Kapitalflykt från IT-konsulter
“Jag har köpt ett stort, dyrt hus som jag bland annat måste finansiera. Och jag är fortfarande storägare”, säger Stefan Lindell, informationsansvarig på IT-konsulten Resco. Han har sedan i september förra året sålt nästan 100.000 Rescoaktier.
Men uttalandet kunde komma från många insiders i de svenska it-konsulterna. Efter de kraftiga kurslyften i IT- konsulternas har många lednings- och styrelsepersoner i dessa bolag tagit chansen att tjäna stora pengar. Många av dem anger att just privatekonomiska skäl ligger bakom försäljningarna.
Johan Hernmark tycker att medias fokusering på vad IT-insiders gör är överdriven. Johan Hernmark är VD på riskkapitalbolaget IT Provider, som äger och är insider i några av börsens IT-bolag. Han är en av de personer som har sålt de senaste månaderna. Enligt honom beror insiderförsäljningarna på hur hela ägarbilden ser ut i bolaget.
Affärsvärlden har kartlagt hur insideraffärerna påverkar börsens IT-konsulter. Valet har fallit på konsulterna, eftersom denna grupp är mest känslig för ledningsavhopp.
Det är därför ganska glädjande att så stor del av konsultbolagens ledningar är storägare i sina bolag. I den tabell som Affärsvärlden har sammanställt var en ägarandel för insiders på runt 25 procent inte ovanlig vid halvårsskiftet förra året. I flera fall, exempelvis HiQ, MSC, Sigma och Softronic, var lednings- och styrelsepersonernas ägande ännu större.
Motsatt effekt
Aktieägandet ska förhoppningsvis ge en slags inlåsning av nyckelpersoner, som etsar fast varumärket och grundläggande värderingar hos bolaget.
Men tyvärr verkar kursuppgången i IT-konsulterna ge bolagen en motsatt effekt. I 20 av 27 svenska börsnoterade IT-konsulter har insiders minskat sina aktieinnehav sedan juli 1999. En förklaring är att köp har varit omöjliga. Merparten av nyckelpersonerna i svenska IT-konsulter hade inga förmögenheter sedan tidigare. Kursuppgången har därför gjort att de inte har haft någon möjlighet att öka sina aktieinnehav. Dessutom är en privatekonomisk förklaring, som i Staffan Lindells fall, fullt logisk. Visst finns det fog för ledningen att passa på att sälja och tjäna mycket pengar efter konsultaktiernas tjurrusning på börsen.
Sambandet mellan kurslyft och insiderförsäljningar är tydligt. I Affärsvärldens tabell framgår att i de konsultbolag som är mer “internetkonsulter” än övriga, och till följd av internetboomen har värderats upp mest, så har insiderförsäljningarna också varit störst.
Ett exempel är Information Highway. Där har insiders, däribland Hernmark genom IT Provider, sålt 25 procent av sitt innehav sedan juli 1999. Före Hernmarks inträde i bolaget 1998 betraktades Information Highway mest som ett misslyckande på börsen. Omfokuseringen mot internet fick börsvärdet att öka med 2.300 procent förra året. Och det är alltså utefter denna kursresa som försäljningarna har skett.
I konsulten HiQ har insiders sålt av halva innehavet sedan i somras och i Resco har insiders minskat sitt innehav med en femtedel.
De internetkonsulter som har sluppit insiderförsäljningar är relativt nya på börsen och omfattas fortfarande av den vanliga ettårsregeln, där insiders förbinder sig att inte sälja.
Chans att hoppa av
Lite tillspetsat har alltså IT-konsulternas kursuppgångar givit nyckelpersoner anledning att hoppa av bolagen i tid. Insiderförsäljningarna sker i takt med kursstegringar.
Snart kanske varken Stefan Lindell eller övriga insiders längre är storägare i sina bolag. Frågan är nämligen om de ens själva tror på dagens konsultvärderingar, som till stor del drivs av privatplacerares spekulationer.
Höga nivåer
I flera bolag börsvärderas varje anställd IT-konsult till 10-15 miljoner. Det är en siffra som är svår att motivera. En konsult från en internationellt etablerad firma som McKinsey omsätter ungefär 4,5 miljoner kronor per år. Denna nivå kommer ingen av it-konsulterna i närheten av, snarare hamnar deras genomsnittliga intäkt runt en miljon, vilket efter löneomkostnader ger en vinst på runt 200.000 kronor.
Dessutom utgör den snabba tillväxtstrategi som många av konsulterna har anammat ett rejält hot för bolagen. Vid en allt för hög tillväxt riskerar bolaget att hamna i totalt kaos, inte minst när bolagen leds av folk som inte har någon tidigare erfarenhet av att driva stora företag. En tumregel bland etablerade konsultbolag säger att det är svårt att växa snabbare än 20-30 procent per år utan att försämra kvaliteten. Det var den årliga tillväxttakt som Linné Data (numera Cell Network) uppvisade sedan 1982 fram till förra året, då bolaget påbörjade sina jätteförvärv.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.