsfokus var dock påtagligt och när hon nu tar över det operativa ansvaret sker det med omedelbar verkan.

”Jag står redo att ta över som nummer två i koncernen. Jag kan organisationen och personerna i Telia. Nu gäller det att se till att personalen får reda på vad som gäller. Sedan ska vi fortsätta arbetet att genomföra den strategi som vi har arbetat fram.”

Hur länge hon kommer att leda Telia är oklart. Lars-Eric Petersson och den övriga styrelsen har redan påbörjat jakten på en ny koncernchef men när utnämningen kan ske är för tidigt att säga.

Den statliga ägardominansen och den långsamma utförsäljningen av Telia har tidigare pekats ut som ett av de tyngsta skälen till att bolaget är svårt att leda. Men Lars-Eric Petersson var på onsdagen inte beredd att ställa några nya krav på staten att minska sitt ägande för att bädda för en enklare rekryteringsprocess.

Styrelsens platsannons är istället kort och gott:

”Det är norra Europas mest spännande arbete.”

Och det tuffaste? ”Inga vd-jobb är enkla”, säger Lars-Eric Petersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase