Kaos i Jan Carlzons klädbolag
Ny tillförordnad VD blir Christel Kinning, tidigare VD för Polarn & Pyret som ingår i koncernen, som tar över efter Lars-Åke Tollemark, tidigare VD för Portwear.
Samtidigt meddelar bolaget att styrelsen beslutat att genomföra ett ”kraftfullt åtgärdsprogram”. Vad detta består, och hur mycket det syftar till att spara, får marknaden dock inte veta.
Största ägare i Rnb, med nästan 20 procent, är investmentbolaget Karl Stockman som även – tillsammans med Nordea – var med om att sätta det på börsen i slutet av juni i år. Bakom Karl Stockman står affärsmännen Jan Carlzon och Mikael Solberg.
”Jag ångrar inte att vi noterade bolaget”, säger Mikael Solberg.
”Företaget är jätteintressant och gör jättebra saker. Sedan har vi hamnat i en trist konjunktur och vi har haft mycket emot oss senaste halvåret. Men får vi bara genomföra de här förändringarna är vi optimistiska om den framtida utvecklingen.”
Varför är Christel Kinning en bättre VD än Lars-Åke Tollemark? ”Det är styrelsens bedömning att Lars-Åke inte visat den handlings- och beslutskraft och de ledaregenskaper som behövs för att ta företaget framåt i det här läget. Vi är alla olika och bra på olika saker. Lars-Åke är nog mer av en framgångs-VD och därmed inte helt rätt för den situation som nu är.”
Är det inte pinsamt att behöva byta VD och komma med sparpaket efter bara några månader på börsen? ”Nej, det tycker jag inte. Att sätta bolaget på börsen var inget vi gjorde från en dag till en annan, det var planerat sedan ett år tillbaka och det är klart att man riskerar att marknaden ändras. Att vi nu visar handlingskraft är väl inget att skämmas för.”
Christel Kinning kan inte säga hur sparprogrammet ser ut.
”Processen har påbörjats, men exakt vad den går ut på och hur siffrorna ser ut kommer vi inte att säga något om förrän i delårsrapporten 31 oktober”, säger Christel Kinning.
Som bakomliggande orsak anger hon både interna problem och en vikande försäljning.
”Vi har gått igenom en väldigt tuff process som företag, både genom sammanslagningen till Rnb, genom en rent fysisk flytt och genom att sätta bolaget på börsen. Det har tagit mycket energi”, säger hon.
”Den största orsaken är dock utebliven försäljning, orsakad av den allmänna lågkonjunkturen. Vi trodde länge att vi inte skulle drabbas så hårt och såg heller inga signaler på det. Att ha ett tydligt koncept adresserat till en tydlig målgrupp är ett sätt att försöka skydda sig mot konjunktursvängningar, och det har vi. Men under sommarperioden, då vi såg hur reavarorna fyllde butikerna, blev det alltmer märkbart att all handel drabbas”, säger Christel Kinning.
Trots att resultatet för 2001 bedöms bli lägre än för 2000 säger hon sig ändå vara ”trygg” inför framtiden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.