Karin Fries: ”Stora värden att hämta i Naspers”

Karin Fries förvaltar Carnegie Afrikafond – berättar om sin portfölj och vad hon tror om den afrikanska marknaden.

Hur ser mandatet ut för den här fonden?

– Det är en fokuserad fond med ett innehav på cirka 30 noterade afrikanska bolag. Vi investerar i väletablerade bolag med goda kassaflöden, bra utdelning och helst låg skuldsättning och låg värdering. Tillväxt­dynamiken i Afrika drivs mycket av den unga och växande befolkningen, så investeringsmässigt blir det mycket ­fokus på bank, konsumtion och kommunikation. Något som är lite mer specifikt för just den afrikanska marknaden är att jag ofta också får väga in faktorer som likviditet i aktien och att den aktuella valutan är ­konvertibel.

Vilka länder är ni mest exponerade mot?

– Sydafrika är störst med lite drygt 50 ­procents andel, sedan ligger Nigeria, Kenya, Egypten och Marocko på strax under 10 procent vardera.

Nigeria och Egypten är båda länder som drabbats hårt av politisk oro under senare år. Hur ser du på det?

– När det gäller Nigeria måste man komma ihåg att det framför allt gäller landets nordöstra delar. Om man exemplifierar med en av landets största banker, Zenith Bank, så kan endast cirka en procent av ­deras verksamhet hänföras till de nord­östra delarna. För den nigerianska ekonomin har problemet snarare varit det låga oljepriset och lägre produktion. I Egypten har situationen förbättrats avsevärt sedan ­regeringen släppte pundkursen fri förra året samtidigt som flera viktiga reformer genomfördes.

Vilket är ditt största innehav?

– Det är sydafrikanska Naspers, ett globalt företag inom internet och underhållning. Naspers är bland annat delägare i Flipkart, som är en indisk motsvarighet till Amazon, och i det ryska kommunikations- och underhållningsföretaget Mail.ru. Men det som är riktigt intressant är att bolaget sedan 90-talet är delägare i kinesiska Tencent som bland annat äger Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter och Facebook. Faktum är att Naspers ägande i Tencent i dag är värt mer än hela Naspers börsvärde, så det är ett bolag där jag tror det finns stora värden att hämta.

Kan du ge något exempel på era innehav i Egypten?

– Vi har en post i Commercial International Bank (CIB). När den egyptiska ekonomin nu börjar ta fart igen kommer det att finnas ett stort behov för landets företag att investera för att anpassa sig till den nya miljön. Ser man till CIB:s utlåningskapacitet så ligger utlåningen för närvarande på cirka 35 procent av inlåningen, medan den under normala omständigheter borde ligga kring åtminstone 50 procent. CIB är dessutom ­betydligt mer välskött än de statliga egyptiska bankerna.

Ni har också ett innehav i bryggeriet Brasserie du Maroc. Hur funkar det egentligen att sälja öl i Marocko?

– Det går faktiskt ganska bra. Bolaget har tyngts under senare år av att Ramadan, då det är helt förbjudet att sälja bland annat öl, infallit under juli och augusti när det är som varmast och folk brukar dricka som mest. Nu kommer Ramadan att börja infalla i juni och maj, och då kommer den ­effekten att minska. Bolaget hade tidigare koncessionen att buteljera Coca-Colas produkter i Marocko, men den försvann i samband med en strukturaffär för drygt tio år sedan som bland annat innebar att Brasserie du Maroc förbjöds att producera andra läskedrycker under 15 år. Nu närmar vi oss slutet av den perioden och då kan bolaget börja utnyttja sitt distributionsnät för flaskvatten för att även sälja läskedrycker.

Vad tror du om den afrikanska aktiemarknaden under resten av året?

– Fortsatt bättre global makrostatistik och högre råvarupriser är goda nyheter för den afrikanska kontinenten och vi ser att de makroekonomiska förutsättningarna fortsätter att förbättras i några av nyckelekonomierna. Värderingarna har fallit de senaste åren och är inte alls så krävande som de en gång var.

Karin Fries

Förvaltar: Carnegie Afrikafond.

Förvaltat kapital: Cirka 320 miljoner kronor.

Utveckling: +0,5% hittills i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.