KANADA: Spel, droger och kärnkraft
Kanada skakas av en präktig skandal kring kärnkraften som lärkomma att sätta djupa spår i samhällslivet och kanske påverkasynen på kärnkraften i andra länder. I mitten av augustipresenterades en grundlig oberoende studie, gjord av ett paramerikanska kärnkraftsexperter, som kom fram till att säkerhetenvid Ontario Hydros anläggningar var under all kritik (minimallyacceptable).Chefen för Ontario Hydro, som tagit initiativ tillstudien, avgick omedelbart och styrelsen tog beslutet att stängasju av de äldsta reaktorerna. Av studien framgår att dåligarelationer mellan ledning och anställda skapat en speciellkultur vid företagets kärnkraftverk som påverkat säkerhetenmycket negativt. Bristande disciplin och moralupplösning harlett till att folk gick hem för tidigt, sov på arbetsplatsen ochstal. Kanadensiska tidningar, bland annat Ottowa Citizen, harpublicerat dokument som visar att personalen använt sprit ochdroger även i de mest säkerhetsskyddade delarna avanläggningarna. De lär till och med ha använt kontrollrummetsdatorer för olika spel!
Mest skrämmande har tillståndet varit vid företagets äldstareaktorer, som finns vid anläggningen i Pickering öster omToronto. Fyra av de åtta reaktorerna har därför stängts. Även detre äldsta aggregaten vid anläggningen i Bruce, vid Huronsjön,stängs (sedan tidigare är en annan av reaktorerna i Bruceavställd). Med detta försvinner kapacitet på ca 4.600 MW, vilketmotsvarar ca 30 procent av vad Ontario Hydro kan producera medkärnkraft.Ontario Hydro är nästan liktydigt med kanadensiskkärnkraft. Företaget äger 20 av Kanadas 22 kärnkraftverk, varavnu alltså åtta är stängda. Vad är det som hänt i Kanada? För ettantal år sedan ansågs de kanadensiska verken vara bland de mestdriftssäkra i världen. I första hand tycks det röra sig ommismanagement, inte om dålig teknik.Alla reaktorer är av Candu–typ. De använder tungt vatten och kräver därmed inte någotanrikat uran. Candu-reaktorer har exporterats till fler länder(Sydkorea, Indien, Argentina, Rumänien, Pakistan och Kina). Justnu är anläggningar under uppförande i Sydkorea, Kina ochRumänien. Det är rimligt att anta att Kanada får problem medsina utlandsbyggen när man tvingas stänga anläggningar påhemmaplan.
Grundproblemet tycks dock ha varit att Ontario Hydro är ettsvårstyrt offentligt monopol ägt av delstaten Ontario, denfolkrikaste och mest industrialiserade delen av Kanada.Företaget började med att bygga ut vattenkraften i Niagaraflodenoch fortfarande dominerar vattenkraften kapacitetsmässigt.Ontario Hydro är Nordamerikas största elproducent, med eninstallerad effekt på 34.000 MW (lika mycket som all elkraft iSverige).
Företaget har beskrivits som det största oreglerade monopolet ivästvärlden, en dinosaurie som förbyggt sig på kärnkraft ochlåtit abonnenter och skattebetalare stå för merkostnaderna.Anläggningen i Darlington, som är yngst och inte skall stängas,blev rejält dyrare än beräknat och uppges haproduktionskostnader för sin kärnkraft på 8 cent per kWh (45öre). Det är dubbelt så mycket som motsvarande kraft frånfossileldade anläggningar och en förklaring till att OntarioHydro håller ett högre elpris än övriga Kanada.
Företaget fick problem med sin organisation när utbyggnaden avkärnkraften var avklarad. Personalneddragningar skapade en dåligstämning. Driftsresultaten blev allt sämre och inför föreståendeplaner på en privatisering insåg ledningen att något drastisktmåste göras. Därför tillkallades de amerikanskakärnkraftsexperterna för en grundlig genomgång av hela företaget.
Fler frågor reses nu kring Ontario Hydro. Vad har dekanadensiska säkerhetsmyndigheterna gjort? De har haftsynpunkter på säkerhet men i stort sett godkänt anläggningarna.Har det spelat någon roll att de som bedömt säkerheten finnsstationerade på de anläggningar de skall granska? Har detuppstått lojaliteter som påverkat tänkandet? Vad har politikernagjort? Det har en tid varit känt att Ontario Hydroskärnkraftverk haft problem. Tidigare styrelseledamöter harframhållit hur svårt det varit att få fram information omtillståndet för reaktorerna.
För andra länder visar händelserna i Kanada att dåligt regleradeoffentliga monopol kan vara förödande för ekonomin ochsäkerheten. I flertalet länder drivs kärnkraften i denna form.Länder som Frankrike och Tyskland har nog en del att lära avKanada.
För Sveriges del har det inträffade ingen större relevans.Kärnkraften arbetar i konkurrens och under stark lönsamhetspress.På vår avreglerade elmarknad går det inte att skyffla överfelinvesteringar på abonnenterna.
Säkerhetsmyndigheten, statens kärnkraftsinspektion, har en meroberoende ställning än i Kanada.
I Kanada (och USA) är det säkerheten och ekonomin som gör attkärnkraften börjar avvecklas. I Sverige sker det av politiskaskäl, trots att de svenska reaktorerna tillhör de säkraste ochmest effektiva i världen.
EN TREDJEDEL AVSTÄLLDAFakta om de kanadensiska kärnkraftverken.
Anläggning Ägare (reaktorer) AnmärkningAnläggning Ägare (reaktorer) AnmärkningTre reaktorer skall stängas,Bruce Ontario Hydro 6500 (8) en avställd sedan tidigare. Fyra reaktorer skall stängas,Pickering Ontario Hydro 4100 (8) Kanadas äldsta reaktorer.Darlington Ontario Hydro 3500 (4) I drift, Kanadas yngsta reaktorer.Gentilly-2 Hydro Québec 600 (1) I drift.Point LepreauNew Brunsw.Power 650 (1) I drift.
Källa: Canadian Nuclear Association.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.