Kända ekobrottslingar i skalbolagsutredningen

"Cupolenmannen", en 59-årig tidigare fängelsedömd ekobrottsling, har seglat upp som en av de inblandade i vad som kan vara Sveriges hittills största skalbolagshärva. Cupolenmannen har koppling till en av de aktiva personerna i bolagen och har också gjort olika transaktioner med bolagsgruppen.

Som Ekonomi24 tidigare idag kunde berätta har Ekobrottsmyndigheten påbörjat en förundersökning rörande brottsmisstankar i en bolagsgrupp som försökt minska skatten genom att göra affärer med järnvägsvagnar i Sydafrika. Transaktionerna, på 100-tals miljoner kronor, betecknas av Skattemyndigheten som skenaffärer.

Moderbolaget i koncernen heter United Telecom Nordiska och försattes i konkurs i februari. Totalt ingår ett 20-tal skalbolag i koncernen. Flera av dotterbolagen har haft likartade namn, exempelvis United Telecom Stores och United Telecom Callcenter. Majoriteten av bolagen har varit registrerade på samma adress i Stockholmsområdet och har begärts i konkurs.

En av huvudpersonerna i utredningen är en 36-årig man som enligt medieuppgifter tidigare dömts till fängelse för ekobrott. Mannen har suttit i flera styrelser i skalbolagskoncernen och har också varit VD i moderbolaget. Idag vill han inte kommentera sin inblandning i verksamheten.

36-åringen är sedan tidigare känd som en av Cupolenmannens kompanjoner. Cupolenmannen fick sitt namn av medierna i slutet av 80-talet. Han dömdes i början av 90-talet till fängelse efter en utdragen rättsprocess rörande flera olika sorters ekobrott, bland annat i bolaget Cupolen.

Cupolenmannen, som idag är 59 år gammal, utvandrade till Storbritannien 1998 och är sedan flera år inte längre aktiv i några svenska bolag. Men av det utredningsmaterial som lämnats in till Stockholms tingsrätt i samband med konkurserna framgår det att 59-åringen varit involverad i den nu aktuella skalbolagshärvan.

Förutom kopplingen till den 36-årige VDn visar dokument som konkursförvaltaren lämnat in att Cupolenmannen tagit emot lån från minst ett av bolagen. Moderbolaget i koncernen har också en fordran på mannen på drygt 200 000 kronor.

Ekobrottsmyndigheten vill inte uttala sig om 59-åringen finns med som brottsmisstänkt i den aktuella förundersökningen.

Tillsammans med den 36-årige VDn finns två svenska affärsmän och en utländsk medborgare med bland huvudpersonerna i koncernen. Trion bor på adresser i Monaco, England respektive Schweiz och förekommer i flera av bolagsgruppens styrelser. De var bland annat med i moderbolagets styrelse fram till konkursen i februari.

De har alla sedan tidigare kopplingar till en utlandsbaserad bolagsgrupp med viss närvaro i Sverige. En av de svenska affärsmännen, en 44-åring med adress i Monaco, är knuten till ett bolag i Luxemburg som enligt konkursbouppteckningen har en skuld till skalbolagsgruppens moderbolag United Telecom Nordiska på 39 Mkr.

Samma Luxemburg-bolag är också registrerat som ägare till United Telecom Nordiska.

44-åringens advokat meddelar att hans klient inte vill lämna några kommentarer i detta skede av utredningen.

De tre affärsmännen och den 36-åringe VDn har alla ålagts att avlägga ed i tingsrätten gällande bouppteckningen i flera av konkursbolagen i skalbolagskoncernen. Datum för edgångssammanträden har ej bestämts.

Ekobrottsmyndigheten är i dagsläget mycket förtegen om utredningen och hur länge den har pågått. Det är därför oklart exakt vilka personer som i ett senare skede eventuellt kommer att ställas till svars för händelserna i bolagsgruppen.

Cupolenmannen och de fyra huvudpersonerna i bolagsgruppen har dragit på sig uppmärksamhet från flera olika instanser. Parallellt med Ekobrottsmyndigheten väntas Skattemyndigheten lägga fram ytterligare beslut rörande skattesituationen i bolagsgruppen. Konkursförvaltaren Acko Schager på Schagers advokatbyrå driver också en egen utredning för att se över möjligheterna att säkra tillgångarna i konkursbolagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.