Känn ingen sorg för mig Göteborg

Ola Serneke är grundare, vd och storägare till det börsnoterade byggbolaget som bär hans namn. Efter flera uppmärksammade statusbyggen i västra Sverige vill han göra bolaget till en stor nationell aktör.

Det är ståndsmässiga lokaler som Serneke Group flyttade till häromåret. Från takterrassen på det som förr var Sjöbefälsskolan på Kvarnberget i centrala Göteborg är det panoramautsikt över stadens hamninlopp, Hisingen och stora delar av centrum. I horisonten kan man dessutom se Sernekes stora prestigeprojekt, det som ska bli Nordens högsta byggnad med sina 240 meter.

Ola Serneke pekar på ett grannbygge på Lindholmen, som redan är i gång.

– Ser du byggkranarna? Den byggnaden ska bli 17 våningar. Vi ska bygga till vänster om den – och Karlatornet ska bli 74 våningar, säger Serneke, inte utan stolthet över vad som kommer förändra Göteborgs stadsbild.

Den snart 46-årige grundaren, storägaren och börs-vd:n är bred och rejäl – som det anstår en byggmagnat. Han har på femton år gått från en nystartad verksamhet med bas i Trollhättan, till en mångmiljardkoncern och på kuppen blivit ett välkänt namn i bygg- och entreprenadbranschen. Men namnet är också känt hos den bredare allmänheten genom omfattande sponsring av idrottslag såsom det lokala hockeylaget Frölunda Indians och IFK Göteborg. Därtill ett antal andra lag i Allsvenskan där Sernekes logotyp pryder tröjor.

– Vi går inte ut med hur mycket vi lägger på sponsring, säger han kort om det.

Han har visioner, höga ambitioner och ett antal stora projekt i gång. I Kungälv utvecklar man den nya stadsdelen Kongahälla med bostäder och köpcentrum och åt Mälardalens högskola byggs Campus Eskilstuna. Efter köpet av Göteborgs cityflygplats Säve i fjol har man stora planer på att utveckla två miljoner kvadratmeter mark. Motorstadium övervägs, bland annat.

I Göteborg finns ytterligare avtryck: år 2015 slutfördes bygget av multisportcentret – även det Nordens största med sju våningar med bland annat skidanläggning inomhus. Namnet? Prioritet Serneke Arena.

Men det allra största är just prestigeprojektet som Ola Serneke pekar ut. Kring nämnda skyskrapa Karlatornet ska det bli ett blandstadsområde kallat Karlastaden, med kontor, bostäder och köpcentrum. En vision han har haft under många år och som under åren burit andra namn. Snart vinner beslutet laga kraft.

– Byggstart blir denna höst, säger han.

När vi sitter på hans kontor på fjärde våningen visar han mobilbilder på de två meter breda och 40 meter långa pålar, som just nu håller på att borras ner. Sedan ska grunden gjutas. Det torde handla om veckor från formell start.

Ola Serneke tycks ha kommit från ingenstans och har byggt en verksamhet som i fjol hade intäkter på 4 miljarder kronor och för tillfället har en orderstock på 8,3 miljarder kronor. Men vem är han?

De som haft med honom att göra beskriver honom som energisk och visionär, andra i branschen kallar honom för excentriker.

Ola Serneke hummar instämmande åt beskrivningarna.

– De flesta bolagsbyggare är rätt extrema på ett eller annat sätt. Jag jobbar extremt mycket och ställer höga krav på mig och min omgivning, säger han.

Ola Serneke är född 1971 i Alingsås. Hans far är från Herrljunga och mor från Estland. Hon var gymnasielärare i språk, han läkare med stort intresse för teknik med kameror, båtar, hus och allehanda ingenjörskap. Sonen delade det tekniska intresset och studerade senare byggteknisk linje på gymnasiet.

Under studietiden fick han jobb på Skanska som utsättare till arbetsledare, på somrarna jobbade han som plåtslagare. Yrkesvalet kändes rätt redan då. Han fick också sommarjobb på Peab, och när det var över togs han in som trainee 1996.

– Jag fick gå runt och jobba på olika avdelningar. Hela tiden där var kanon, säger Ola Serneke.

På Peab jobbade han i sex år, men hade under tiden inte någon tanke på att starta eget.

– Jag var så fokuserad på det. Men jag byggde upp ett kontaktnät med beställare och leverantörer.

Han påminner om att byggbranschen på 1990-talet inte var någon het bransch och att det snarare fanns ett underskott av jobb.

– Folk åkte ju till Norge för att arbeta. Det är ju därför vi är i dagens läge, för att vi måste ta igen hela 1990-talets brist på produktion.

När en gammal lumparkompis, Stefan Hansson på det familjeägda fastighetsbolaget Knut Hansson, hör av sig med en förfrågan om att bygga lägenheter sätter det i gång något hos Serneke. Idéer om att driva egen firma, göra det lite bättre – på sitt sätt.

Med en kund redo lämnar Ola Serneke anställningen och med kompanjonen Andreas Fagerberg bildas byggbolaget 2002. Snart sköter man entreprenad åt olika industriprojekt i Trollhättan.

Stadigt tar de allt fler projekt. Vid denna tid är det inte många som fäster stor notis om Sefa, som bolaget heter då. I branschen finns ett stort antal lika småskaliga entreprenadbolag. Men grundarna har större planer.

– Vi har haft en riktlinje som varit solklar. Vi ska till ett visst mål och dit ska vi nå, säger Ola Serneke.

År 2007 tyckte kompanjonen att bygget växte för stort och han blev utköpt av Ola Serneke, och andra i ledningen. År 2010 sattes målet till intäkter på 1,5 miljarder kronor 2015 – vilket man nådde tidigare. Det senaste målet är intäkter på 10 miljarder år 2020.

Bolaget bytte namn 2014 och det var många olika namn som bollades runt tills man fann att grundarens namn var bäst lämpat.

– Det bryr jag mig inte om, säger han om att se sitt namn på lagtröjor.

Vad som däremot spelar roll är att skapa prestigeprojekt med byggnader som det snackas om. Paralleller har dragits av att Karlatornet ritats av samma arkitektbyrå som står bakom världens högsta byggnad, Burj Khalifa, i Dubai.

– Vi satsar mycket på profilbyggnader. Om Karlatornet skulle vara 100 meter lägre hade det inte fått den här statusen på det arkitektoniska, säger han.

Under intervjun pratar han om missuppfattningar. Han sitter med armarna i kors vid bordet på sitt kontor och vill gärna tala om mediebilden av bolaget. Sedan noteringen har bolaget synats på ett sätt som han inte tycker är korrekt. Han tillägger att analytikerna från mäklarhusen gör det grundligt, medan journalistkåren har varit slapp.

Han anser att rapporteringen kring -bolaget baserats på blott en natts läsning av prospektet. När han ombeds precisera vilka missuppfattningar han tycker är felaktiga blir han lite undflyende.

Affärsvärlden, bland andra, har tidigare rest frågor kring bolagets värderingsmodeller och risktagande i projekt som ännu inte är realiserade. Ola Serneke reagerar på detta.

– Då har man inte heller läst på. Värderingarna på våra tillgångar är 1,7 miljarder, men de är bokförda till 600 miljoner. Värderingar är väldigt försiktiga för att inte vara uppblåsta. Och värderingsinstituten som gjort dessa vill ju inte bli stämda eller få på sig dumstruten, säger han och tillägger att informationen är tillgänglig för de intresserade.

– Det är så lätt att bara fråga koncernledningen hur det ligger till.

Han drar paralleller till mediebevakningen av H&M:s utveckling.

– Ett tu tre så sjunker deras kurs med 20–30 kronor i ett av världens största bolag. Och så sitter det en 32-årig journalist, som aldrig varit i näringslivet, och berättar hur Stefan Persson ska sköta H&M.

Han konstaterar att okända bolag, såsom hans Serneke, är extra exponerade mot hur medier bevakar det.

– Det kan påverka jättemycket, säger han och fortsätter uppehålla sig till kring mediebevakningen av Serneke.

Han konstaterar att aktiekursen speglat negativa skriverier, men att han tror såklart starkt på bolaget. Själv har han köpt aktier i omgångar under snart ett års tid.

– Sedan noteringen har jag köpt aktier för 40 miljoner, säger han.

Ola Serneke sålde inte något av sitt innehav när bolaget gick till börsen. Hur går det ihop – särskilt som det inte verkar finnas någon stor privat förmögenhet sedan tidigare? Han förklarar att han har gjort affärer utanför bolagsbygget och exemplifierar med köp för tio tolv år sedan, då han köpte hela fastigheter på Hisingen för 8 miljoner kronor. Centrala lägen men i en tid där ingen trodde på det som var industriområden.

– Samma fastigheter säljs nu för 120 miljoner kronor. Då kunde man köpa för ingenting. Det var i princip gratis.

Det egna bolaget är välkapitaliserat sedan man förra hösten tog upp finansiering på obligationsmarknaden. Och vid noteringen i fjol gjordes även en nyemission av aktier. Sammanlagt tillfördes bolaget cirka 900 miljoner kronor. Enligt Ola Serneke var planen då att göra förvärv. Numera har man en ny strategi.

– Varför ska man lägga 300 miljoner kronor på att förvärva ett bolag med intäkter på en miljard? Det är billigare att växa organiskt.

Bygg står för 81 procent av bolagets intäkter, resten fördelas på affärsområdena Anläggning och Projektutveckling. Det fjärde affärsområdet är fastighetsutveckling, som har försumbara intäkter.

Man vill göra fler projekt av samma slag som Karlastaden – ett projekt som för Sernekes del kommer att innebära intäkter på 13 miljarder kronor, utportionerat under åren som bygget pågår. Planen är att hela området ska vara klart 2024 medan rekordskrapan ska stå klar 2021. När byggstarten inleds, vilket väntas bli denna höst, kommer hans firma räkna in värdet av projektet till befintlig orderstock, därmed kommer dagens nivå om cirka 8 miljarder kronor att öka rejält.

I fjol såldes halva projektet för 773,5 miljoner kronor till private equitybolaget Nrep.

– Vi behövde en stark partner som såg affären, förklarar Ola Serneke.

Vad gäller verksamheten har man länge varit en stark kraft i västra Sverige, men nu har man ambitioner att expandera och stärka sin närvaro i Malmö och Stockholm. I Järfälla planeras en ny stadsdel med kommunen. Men Serneke vill också stärka sin närvaro i andra städer med stark tillväxt.

– Stat och kommun är väldigt säkra kunder, säger han.

Vad gäller oron om att byggkonjunkturen mattas av, ser han gärna en sättning.

– Det kan vara bra att det blir lite avmattning. Så alla andra delar i samhällen hinner utvecklas, med kommuner, polis, skolor.

Själv vill han inte trappa ner, säger att han på senare år blivit bättre på att jobba effektivt. Förr räknade han antal arbetstimmar, nu säger han att det handlar om kvaliteten i stället. Utanför jobbet har han en hel del intressen.

– Bilar är en av mina större extravaganser. Jag har ett gäng sportbilar, säger han och slår sedan fast att han också ser det som finansiella investeringar.

– Folk tror att man bara spenderar pengar, men de stiger i värde.

Grannen, en stor spelutvecklare, har hyrt en av hans bilar för att spela in motorljuden.

– När man spelar Need4Speed så är det min bil man hör.

Ola Serneke är gift och har tre döttrar mellan 3 och 11 år. Vid sidan av familjelivet tävlar han i olika uthållighetssporter: skidor, cykel och enduro. Som cyklist är han topprankad.

– Jag har alltid haft lätt för långlopp. Jag är bra på att pressa mig länge och ger mig aldrig, säger han. Men ja, det blir lite avkall på familjen.

Ola Kristian Serneke

Född: 16 november 1971 i Alingsås.

Bor: Villa i Örgryte, Göteborg.

Familj: Hustrun Joanna, som är känd tv-profil i hemlandet Polen, samt tre döttrar: 3, 4 och 11 år.

Utbildning: Civilekonom och civilingenjör från Chalmers.

Karriär: Olika byggjobb under studietiden, däribland som plåtslagare. Anställdes som trainee på Peab 1996 och därefter i olika roller fram till 2002. Grundar 2002 det som nu heter Serneke Group AB.

Fritid: Stort sportintresse samt att utöva uthållighetssporter som cykling, enduro och skidåkning. Även intresserad av bilar med en omfattande samling sportbilar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander