Kändisarnas monopolspel

Att starta hotell har blivit ett sätt för förmögna näringsprofiler att fördriva tiden.

Efter gårdarna har framgångsrika svenska affärsmän upptäckt ett nytt område att lägga sina pengar på: hotell. Bland färska namn i hotellbranschen finns Carnegies styrelseordförande Lars Bertmar. Han har långt gångna planer på att bygga ett lyxhotell i Härjedalen. Tanken är att internationell publik ska lockas av natur och tystnad. Hotellet ska ha 75 rum och beräknas stå klart år 2008.

– Jag har sedan tidigare ett fritidshus i området och hade funderingar om hur trakten ska kunna lösa problemen med avfolkning. Det var så idén med hotellet föddes, säger Lars Bertmar som räknar med att kunna locka externa finansiärer till projektet.

Hedgefondkändisen Patrik Brummer är ett annat exempel. Tillsammans med Bonnierklanens tungviktare Pontus Bonnier är han delägare i Smådalarö Gård, Fågelbrohus och Krusenberg Herrgård. Brummer har även ägarandelar i Vaktberget Hotel & Konferens i Nynäshamn. På Brummers lista finns också jämtländska Fävikens Egendom som är mer evenemangsinriktad och därför inte kan klassas som hotell.

Familjen Ljungberg, som står bakom på O-listan noterade fastighetsbolaget Ljungberggruppen, har även de hunnit bygga upp ett privatägt hotell-imperium. Hotellen har samlats i Tage Hotels AB som äger och driver Grythyttans Gästgivaregård, Häringe Slott, Mälargården, Tammsvik Konferens & Herrgård samt Lydmar Hotel i Stockholm.

Intresset grundlades av familjeöverhuvudet Åke Ljungberg som i mitten av 1980-talet var med att bygga upp Åre Fjällby. Sedan fortsatte det med köpet av Tammsvik. Hotellverksamheten leds av dottern Jenny Ljungberg som de senaste åren fått kämpa med en svag konferensmarknad. Men nu ser hon ljust på framtiden.

WM-datas grundare Hans Mellström och tillika hotellentreprenör spår även han goda tider.

– Vi räknar med att nuvarande uppgång kommer att hålla i sig i tre år, säger Mellström.

Via sitt investmentbolag Viamare äger han Seglarrestaurangen & Hotellet i Sandhamn. Han kontrollerar även driften av Restaurang & Hotell Skansen i Båstad. Dessutom äger han 40 procent i bolaget som driver Nordic Hotels två hotell i centrala Stockholm. Viamare har gått med förlust på senare år. Problembarnet har varit Sandhamnshotellet men enligt Mellström är verksamheten på rätt väg nu.

Fastigheten till Restaurang & Hotell Skansen i Båstad ägs av fastighetskungen Erik Paulsson som tillsammans med 40 privata investerare satsar på att bygga en ny tennis-arena.

Tidigare TV4-chefen Björn Nordstrand kan glädjas över sin investering i Hotel Tylösand i Halmstad som han sedan 1995 äger tillsammans med Per Gessle. Hotellet har i dag en av de högsta vinstmarginalerna i branschen. Bland tungviktarna finns även familjen Wallenberg som via Investor äger anrika Grand Hotel i Stockholm.

Hotellet har varit i familjens kontroll sedan 1968.
Hotellanknytning har även Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh som är styrelseordförande i familjens hotell- och konferensanläggning Skogshöjd i Södertälje.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF